Arctic: Mads Mikkelsen v boji o přežití. První trailer

Upoutávka na severské (protože je v něm zjevná zima) survival drama a thriller o snaze o vlastní záchranu v arktické divočině může vzhledem k námětu (dvojice ztroskotá s letadlem uprostřed ničeho, odkázána tak sama na sebe) zlehka připomínat Horu mezi námi. Ovšem s tím rozdílem, že v tomto případě se rozhodně o nějakou romanci nejedná. Posuďte sami v syrovém traileru níže…

První ohlasy se nebojí nazvat film už teď nejlepším snímkem o boji člověka s přírodou, či vůbec nejlepším Mikkelsenovým hereckým výkonem za poslední léta. Profiluje se silnou nekomerčností, minimem dialogů (čímž dle autorů boří jazykové bariéry), ale i silnou autentičností. Ta byla zajištěna spoluprací s trénovanými arktickými piloty a jinými experty (lidi, kteří přežili extrémní situace nevyjímaje).

Arctic je režijním debutem Joe Penny, scénář spolu s ním napsal Ryan Morrison. Jejich projekt nasbíral veskrze pozitivní hodnocení na filmovém festivalu v Cannes. 92 procentní rating na serveru Rotten Tomatoes také může o lecčems vypovídat.

„Muž z havarovaného letadla uvízne v nedozírné ledové pustině. Každý den vykonává rutinní úkony v naději, že se dočká záchrany. Jednoho dne se objeví vrtulník, silná sněžná bouře však zapříčiní pilotovu smrt a těžké zranění jeho společnice. Muž pochopí, že má jen dvě možnosti. Zůstat v havarovaném vraku a připravovat se na neodvratnou smrt, anebo se vydat na stovky kilometrů dlouhou pouť do nejbližší stanice. Pouť, kterou nemůže prežít…“

Ve filmu se představí Mads Mikkelsen a Maria Thelma Smáradóttir. Hudbu složil Joseph Trapanese. Zahraniční premiéra je stanovena na 1. února 2019. Tuzemskou snímek uvedenou nemá.