TOP 15: Nejlepší vánoční filmy ze zahraničí

Vánoce už nám pomalu klepou na dveře a hodně tomu napovídá i výzdoba různých obchodních center. Televizní programy jsou navíc nabité oblíbenými vánočními filmy, které si většina z nás nenechá ujít. Do našich kin poslední listopadový týden vstoupí nový vánoční film, který by se mohl dostat na seznam vašich nejoblíbenější. Romantická komedie Last Christmas vás chytne za srdce a doslova vás vtáhne do atmosféry vánočního Londýna. Pojďme se ale podívat na náš výběr nejlepších zahraničních vánočních filmů, které by si neměl nechat ujít žádný milovník sváteční atmosféry.

Život je krásný (1946)

Život je krásný je dokonalým příkladem filmu, s nímž se budete cítit dobře. Nezapomenutelný James Stewart tu hraje George Baileyho, muže, který dostane nejbáječnější ze všech vánočních dárků. Hřejivě optimistický vánoční příběh natočil s vynikajícím hereckým obsazením, jemuž dále dominují Donna Reed a Lionel Barrymore, nesmrtelný Frank Capra a řadí se k největším favoritům jak diváků, tak kritiků.

Bílé Vánoce (1954)

Kouzelný muzikál s Bingem Crosbym v hlavní roli, nabízí krásnou vánoční atmosféru, plnou rytmických písní, včetně té nejznámější White Christmas. Po skončení Války se z dvou nejlepších přátel Boba a Phila stává pěvecké duo, a zatímco Bob je spokojený jen s občasnými známostmi, tak Phil se snaží svému příteli dohodit vážnou známost. A proto když přijmou pozvání na vystoupení Betty a Judy, je Phil rozhodnutý dát Boba dohromady s Betty. Pomůže mu k tomu i chystaná akce v hotelu, který shodou okolností vlastní jejich bývalý generál. Akce má navrátit hotelu zašlou slávu a dua Boba a Phila stejně jako Betty a Judy zažívají dramatické události, které dokáže zachránit jen kouzlo Vánoc. V hlavních rolích se objevil již zmíněný Bing Crosby, společně s Danny Kaye, Rosemary Clooney a Verou-Ellen.

Vánoční prázdniny (1989)

Clark Griswold si celý život přeje spokojenou rodinnou pohodu. Rodinu by k tomu měl, ale ta pohoda se mu nějak nedaří. Clark je totiž magnet na smůlu a vše na co sáhne se do vteřiny pokazí, a proto když se rozhodne oslavit Vánoce ve velkém stylu, tak může divák očekávat neuvěřitelnou komediální podívanou, u které se pobaví celá rodina. I když Clark vybere děsný vánoční stromek, který by se za vánoční ani nepovažoval, nebo svíčky, které nesvítí, stále je tu naděje, že Grinswoldovi zažijí opravdu pohodové Vánoce, dokud u dveří nezazvoní otravný strýc Lewis se svojí rodinou a pohoda je ta tam. V hlavních rolích manželů Grinswoldových se vrátili Chevy Chase a Beverly D’Angelo. Jejich filmová rodina se poprvé na filmovém plátně objevila v roce 1983 v komedii Bláznivá dovolená a dočkala se několika pokračování.

Sám doma (1990)

Žádná Vánoční TOPka se bezesporu neobejde bez Kevina McCallistera a neobejde se bez něj ani ta naše. Kevin je malý chlapec, který má talent dostávat se do nešťastných situací, které však často nevznikají z jeho přičinění. Proto den před odletem, kdy je vykázán, aby spal na půdě za to, že udělal další lumpárnu, vysloví přání, které (byť to nečekal) se mu splní. Zařídil zmizení rodiny McCallisterů aniž by tušil, že se jednalo o pouhou náhodu. Kevin během celého filmu dokazuje, že se umí postarat nejen sám o sebe, ale i o celý dům. Dokonce i před „mokrými bandity“, kteří vykrádají domy v sousedství, dům McCallisterových si nechávají jako třešničku na dortu. Netuší však, že tam na ně čeká několik důmyslných pastí. Kevin se totiž nehodlá tak snadno vzdát svého domu. Ve své životní roli se nám představil Macaulay Culkin bojující proti Joe Pescimu a Danielu Sternovi.

Sám doma 2: Ztracen v New Yorku (1992)

Mokří banditi se dostali na svobodu a vyrazili do New Yorku, tentokrát pod novým pseudonymem jako Dlouhoprstí banditi. Netuší však, že jim osud do cesty opět přivede Kevina McCallistra. Kevina tentokrát nezapomněli doma, ale sám se ztratil na letišti a zatím co jeho rodina odletěla na dovolenou do Miami, on seděl v letadle do New Yorku. Naštěstí měl u sebe ale všechny tátovy peníze, a tak se ubytoval v hotelu a užívá si Newyorské dovolené, jak se patří. Když mu ale překříží cestu Harry a Marv, kteří vyloupili dětské hračkářství, a okradli tak nemocné děti, rozhodne se Kevin vzít spravedlnost znovu do svých rukou. Využije k tomu dům svého strýčka, který je právě v rekonstrukci, a dá banditům opět pořádnou lekci, na kterou jistě nikdy nezapomenou. Během honu na bandity se Kevinovi opět podaří navázat nové přátelství s místní ženou a jejími holuby. Hlavní trojici si opět zahrálo obsazení z původního filmu.

Ukradené Vánoce Tima Burtona (1993)

Film z dílny režiséra Tima Burtona potěší převážně fanoušky Halloweenu a Vánoc, spojuje totiž tyto dva oblíbené svátky dohromady. Příběh se točí kolem kostlivce Jacka, který je hlavním aktérem halloweenského strašení. Jenže každý rok je stejný, jako ten předchozí a Jacka už strašení nenaplňuje. Náhodou se mu podaří objevit tajemné místo, kde jsou dveře do všech velkých svátků, upoutá ho barevný obrázek vánočního stromku, na jedněch z nich a rozhodne se vstoupit. Rázem se ocitne ve Vánočním městě, kde pozoruje místní tradice a zvyky, všude je plno barev a smíchu. Jack se rozhodne, že letos společně se svými přáteli ze záhrobí, připraví namísto Halloweenu právě Vánoce. Unesou Santa Clause a všem dětem na světě uspořádá opravdu originální halloweenské Vánoce. Jak se asi děti budou tvářit na ručně vyrobené dárečky z kostí, strašidelně vyhlížející soby a ještě strašidelnějšího Santa Clause?

Santa Claus (1994)

Scott Calvin pracuje jako manažer v hračkářské firmě. O takovém otci jistě sní nejedno dítě, přesto však Scott není ani vzorným otcem, ani manželem. Dokazuje to mimo jiné právě ukončené rozvodové řízení a špatný vztah s jeho malým synkem. Jeho život se ale od základu změní ve chvíli, kdy se na jeho střeše zraní opravdový Santa Claus. Aby děti po celém světě mohli zažít kouzlo Vánoc zvolí si Santa za sebe náhradu a stane se jím právě Scott. Ten se den ode dne mění čím dál více na Santa Clause, přibírá na váze, šedivý mu vlasy, rostou mu vousy, ale hlavně díky proměně sílí jeho vztah se synem. Oblíbená rodinná komedie s Timem Allenem v hlavní roli se dočkala dalších dvou pokračování. První příběh je ale u diváků stále tím nejoblíbenějším.

Zázrak v New Yorku (1994)

Malá Susan právě od maminky zjistila, že Santa Claus není skutečný. Je z toho velice smutná, ale v obchodním centru, kde každé dítě sedává Santovi na klíně, aby si řeklo, co si přeje, jí dá právě pracující Santa víru, že Santa existuje a je to on sám. Ale jak to dokázat? Susan má tři největší přání a právě jejich splnění, by prokázalo Santovu existenci. Přála by si rodinný dům, tatínka a malého bratříčka. Santova víra a tvrzení, že je opravdovým Santou jej dostane až k soudu, kde právník a blízký přítel Susaniny maminky musí všechny přesvědčit, že Santa je opravdový, ale půjde to, když v něj věří pouze děti? V hlavních rolích se představili Richard Attenborough, Elizabeth Perkins, Dylan McDermott a v roli malé Susan bývalá dětská hvězda Mara Wilson.

Grinch (2000)

Vánoční film od režiséra Rona Howarda o zeleném mužíkovi, který nesnáší Vánoce, byl natočený na motivy animované verze z roku 1966. Ve Spojených státech je oblíbenější původní animovaná verze, zatím co u nás a v Evropě celkově se popularitě těší tento hraný snímek s Jimem Carreym v hlavní roli. Grinch odjakživa žil v Kdosicích, ale jeho odlišný vzhled a chování nebylo ostatními obyvateli vlídně přijato, a tak se rozhodl žít sám ve skále se svým nejlepším přítelem, psem Maxem. Za ta léta už má ale dost toho zpívání, tančení, smíchu a dobré nálady, kterou Kdovíci oplývají, a tak se rozhodne ukrást Vánoce. Ďábelský plán, se kterým mu pomáhá Max jako létající sob, mu vychází do posledního detailu, dokud mu do cesty nevstoupí malá srdečná Cindy, která věří, že na Vánoce nikdo nemá být sám.

Láska nebeská (2003)

Většina filmových fanoušků by tento snímek označila za nejlepší a nejoblíbenější vánoční film všech dob a není divu. Láska nebeská nabízí nejen vtipný, originální a zajímavý příběh, ale také opravdu hvězdné obsazení a navíc krásnou atmosféru vánoční Anglie. Příběh se točí kolem několika postav, které jsou něčím propojeni. Sledujeme dějovou linku nově zvoleného premiéra, který se zakoukal do asistentky Natalie, zatímco jeho sestra Karen se snaží udržet své manželství s Harrym, který svojí pozornost věnuje sexy administrativní pracovnici. Aby Karen přišla na jiné myšlenky, snaží se podpořit svého nejlepšího přítele Daniela. Ten po smrti své manželky zůstal sám na výchovu svého nevlastního synka, který se pro změnu zakoukal do exotické a talentované spolužačky. Pak tu máme postavu spisovatele Jamieho, ten se těsně před Vánoci rozešel se svou přítelkyní, ale osud mu do cesty přivedl portugalskou pomocnici a dokonce ani jazyková bariéra jim nezabraní v lásce. Vánoce jsou všude kolem nás, tato slova ze stejnojmenné písně zazní ve filmu několikrát z úst kontroverzního a neustále sjetého zpěváka Billyho Macka, který všechny postavy touto písní spojuje. Ve filmu si zahrálo nespočet britských celebrit jako například Bill Nighy, Colin Firth, Liam Neeson, Emma Thompson, Martin Freeman, Andrew Lincoln, Keira Knightley, Hugh Grant nebo Alan Rickman.

Polární Expres (2004)

Vánoce se pomalu blíží a každé dítě nadšením nemůže skoro ani usnout. To se ale netýká Chrise, který přestává věřit na Santa Clause a na kouzlo Vánoc. Právě kvůli ztrácející víře se uprostřed noci před jeho domem objeví polární expres. Ten veze několik vyvolených dětí k samotnému severnímu pólu, kde žijí skřítci a ta nejdůležitější osoba Vánoc Santa Claus. I když Chris je přímo uprostřed vánoční atmosféry, obklopen nově nalezenými kamarády, vánočními skřítky, stále nenachází víru v kouzlo Vánoc. Teprve až když zaslechne rolničky na Santových saních pozná, že opět nalezl víru v to, co Vánoce dělá tak kouzelnými. Důležitou roli průvodčího nadaboval Tom Hanks.

Vánoce naruby (2008)

Luther a Nora mají jedinou dceru, která letos poprvé nebude na svátky doma. Bez jejich milované dcery tak Vánoce ztrácí na významu, nakonec se rozhodnou svátky vypustit a místo toho odjet na luxusní plavbu po Karibiku. To se ale nelíbí lidem v sousedství, kteří se rozhodnout Noru a Luthera přesvědčit, že vánoční výzdoba, cukroví i stromek jsou důležitou součástí komunity. Oba veškeré sousedské snahy úspěšně ignorují, dokud den před odjezdem nezazvoní telefon se zprávou od jejich dcery, že přiletí na Vánoce domů i se svým novým přítelem. Pro Noru a Luthera začíná tak na Štědrý den pravý vánoční zmatek, shánění stromku, dárků, vánoční pečeně a výzdoby. Potřebují k tomu pomocnou ruku od sousedů a právě v té chvíli poznají, co je pravý duch Vánoc. V hlavních rolích se divákům představili Tim Allen a Jamie Lee Curtis.

Vánoční koleda (2009)

Filmových verzí Vánoční koledy natočené podle knihy britského spisovatele Charlese Dickense je nespočet, ať už hraných nebo animovaných. U mě osobně vede animovaná verze s Vydřigrošem, kterému hlas propůjčil Jim Carrey. Režisér Robert Zemeckis přivedl k životu postavy z knihy naprosto kouzelným způsobem, který nám představil již ve filmu Polární expres. Vydřigroš nemá rád Vánoce, nechápe jejich smysl a vlastně jediné na co myslí je výdělek a jeho spokojenost. V den Vánoc se ale vše změní, když ho přijde navštívit duch jeho zesnulého přítele, jenž ho přišel varovat před peklem, kterého čeká, pokud se nepolepší. Vydřigroše za tu noc navštíví tří duchové – duch minulých, současných a budoucích Vánoc. Všichni mu ukáží to, co miloval, to co způsobuje svým chováním a to, jak by mohl skončit, když se nezmění. Hlavní roli propůjčil svůj hlas již zmíněný Jim Carrey, ve filmu také zazní hlas Garyho Oldmana nebo Colina Firtha.

Velká vánoční jízda (2011)

Snad každé dítě si položilo otázku, jak dokáže Santa zcela sám rozdat dárky všem dětem na světě? Animovaná 3D pohádka Velká vánoční jízda nám dá odpověď právě na tuhle záludnou otázku. Santa jde s dobou a tak na severním pólu najdete nejen šikovné skřítky pomocníky, ale také špičkovou moderní techniku, díky které vše funguje tak, jak má. Jenže i technika se někdy může porouchat a bohužel to mělo za následek to, že jedno dítě bylo vynecháno ze seznamu hodných dětí a hrozí, že nedostane žádný dárek. Úkolem je pověřen nejmladší z rodiny Clausů Arthur, trochu smolař a ťulpas, který se rozhodne doručit poslední dárek, aby zabránil tomu, že dítě ztratí víru ve Vánoce a Santu Clause. Animovaným postavám propůjčili své hlasy James McAvoy, Hugh Laurie, Bill Nighy nebo Jim Broadbent.

Vánoční kronika (2018)

Kate a Teddy milují Vánoce z celého srdce a stejně jako každé jiné dítě touží alespoň zahlédnout samotného Santa Clause. Na Štědrý den se proto rozhodnou Santu natočit při práci a povede se jim to. Zrovna když Santa vytahuje dárky a dává je pod strom, rozhodnou se pro další nevídanou věc. Schovají se v Santových sáních, tento zdánlivě nevinný čin však vede k nehodě a nakonec malém i ke zničení samotných Vánoc. Pro jejich záchranu se Kate a Teddy musí spojit se Santou a jeho pomocníky, aby zachránili nejkouzelnější svátek v roce, který přináší radost milionům dětí po celém světě. Vánoční dobrodružný film od Netflixu obsadil do hlavní role Santa Clause herce Kurta Russella a již nyní se díky úspěchu filmu můžeme těšit na připravované pokračování.