Útok z hlubin: Oldman a Butler zachraňují svět před třetí světovou válkou

Americké a ruské politické špičky jsou ve filmech často na nože, avšak v novém snímku Útok z hlubin musí jít antipatie stranou, jelikož v sázce by mohl být bez přehánění osud celého světa.

Zdánlivě liduprázdné vody severního oceánu jsou prostředím, kde se pravidelně testují extrémně vypjaté vztahy mezi Spojenými státy a Ruskem. Když však ruská armádní flotila potopí bez varování ponorku svého protivníka, a zároveň zmizí i ruská hlava státu, americký kapitán Joe Glass začíná chápat, že stojí před situací, jaké ještě za celou svou kariéru nečelil. Zjišťuje, že šlo o puč, který má pomoci agresivnímu ruskému generálovi konečně uplatnit armádu v celé její síle. Kapitán Glass se společně se svým týmem proto pokusí osvobodit ruského prezidenta, čímž by se věci měly vrátit do původního stavu, kdy světu nehrozil další globální konflikt.

Hlavní roli kapitána Glasse přiřkl režisér Donovan Marsh skotskému rodákovi Gerardu Butlerovi (Ctihodný občan, RocknRolla, Na divoké vlně), se kterým dokonce strávil několik dní na palubě americké ponorky Houston nedaleko Pearl Harboru. Na celý proces natáčení navíc dohlíželo americké Ministerstvo obrany, které nabídlo štábu k využití reálnou vojenskou techniku.

Film vznikl na motivy knihy Firing Point od spoluautorů Dona Keitha a George Wallace. Kromě Gerarda Butlera se diváci mohou těšit na Garyho Oldmana (Nejtemnější hodina, Temný rytíř, Leon), Lindu Cardellini (Zkrocená hora, Nebezpečná laskavost) nebo na zesnulého Michaela Nyquista (John Wick, Kolonie, Muži kteří nenávidí ženy), pro kterého se akční thriller Útok z hlubin stal jedním z posledních hereckých angažmá. Snímek vstoupí do českých kin 22. listopadu.