21. Kino na hranici nabídne to nejlepší z polské i české tvorby posledního roku

Mezinárodní filmový festival Kino na hranici se nám v Českém Těšíně představí již po jednadvacáté. Filmová přehlídka trvající sedm dnů nabízí převážně české a polské snímky, nicméně nebude zde chybět ani tvorba z jiných zemí Evropy jako například Francie, Maďarska či Slovenska.

Fanoušci filmových akcí, pro které je Praha daleko, si mohou užít jedinečnou a přátelskou atmosféru tohoto festivalu, který nabídne mezi dalšími i české filmové novinky. Můžeme se těšit na režijní debut Juro Šlauka, jenž přichází s kontroverzním snímkem Punk je hned! vycházející ze skutečných událostí jeho přátel. Ze slovenské tvorby uvidíme dramatický snímek Ostrým nožom, celovečerní režijní debut Teodora Kuhna, který získal ocenění na MFF Febiofest Praha 2019. Svým příběhem, jenž se věnuje korupci a vraždám, které zmítají společností se dotkl diváků. Film je inspirován momentální situací na Slovensku po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Nejvíce filmů ale představí Polsko. Můžeme se těšit na dramatický počin Komorník, oceněný zvláštní cenou poroty filmového festivalu v Chicagu. Příběh tohoto snímku se zaobírá otázkou společnosti a jejího rozdělení. Hlavní hrdina, nemanželský syn hraběte von Krausse, prožívá dilema svého postavení, má být hrabě či jen prostý komorník? Dále se představí film s upřímnou tématikou 7 pocitů, který vypráví příběh kamarádů, co se vrací do dětství. Spolu s hrdiny divák zjišťuje, že rozhodnutí z dětství a činy si nese po celý život.

Pokud se stalo, že jste minulý rok přišly o film z naší kinematografie, nemusíte zoufat. Festival nabízí divákům rekapitulaci toho nejlepšího z minulého roku. Například se můžeme těšit na filmy jako Jan Palach, Hovory s TGM nebo Chata na prodej. Připomínkou na minulý festivalový rok může být i polský film Studená válka, oceněný cenou poroty na filmovém festivalu v Cannes.

Z českých osobností se festival bude věnovat oblíbenému herci Jaromíru Hanzlíkovi, který na festivalu uvede i svou starší tvorbu, ale hlavně novinku Léto s gentlemanem. Na přehlídce se objeví mimo jiné i režisér Jiří Adamec nebo herec Jan Budař. Návštěvníci festivalu se dále mohou těšit na filmový cyklus Femme Fatale. Jak název napovídá, nabídne  tato sbírka snímky s významnými ženami z českých a polských filmů, s cílem  podtrhnout důležitost ženské role ve filmovém světě. Za Českou republiku byla vybrána Olga Schoberová.

Filmový festival Kino na hranici bude probíhat od 27.dubna do 3.května 2019. Podrobný program filmů, hostů či doprovodných akcí můžete nalézt na oficiálních stránkách festivalu.