Beatles ve filmech

Už teď běží v kinech nový film Yesterday, který je inspirovaný hudbou legendární kapely Beatles. V tomto snímku celý svět zapomene, že nějací Beatles existovali, kromě hlavního hrdiny Jacka. Hudba této kapely je ale opravdu nezapomenutelná, a tak není divu, že se Beatles objevili v nejednom filmu.

Zrození Beatles

Zrození Beatles vypráví příběh kapely od roku 1960, kdy se rozhodli pojmenovat svoji kapelu právě Beatles. Tehdy byli členy ještě Lennon, Harrison, McCartney a Sutcliffe. Tenhle Britsko-americký film vychází ze spousty oficiálních materiálů, ale také ze vzpomínek původního bubeníka kapely – Peta Besta. Toho v roce 1962 vystřídal Ringo Starr.

Film začíná, když se kapela snaží prorazit, ale nemají bubeníka. Naštěstí objeví právě Peta Besta. Odjíždí hrát do Hamburku, kde jsou velice úspěšní. Stuart se ale v Německu zamiluje a rozhodne se tam zůstat. Když se kapela po čase vrací do Hamburku, zjišťují, že Stuart Zemřel.

Backbeat

I Backbeat zachycuje úplné začátky Beatles, a to ještě před úspěchem v Hamburku. Zaměřuje se na osud Stuarta, který se v Německu zamiloval do Astrid. Zároveň kapela začíná být úspěšná. Stuart se rozhodne věnovat se raději malování. Stuart zůstává v Německu s Astrid a v roce 1962 umírá na krvácení do mozku následkem hospodské rvačky.

Filmaři se v tomhle snímku z roku 1994 zaměřili hlavně na vztah Stuarta, Astrid a Johna Lennona. I Lennon měl totiž pro mladou fotografku také slabost, zároveň se film ale věnuje přátelství mezi Stuartem a Johnem.

Ať žijí Beatles

Jde o fiktivní příběh natočený v roce 2000 na základě skutečných událostí. Po rozpadu kapely Beatles v roce 1970 docházelo opakovaně ke zprávám o údajném znovu-sjednocení kapely. V roce 1976 nabídl Lorne Michaels Beatles 3000 dolarů, když v jeho pořadu zazpívají. Pořad zrovna společně sledovali John Lennon a Paul McCartney a údajně uvažovali, že do pořadu půjdou. Film na základě této události vypráví o tom, jak se právě oni dva rozhodli obnovit svůj nedávný společný úspěch.

Nowhere Boy

Tentokrát se filmaři zaměřili na příběh Johna Lennona. Johnův otec rodinu opustil a matka ho poté svěřila do výchovy své sestře Mimi a jejímu manželovi. Po smrti strýce George se Johnův život obrátí vzhůru nohama. Na jeho pohřbu se totiž setkává se svojí matkou Julií. Zjistí že žije nedaleko. Julie velmi podporuje Johnovu lásku k umění a především hudbě. Tento nově nalezený vztah s matkou se ale negativně promítá do Johnova vztahu s Mimi. Na hudební scénu se dostává rokenrol, do kterého se John okamžitě zamiluje. Brzy se John spřátelí s mladíkem, který jeho nadšení pro hudbu sdílí a rád by založil kapelu – s Paulem.

I Wanna Hold Your Hand

9. února 1964 vystoupili Beatles poprvé v televizním pořadu Eda Sullivana. Tímto vystoupením začalo období známé jako Beatelmánie. Rosie, Pam a Grace patří k faninkám Beatles a rozhodnou se pronajmout si limuzínu, aby se mohly dostat před hotel kapely a vyfotit tak kapelu z co největší blízkosti. Dívky se rozdělí a každá se snaží dostat co nejblíže ke slavné kapele.

The Rutles

Montypythonovská komedie paroduje příběh slavné kapely od jejího vzestupu až po rozpad. Niel Innes pro film napsal více než 15 písní ve stylu Beatles. Film přibližuje příběh slavné kapely pomocí humoru, nadsázky a satiry. Zahráli si zde dokonce muzikanti Paul Simon a Mick Jagger. Objeví se zde i Monty Python Michael Palin. Účinkuje zde skutečný člen kapely Beatles George Harrison.

Perný den

Beatlemanie a jeden obyčejný den v životě nejslavnější hudební skupiny všech dob. Skvělá hudba a anglický humor v podání čtyř známých zpěváků: Johna Lennona, Paula McCartneyho, George Harrisona a Ringa Stara. Je to jejich filmový debut, který získal ocenění – Nejlepší britský film roku 1964 v kategorii muzikál/komedie. Obsahuje známé hity jako: „A Hard Day`s Night“, „Can`t Buy My Love“, „She Loves You“ a další. Film doprovází členy skupiny The Beatles během jejich jednodenního maratónu – od cesty vlakem do hotelu a do TV studia. Je určený fanouškům z celého světa – dospělým i dětem všech věkových kategorií.

Pomoc!

I v jejich druhém společném filmu připravil Richard Lester členům The Beatles pořádně perný den. Tentokrát v barvě a s krvelačným kultem indické bohyně Kálí. Lester tu méně spoléhá na auru samotné kapely a víc na filmové žánry a jejich atrakce. Hlavně ale na typicky anarchistický absurdní britský humor, který režisér odkoukal od slavného rozhlasového pořadu The Goon Show, na jehož základě společně s Peterem Sellersem předtím natočil jeden krátký film. Kromě autentické beatlemánie tak snímek nabízí i vytříbenou ztřeštěnou komedii, která podvratně rozbíjí navyklé vyprávěcí postupy hraných filmů.

Žlutá ponorka

Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band aneb The Beatles jsou hrdiny dnes již klasického animovaného snímku Žlutá Ponorka. Film, který potěší staré i mladé, vypráví o tom, jak Ringo (zásadní výrok: „Mám děravou kapsu“), George, John a Paul zachrání Pepperland od Blue Meanies – zarytých nepřátel hudby. Žlutá Ponorka a nádherné písně, které ve filmu zazní, se staly symboly šedesátých let. Umělecký triumf nemající obdoby však z filmu dělá především práce dvou set animátorů pod vedením českého rodáka Heinze Edelmanna.

Let It Be

Let It Be je dokumentární film o hudební skupině The Beatles, který zachycuje záběry z natáčení alba Let It Be. Ve filmu se objevují scény z neohlášeného střešního koncertu, což bylo poslední živé vystoupení The Beatles. Film byl původně plánován jako televizní dokument ale nakonec se z něho stal celovečerní film. Filmový režisér Michael Lindsay-Hogg uvedl, že film bude roku 2013 dostupný na DVD a Blu-ray. Snímek režíroval Michael Lindsay-Hogg, produkoval ho Neil Aspinall. Ve filmu samozřejmě účinkují všichni čtyři členi The Beatles (John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr) a dále zde účinkují Billy Preston, Mal Evans, Yoko Ono a George Martin.