The Professor and the Madman: Herecké legendy spojily síly k vytvoření slovníku. První trailer

Hledání originálních témat pro nové filmy se stává čím dál obtížnější. Občas se tak námětem stane některá z událostí blízké nebo i vzdálené minulosti, jako tomu bylo právě u tohoto snímku. Ale kdo by čekal, že příběh vzniku anglického slovníku by mohl být natolik zajímavý, že bude zvěčněn na filmovém plátně?

Vytvoření Oxfordského anglického slovníku byl jeden z nejambicióznějších projektů, jaký kdy byl uskutečněn. Bylo zapotřebí shromáždit definice veškerých slov. Profesora Jamese Murrayho překvapilo množství dopisů s desítkami tisíc definicí různých slov, které všechny pocházely od jediného muže. Jejich autorem je doktor Minor, americký veterán z občanské války, ale současně také pacient psychiatrické léčebny pro šílené kriminálníky. Záleží jen na profesorovi, zda dokáže u komise obhájit definice pocházející od šílence. On sám dobře ví, že jsou geniální.

V hlavních rolích uvidíme herecké legendy a trochu i Hollywoodské rebely, oscarového Mela Gibsona a Seana Penna. Mel Gibson se představí v roli inteligentního a moudrého profesora Jamese Murraye, zatímco Sean Penn si zahrál šíleného Dr. W.C. Minora, jenž přispívá definicemi do slovníku. O režii se postaral Íránský režisér Farhad Safinia, pro něhož je to režijní debut, který získal díky Melu Gibsonovi.

Film natočený podle skutečných událostí by měl mít premiéru v průběhu března, přesně datum ale zatím není známé ani nijak potvrzené.