7 snímků, ve kterých září oscarový Matthew McConaughey

Poslední lednový den bude mít v českých kinech premiéru sympaticky obsazený thriller od scénáristy Špíny Londýna a Východních příslibů Stevena Knighta Ticho před bouří. Ve snímku se představí zejména Matthew McConaughey a Anne Hathaway, proto jsme pro vás vybrali TOP 7 nejlepších filmů oscarového McConaugheyho, jenž se pořádných rolí dočkal až po třicítce. 

Bez kalhot

Snímek Bez kalhot pojednává o skutečných životních zkušenostech herce Channinga Tatuma, jenž se musel živit jako striptér. Matthew McConaughey zde ztvárnil majitele klubu Dallase, vysloužilého striptéra, jenž vystupuje s novou mladou krví. O režii se postaral Steven Sodenbergh, jenž natočil například trilogii Dannyho parťáci.

Bernie

Jeden z těch méně nápadných filmů, přesto by se na něj nemělo zapomenout. Režisér Richard Linklater převedl na stříbrná plátna příběh o Berniem Tiedem (Jack Black), jenž byl obviněný z vraždy bohaté vdovy, se kterou se sblížil. McConaughey zde patří k těm málo lidem, kteří Bernieho nemůžou vystát. A jako státní zástupce se pokusí udělat všechno pro to, aby Bernieho dostal za mříže.

Klub poslední naděje

Elektrikář Ron Woodroof se v roce 1985 od lékařů dozvídá, že má AIDS a že mu nezbývá více než měsíc života. Doktoři si s tehdy novou smrtelnou nemocí nevědí rady a tak Ronovi víceméně dokážou poradit jediné – pošlou jej domů umřít. Ale Ron to nevzdává, pouští se do bitvy o svůj život s lékaři, farmaceutickými firmami, úředníky a hledá cestu jak přežít. Matthew McConaughey si za roli odnesl Oscara.

Vlk z Wall Street

Ačkoli snímek Vlk z Wall Street patřil zejména Leonardu DiCapriovi, na své si přišli i fanoušci sympatického herce z amerického Texasu, který sice moc času na plátně nepobyl, ale i tak dokázal pobavit. Vlk z Wall Street byl nominovaný na pět Oscarů, ale žádnou z nich nedokázal proměnit.

Bahno z Mississippi

Drama vypráví příběh dvou 14letých chlapců Ellise a Neckbonea, kteří na ostrově uprostřed řeky Mississippi potkají muže jménem Mud. Ten jim prozradí, že v Texasu zabil muže a pronásledují ho nájemní vrazi., kteří se mu chtějí pomstít. Snímek se producenti snažili prodat divákům tím způsobem, že na plakáty umisťovali především McConaugheyho, ten tu však „kryje“ záda o dost mladším kolegům.

Obhájce

Mickey Haller je advokát bez kanceláře. Úřaduje na zadním sedadle vozu Lincoln, aby mohl být co nejblíže svým klientům, kterými jsou opilí řidiči, drobní podvodníci, překupníci drog a podobní vyvrhelové. Nyní mu na zadní sedadle leží  velká výzva: zastupování bohatého playboye z Beverly Hills, který je obviněn z vraždy. Snímek stojí zejména na charismatickém výkonu právě McConaugheyho.

Čas zabíjet

Právě tento snímek odstartoval kariéru, ve které McConaughey ztvárnil převážně charismatické postavy. V režii Joela Schumachera, ano, toho, který „zabil“ filmového Batmana, se tehdy 26letý herec objevil po boku Sandry Bullock a Samuela L. Jacksona v příběhu o spravedlnosti a odplatě. Jeden z nejlepších snímků Schumachera.