TOP 10: Nejlepší ponorkové filmy

Nový akční thriller Útok z hlubin jde do kin 22. listopadu. Snímek se může pyšnit zajímavým obsazením hlavních rolí, ve kterých se ukážou Gerard Butler a Gary Oldman. Zajímavostí je, že se příběh odehrává v budoucnosti, kdy ve světě hrozí válka s Ruskem a v moři mají jedinou zbraň – nejmodernější nukleární ponorku. Nezbývá nic jiného, než se nepříteli postavit se stejnou zbraní a pokusit se zabránit nadcházející třetí světové válce. Pokud máte rádi akční thrillery odehrávající se na ponorkách, tak jsme si pro vás připravili dalších deset skvělých filmů, kde ponorka hrála nemalou roli.

Nepřítel pod hladinou (1957)

Posádce amerického torpédoborce Haynes, jenž se plaví vodami jižního Atlantiku, se ani nechce věřit, že se píše rok 1943 a jen několik mil od nich zuří druhá světová válka. Drsní námořníci, toužící po dobrodružství, dokonce svého kapitána Murrella obviňují, že se všemožně snaží vyhnout boji. Málokdo z posádky však ví, že velitel je výborným válečníkem, jenž se pouze dosud nevzpamatoval z poslední bitvy, během níž na moři zemřela jeho anglická přítelkyně. Ale již zanedlouho budou moci všichni prokázat svou odvahu, válečné umění i pevné nervy. Na radaru torpédoborce se totiž objeví německá ponorka. Nikdo z Američanů netuší, že plavidlu velí kapitán Von Stolberg, skvělý důstojník, který pohrdá nacisty i současnou podobou války, kdy lidé byli nahrazeni stroji. Murrellovi se sice podaří Němce vlákat do pasti, avšak bystrý taktik Von Stolberg dokáže v poslední chvíli vyklouznout. Zkušený Murrell ale odhadne směr plavby ponorky a pustí se do jejího pronásledování…

Ponorka (1981)

Válečný film o mladých mužích, často ještě chlapcích hladových po dobrodružství, kteří byli svedeni nacistickou propagandou a zlákáni zázrakem techniky. Na moři musí čelit krutým silám přírody a bojovat s neviditelným nepřítelem. Řada z nich je bez zkušeností. Zažívají hrůzy války, samotu a zoufalství. Jejich možnosti jsou děsivé: buď se vynoří bez škrábnutí nebo zemřou. Pod hladinou moře nemají zranění šanci. Za II. světové války se ze 40 000 mužů bojujících na palubách německých ponorek vrátilo zpět pouhých 10 000.

Hlubina (2002)

Píše se rok 1943 a svět ovládá strach z probíhající druhé světové války. Americká vojenská ponorka s názvem Tiger Shark narazí uprostřed moře na tři zubožené a vyhladovělé trosečníky. Jakmile je zachrání, vydají se na cestu a začnou se dít na palubě podivné věci, které zachránění pasažéři nemůžou mít na svědomí, protože jde o něco nadlidského. Posádka propadne panice ve, kdy ponorka přijde o svůj naváděcí sonar a začíná vidět věci, o nichž netuší jestli se jedná o realitu nebo fantazii. Film má skvěle vybudovanou atmosféru a o napětí rozhodně není nouze. Hlavní role se ujal kanadský herec Bruce Greenwood a za režií stojí David Twohy.

K-19: Stroj na smrt (2002)

Film natočený na motivy skutečných událostí se odehrává na začátku 60. let v severním Atlantiku. První sovětská jaderná ponorka vyráží na cestu a brzy si vyslouží přezdívku „Stroj na smrt“, jelikož se většina mužů nikdy nevrátí živá. V hlavních rolích se představují hvězdy Harrison Ford a Liam Neeson, kteří ztvárnili role autoritativních kapitánů ponorky, bojujících proti sobě. Záleží pouze na nich, zda budou rozhodovat o osudu ponorky a svých podřízených jako jeden muž nebo jejich rozdíly zapříčiní boje a pravděpodobný konec K-19. Snímek je velmi specifický i tím, že ho natočila oscarová režisérka Kathryn Bigelow, jedná se o jeden z jejích lepších filmů.

Život pod vodou (2004)

Režisér a scénárista Wes Anderson je známý svým osobitým a originálním natáčením filmů. Jeho filmy se nelíbí každému, ale své fanoušky si vždy najdou. Snímek Život pod vodou je nabitý filmovými hvězdami jako Bill Murray, Owen Wilson, Cate Blanchett, Anjelica Huston, Willem Dafoe, Jeff Goldblum nebo Michael Gambon. Bill Murray se ocitá v roli podmořského badatele Steva Zissoua, který chce pomstít svého zesnulého přítele, jehož sežral hladový žralok jaguáří. Za Stevem dorazí muž, který tvrdí, že by mohl být jeho synem, proto se rozhodne, že natočí nejlepší dokument za svou badatelskou kariéru, která ukáže, že má stále elán do života a energii, aby mohl pátrat po moři ve své žluté ponorce.

Ponorka U-571 (2000)

Opět se vracíme do druhé světové války, tentokrát do roku 1942, kdy se američtí vojáci snaží najít a získat dešifrovací přístroj Enigma. Kvůli tomuto přístroji jsou nuceni dostat se nepozorováni na německou ponorku a přístroj tajně ukrást. I když to vypadalo, že vše půjde podle plánu, tak všichni muži byli zasaženi. Ti kteří nezemřeli se musejí vrátit do nepřátelské ponorky a jsou nuceni přežít v nelidských podmínkách a bránit se útokům Němcům, kteří jejich plán prohlédlli. Snímek od akčního režiséra Jonathana Mostowa je plný akce a dramatu, a může vás potěšit také obsazení, kterému velí Matthew McConaughey.

Propast (1989)

Americká jaderná ponorka se nedaleko Kuby srazí s rychle se pohybujícím tělesem. Srážka má za následek její potopení a následnou záchranu akci, kterou zprostředkovává americké námořnictvo. Z důvodu blížící se bouře, ale nemůže nijak zasáhnout, proto požádá o spolupráci vrtnou věž Deepcore, které velí Bud Brigman (Ed Harris). Se záchranou misí mu pomáhá jeho manželka Lindsay (Mary Elizabeth Mastrantonio) a poručík Coffey (Michael Biehn). Vrtná věž se kvůli silné bouři zhroutí do moře, kde se záchranná posádka setká s mimozemskými bytostmi, kteří se s nimi snaží komunikovat. Akční sci-fi snímek nerežíroval nikdo jiný než James Cameron.

Krvavý příliv (1995)

Rusko začíná vážně ohrožovat světový mír a mezi kontinenty hrozí třetí světová válka. Americká námořnická služba má za úkol vyplavit se na moře s ponorkou Alabama a připravit se na možný boj s ruskou ponorkou. Americké ponorce velí zkušený kapitán Ramsey, který nikdy před žádným rozkazem necouvne a vždy ho splní. Druhý velící důstojník Hunter bere své povinnosti velmi vážně a když se přeruší spojení mezi základnou a ponorkou ohledně vystřelení torpéda, chce vzít věci do svých rukou. Na ponorce se strhne boj o velitelské křeslo a o rozhodnutí, jak bude pokračovat válka proti Rusku. Snímek, ve kterém září dva zkušení herci Denzel Washington a Gene Hackman vznikl pod režijním dohledem již zesnulého Tonyho Scotta.

Hon na ponorku (1990)

Sean Connery, Alec Baldwin, Scott Glenn, Sam Neill a James Earl Jones, tohle zní jako skvělá podívaná. FIlm byl natočený podle knižního bestselleru spisovatele Toma Clancyho a vypráví příběh o nové jaderné ponorce ze Sovětského svazu, které velí kapitán Marko Ramius (Sean Connery), a která míří na Americké pobřeží. Vojenská jednotka se obává útoku, ale analytik CIA (Alec Baldwin) je toho názoru, že Marko chce pouze emigrovat do Ameriky. Musí však svojí domněnku dokázat velení a má na to jen pár hodin, jinak hon na ponorku Rudý říjen skončí katastrofou.

20 000 mil pod mořem (1954)

Filmová společnost Walt Disney v roce 1954 připravila pro diváky opravdu velkou podívanou plnou úžasných efektů a se skvělými hereckými výkony. Snímek natočený podle stejnojmenné dobrodružné knihy od Julese Vernea vypráví příběh o vědci, profesoru Aronnaxi, který má za úkol najít bájného tvora, jenž zničil parník v Severním Atlantiku. Po nalezení tvora Aronnax zjišťuje, že se ve skutečnosti jedná o ponorku z budoucnosti řízenou kapitánem Nemem. Film od úspěšného režiséra Richarda Fleischera v hlavní roli s Kirkem Douglasem byl v 50.letech velmi úspěšný a řadí se mezi klasické akční snímky.