54. Filmový festival Karlovy Vary: Co jsme viděli (1. část)

Filmový festival v Karlových Varech je v plném proudu a díky Divácké ceně se rýsují první favorité u filmových fanoušků. Nafilmu.cz navštívilo několik filmových projekcí a nyní Vám přinášíme první menší recenze na zhlédnuté snímky.

První zrádce / Il Traditore (2019)

Na film jsem šla spíše náhodou. Původně jsem chtěla jít na projekci filmu s Julianne Moore Po svatbě, bohužel sál už byl vyprodaný a na filmový pas už nepouštěli, byl už příliš velký zájem. Proto jsem se rozhodla pro Prvního zrádce, aniž bych předem věděla, co mě vlastně čeká. Nakonec jsem byla příjemně překvapená. Příběh je zasazený do Itálie 80. let, kdy je sicilská mafie na vrcholu moci. Itálie je zmítána mocenskými boji, mezi nejvlivnějšími rodinami, které se snaží dostat k moci za každou cenu. Vraždy, falešná obvinění a výhrůžky ve všech možných podobách, jsou tak na denním pořádku. Tomu všemu se postaví mafiánský boss Tommaso Buscetta, který poruší přísahu a zradí celou mafii tím, že polici, soudu a veřejnosti řekne pravdu o členech mafie.

Ze začátku mi film připomínal ikonického Kmotra, je tam skvěle cítit ta mafiánská atmosféra. Postupem děje se dostáváme k soudním procesům. Bála jsem se, že to bude nuda, ale je to naopak. Režisér Marco Bellocchio scény ze soudní síně natočil na jedničku, máme tam hádky, křik, výhružky, krásně to podněcuje vážnou atmosféru filmu. Příběh je navíc natočený podle skutečné události, takže na konci se může filmový divák potěšit reálnými záběry.

Hodnocení: 4/5

Světlo mého života / Light of My Life (2019)

Casey Affleck letos opět navštívil filmový festival a přivezl s sebou svůj další režijní počin. Film je to velice neobvyklý, je zasazený do nepříliš vzdálené budoucnosti a vypráví příběh o otci a dceři, kteří se skrývají před veřejností. Svět napadl virus, který zabíjel pouze ženy a dívky. Rag se narodila přesně v době, kdy virus vypukl, ale jako zázrakem zůstala na živu, stejně jako několik málo dalších žen. Otec musí svojí dceru chránit, jinak by ji odvedli a tak je Rag ostříhaná na krátko a nucená nosit klučičí věci. Film má nádhernou atmosféru a síla vztahu mezi otcem a dcerou je tu přímo hmatatelná. Musím vyzdvihnout, že Casey Affleck podal nejlepší herecký výkon za svoji kariéru. Po zhlédnutí jsem měla touhu mu do rukou vložit Oscara a poklonit se. Po herecké stránce je to opravdu dokonalé a to nejen díky Caseyho výkonu, ale také Anna odvedla výbornou práci. Příběhově je to bohužel trochu slabší. Máme tam pár konfrontací s obyvateli, což navozuje napínavou atmosféru (hlavně ke konci filmu). Bohužel snímek ale doprovází i spousta zbytečně zdlouhavých a upovídaných scén, které ubírají filmu na kvalitě.

Hodnocení: 3/5

Falešně / De frivillige (2019)

Dánské drama s prvky komedie Falešně, se odehrává v mužské věznici, do níž nastoupí multimilionář Markus, odsouzený za okrádání státu a zaměstnanců. Markus se na věc dívá nejdříve pozitivně, doufá, že za dva týdny se dostane pryč, bohužel se tak nestane a vězení pro něj začíná být noční můrou. Když ho zbije parta vězňů, začíná se obávat o život. Zažádá proto o dobrovolnou samotku. Aby si ale dokázal udržet jasnou mysl, musí si najít nějakou aktivitu, a proto se rozhodne přidat k pěveckému sboru. Tenhle film mě opravdu překvapil. Je to oddechová komedie, při které sledujete vývoj hlavní postavy, jak se ze zlomeného člověka najednou stává lev. Nejprve hlavní postavu litujete, pak si ji oblíbíte a nakonec ji z celého srdce nesnášíte, alespoň takové pocity jsem měla já. U filmu se pobavíte nad dánským humorem, který je opravdu ostrý a rozhodně si nebere žádné servítky. Parta vězňů je různorodá, každý má osobitou povahu, pro kterou si postavy oblíbíte.

Hodnocení: 4/5

Agův dům / Shpia e Agës (2019)

Aga je malý chlapec, který celý život vyrůstal mezi ženami. Jediný muž, se kterým se baví  je Cala, bývalý přítel jeho tety, agresivní alkoholik a vášnivý kuřák, který rád řeší věci po svém. Po tragické události, která postihne dům je Aga nucený situací řešit a povolá k tomu právě Calu, aby mu s tím pomohl. Zatímco ženy zůstávají, vyprávějí si příběhy, zpívají a hádají se. Aga je pak při návratu nucen zjistit pravdu o minulosti své matky, která ho nepříjemně zasáhne. Bohužel musím říct, že je to pro mě naprosto zbytečný film, který pokud bych neviděla, tak by se nic nestalo. Nic mi to nedalo. První polovinu sledujeme skupinu žen, jak loupe papriky a vypráví si peprné historky ze života, z ničeho nic se začínají hádat, pak smát, zase hádat a zase smát. Sem tam nějaký záběr na Agu, jak jede s Calou do nemocnice. A pak se zase vracíme do domu, kde je vše na novo. Zajímavé to začíná být až v posledních 30 minutách, kdy do domu dorazí novináři, aby natočili příběhy žen. Teprve tady zjistíme skrytou pravdu, ukrývající se za jejich chováním a temperamentem. Na dvouhodinový film, docela málo zajímavých scén.

Hodnocení: 2/5

Nova Lituania / Nova Lituania (2019)

Začíná druhá světová válka, Litva slaví 20 let nezávislosti, ale situace v Evropě je čím dál tím horší. Němci se chystají zabrat všechny země a Litva není daleko od rozpadu. S originálním plánem na záchranu, přichází profesor geografie Feliksas Gruodis. Ten vymyslel plán na „Záložní Litvu“, chce po vypuknutí války přestěhovat celý stát na opuštění ostrov, kde by mohli obyvatelé začít znovu. Svůj plán předkládá každému politikovi a novináři na potkání, dokud se ho nechytne bývalý premiér. Za mě je to bohužel nejhorší film, který jsem na festivalu viděla. Černobílé pojetí je zajímavé a k filmu se hodí, navíc krásně podtrhuje dobu 30. let. Postavy bohužel nejsou natolik zajímavé, aby diváka zaujaly a získaly si jeho sympatie. Děj je poměrně slabý, neobjeví se žádná gradace, drama, pořádná zápletka, prostě vůbec nic. Pro obyvatele Litvy by to mohl být zajímavý příběh, ale pro ostatní zkrátka dost nudná podívaná.

Hodnocení: 1/5