Schwarzeneggerovo (skoro) půlstoletí ve filmu

Sedminásobný držitel titulu Mr. Olympia, bývalý guvernér, ale v první řadě herec Arnold Schwarzenegger se na obrazovkách objevuje už notnou řádku let. Mezi jeho poslední dlouho očekávané snímky patří Terminátor: Temný osud, jenž navazuje na Den zúčtování, a tudíž se po jeho boku objeví i Linda Hamilton. Ale pojďme si připomenout Arnoldovu cestu k filmové slávě v tomto ohlédnutí za jeho kariérou.

Sedmdesátá léta

Filmový debut Schwarzeneggera, který se do té doby věnoval dominantně kulturistice, z roku 1970 se nestal kdovíjakým trhákem. Herkules v New Yorku však aspirujícímu herci pomohl získat přístup do amerického kinematografického prostředí, a stal se tak prvním krokem k nastartování jeho budoucí kariéry. Arnold se pár následujících let objevoval spíš ve vedlejších rolích, ke konci dekády si dokonce zahrál v komediálním westernu Kaktusový Jack. Dočkal se však i prvního ocenění ve formě sošky Zlatého Glóbu v kategorii Nová hvězda roku (1977). Ve stejném roce vznikl i dokumentární snímek Železný Schwarzenegger, který mapuje zákulisí kulturistiky a přibližuje cestu tohoto rakouského sportovce za dalším titulem Mr. Olympia.

Osmdesátá léta

Schwarzenegger zkusil působení ve formátech určených pro televizní obrazovky, ale opravdový průlom nastal teprve mezi léty 1982-1984. Tehdy se herec nejprve objevil na plátnech kin v roli pomstychtivého svalnatého bojovníka za spravedlnost Barbara Conana, a poté v ikonické roli zabijáka z budoucnosti, který měl políčeno na nic netušící servírku Sarah Connorovou. Terminátor se v době vzniku pyšnil vysoce kvalitními vizuálními efekty a nabízel neotřelou zápletku, která si získala sympatie milionů diváků. Linda Hamilton a Michael Biehn, kteří zazářili po boku Schwarzeneggera, byli do natáčení tohoto snímku známí spíše z televizních filmů, a tak i jejich kariéra nabrala rychlý spád. Úspěch Terminátora byl předzvěstí toho, že režisér James Cameron natočí  se stejnými herci i pokračování. Což se, jak víme, stalo, ale fanoušci si na něj museli počkat dlouhých sedm let.

Rakouský rodák se vrátil do role Barbara Conana ve snímku nazvaném Ničitel Conan a kromě toho se objevil v dalším fantasy počinu nazvaném Rudá Sonja. Poté ale následuje série akčních rolí – bývalý elitní voják Matrix v Komandu, veterán U.S. Special Forces v Predátorovi, nebo Běžící muž, který se snaží dokázat svou nevinu účastí v morálně pokřivené televizní soutěži. Ke konci desetiletí Arnold také filmem Dvojčata s Danny DeVitem naplno startuje své působení v komediálním filmovém žánru.

Devadesátá léta

Arnold je již v té době v Hollywoodu etablovaný jako herec, a tak dostal příležitost k hlavní roli ve filmu Total Recall holandského režiséra Paula Verhoevena. Sci-fi snímek získal Oscara za Zvláštní přínos a pyšnil se propracovanými efekty, které z něj však udělaly jeden z nejdražších snímků té doby. Jistě největším úspěchem této dekády ve Schwarzeneggerově kariéře bylo pokračování Terminátora z roku 1991 s názvem Den zúčtování. Právě druhý díl je pro mnoho fanoušků tím nejoblíbenějším, o čemž svědčí i skóre na webech jako je Rotten Tomatoes (94 %) nebo třeba tuzemská ČSFD (91 %), kde se Den zúčtování řadí ze všech filmů o terminátorech na nejvyšší příčce. Za další významnější akční roli by jistě šlo označit i postavu speciálního agenta Johna Krugera alias Likvidátora, jehož úkolem je chránit bezpečí lidí z programu ochrany svědků.

Nejvíce času v tomto období však Arnold věnoval komediím nejrůznějšího druhu. Zahrál si detektiva Kimbla, který se v přestrojení coby Policajt ze školky, snaží dostat k hledanému kriminálníkovi, dále vedl dvojí život v roli agenta Harryho Taskera, jehož tajnůstkaření ohledně práce v Pravdivých lžích ohrozilo jeho manželství, jako první muž v rámci vědeckého experimentu Junior otěhotněl a stal se otcem, nebo ztvárnil roli napraveného otce ve vánočně laděném filmu Rolničky, kam se podíváš. Objevil se také v romantické komedii Dave, ale zavítal i do DC komiksového universa ve snímku Batman a Robin coby hlavní padouch Mr. Freeze.

Milénium

S nástupem nového tisíciletí Schwarzeneggerova herecká aktivita z pochopitelných důvodů nepatrně oslabla. V roce 2003 byl zvolen guvernérem Kalifornie, a proto se věnoval primárně politice, ačkoliv ani na film nezanevřel. Třetí snímek Terminátor: Vzpoura strojů měl v USA premiéru v červenci téhož roku a Arnold se do úřadu dostal v říjnu. Pak si již jen střihl vedlejší role ve filmech Cesta kolem světa za 80 dní a Mladej a já a objevil se v několika televizních seriálech, jako byl například Dva a půl chlapa.

2010 – současnost

Bývalý kulturista je i ve vyšším věku díky svým fyzickým dispozicím a sportovní zdatnosti stále schopen získávat role akčních postav. Do dnes se třikrát objevil ve Stallonově sérii Expendables, kromě toho s „italským hřebcem“ spolupracoval i na filmu Plán útěku. Arnolda celou jeho kariéru provází hraní rolí „vysloužilých“ vojáků čí agentů, jejichž úkolem je dokázat, že rozhodně ještě nepatří do starého železa. Jinak tomu není ani ve filmu Konečná, kde se ve vesnici Sommerton Junction policejní jednotka jen těžko srovnává s tím, že po nich nový šerif Owens chce, aby pracovali. Ve skutečností inspirovaném dramatu Cesta bez návratu, který je prozatím Schwarzeneggerovým posledním veřejnosti představeným snímkem (2017), se Arnie coby postarší muž vydal na krvavou pomstu tragické smrti své manželky a dcery.

Schwarzenegger se v roce 2015 vrátil k roli Terminátora v titulu Genysis, avšak ode Dne zúčtování se na produkci nepodílel James Cameron. Ten se rozhodl ignorovat snímky natočené bez něj, a v novém Terminátoru: Temném osudu, který bude mít premiéru již 31. října, navazuje na svůj snímek z devadesátého prvního.