TOP 10: Monstra ze seriálu Doctor Who

Mimozemšťan, cestující v čase a prostoru… Vzhledem k tomu, že se kvapem blíží letošní ročník brněnského WHOCONu; festivalu fanoušků popkultury a seriálu Doctor Who obzvlášť, kam se chystá i naše redakce, rozhodli jsme se pro tentokrát udělat výjimku a zaměřit se ve speciálu na seriál. Přece jen, takový fenomén, jakým DW je, si to zaslouží. V tomto výčtu se zaměříme hlavně na nepřátelské rasy/monstra (nikoliv jednotlivce, jako je třeba Vládce), které se objevily v obnovených sériích Doctora Who. Přece jen u více než padesátiletého seriálu je výběr těžký.

Ticho

Ticho padne… Věta, která provázela jedenáctého Doktora s tváří Matta Smithe celou jeho érou a předznamenala jeho pád i povstání. Ticho je zvláštní rasa, u které bylo odhalení jejího původu a účelu stejnojmenného řádu velice zajímavé. A čím se tito tvorové v oblecích, vzdáleně podobní Slender Manovi vyznačují? Pohlédnete na ně, a když se otočíte, zapomenete že jste je kdy viděli. Jediný způsob, jak s nimi Doktor a jeho společníci mohli „bojovat“ a čelit jim, bylo kreslit si na tělo čárku pokaždé, když někoho z řádu Ticha spatřili. Děsivé, že? Zvlášť když jsou všude okolo a vy o tom ani nevíte…

Sontarané

Na první pohled neohrabaní a zakrslí mužíčci, národ klonů, který se ze všeho nejvíc podobá Panu Brambůrkovi z Toy Story. Ale zdání klame. Sontarané jsou rasa vynikajících stratégů a nekompromisních válečníků, pro které je čest a smrt na bitevním poli životní prioritou a cílem. Jejich válečná filozofie je pro ně vším a selhání v boji je pro Sontarana největší potupou. Je dobré mít je na své straně (jistý Sontaran jménem Strax se ostatně stal Doktorovým přítelem a společníkem), ale proti sobě si je nikdo ve vesmíru jen tak poštvat nechce. Doktor jim čelil jak v klasických, tak obnovených řadách.

Vashta Nerada

Roj, který se skrývá ve stínech, nebo je i tvoří a živí se masem. Lidským masem. Vashta Nerada se objevila v dvojdíle Silence in the Library (Ticho v knihovně), kde se desátý Doktor, ztvárněný Davidem Tennantem vydal na návštěvu největší knihovny ve vesmíru, jen aby zjistil, že je celá prázdná. Proč? Lidé vykáceli lesy a stromy použili na papír pro knihy. Netušili, že ve stromech se cosi skrývalo. Cosi pořádně nakrknutého.

Empty Child

„Jsi moje máma?“ táže se ve stejnojmenném dvojdílu malý chlapeček s plynovou maskou na hlavě neustále, nedbaje odpovědi. Až najednou, jako nějaká nemoc, je válečný Londýn plný „zombie“ lidí s maskou, kteří pokládají stále tu samou otázku. Čím to? Kdosi vypustil zvláštní léčebné nanoboty, kteří neměli v záznamech vzhled a anatomii lidské rasy. Našli ovšem zraněné lidské dítě s plynovou maskou a jelikož jsou naprogramovaní k léčení, pojali si dítě za vzor a začali takto předělávat celou lidskou rasu. Naštěstí tu byl devátý Doktor s tváří Christophera Ecclestona, aby zasáhl a zachránil svět.

Plačící andělé

V originále Weeping Angels, poprvé se objevili v epizodě Blink (Ani mrk!) v éře Tennantova desátého Doktora. Tyto záhadné živé sochy z jiného rozměru patří k vůbec nejděsivějším nepřátelům Doktora. Za zmínku stojí, že Blink je považována za jednu z nejlepších epizod seriálu vůbec, pokud ne dokonce zdaleka nejlepší. A co že přesně andělé dělají? Inu, živí se časovou energií. Co to znamená? Zkrátka a dobře chytí člověka a pošlou ho někam pryč v čase (zpravidla do minulosti). Veškerý život, který měla daná osoba prožít, je pro ně potravou. Pohybují se v momentu, kdy se na ně nikdo nedívá. Jediná zdánlivá obrana proti nim je upřený pohled. Ale ani ten si neudržíte věčně, dokud nemrknete, nebo se vám nedostanou do hlavy.

Entita z planety Midnight

Díl s názvem Midnight  (opět éra Davida Tennanta) byla pro jinak zábavné vesmírné sci-fi/fantasy docela velkou změnou. Midnight je totiž epizoda čistě hororová a ve vší minimalističnosti i geniální. Zdánlivě obyčejný výlet na krystalové planetě se změní v noční můru, když se mezi cestující vetře cosi neznámého. Cosi záhadného. Cosi co se rychle učí a nebere si servítky. Číhající stvůra, posedávající lidi a hrající s nimi psychologické hry v uzavřeném prostoru, no koho by to nevylekalo.

Zygoni

Další z klasických monster, která prodělala velkolepý comeback ve výročním dílu k padesátiletým oslavám seriálu. Jedná se o mimozemskou rasu, která se pouhým dotykem dokáže proměnit na kohokoli a v přibližně stejné velikosti. Dokázali Doktorovi už pořádně zatopit a několikrát se pokusili o invazi. Ve zmíněném výročním dílu (The Day of the Doctor) na sebe vzali kupříkladu i podobu královny Alžběty I.

„Mimozemská rasa,“ kterou vytvořil Doktorův nepřítel jménem Vládce. Konkrétně se tak stalo v epizodě Last of the Timelords. Toclafané jsou stvoření, pocházející z planety Utopia. Jedná se o zmutované lidi z budoucnosti, kteří zešíleli a s pomocí Vládce se vrátili v čase na Zem do současnosti, kde ovládli planetu a lidstvo samotné. Tento obrovský časový paradox a neskutečná zvůle Tennantovu Doktorovi pořádně zatopily a málem ho dokázaly zlomit.

Cybermen

Neboli Kyberlidé. Neustále se zdokonalující forma života, kombinovaného se strojem, na které toho už moc lidského nezbylo. Kyberlidé jsou v mnohém více než jen podobní Dalekům, zejména pak v posedlosti vlastní nadvládou nad vesmírem. Možná i o fous děsivější v tom, že přetvářejí (upgradují) jiné lidi na sebe. Mimo Daleky se jedná o Doktorovy pravděpodobně nejklasičtější a nejznámější nepřátele.

Dalekové

Nejklasičtější, nejznámější a prostě nejikoničtější Doktorovi nepřátelé. K zabíjení geneticky upravená a stvořená rasa, věčná nemesis, které se tento mimozemšťan z rasy Pánů času nikdy nezbaví. Dalekové se poprvé objevili v klasických řadách s prvním Doktorem (William Hartnell) a od té doby se v seriálu objevují s nezmaří pravidelností. Původně prý byli inspirováni nacisty. Hlavně tedy asi tím, že se jedná o tvory, zrozené ve válečné nenávisti. Typicky nakřáplý hlas, podivná zbroj (uvnitř jsou křehká- chobotnici podobná stvoření), neskutečně účinné zbraně a nebývalý intelekt, jdoucí ruku v ruce s nenávistí k všemu, co není jako oni. To vše z nich udělalo tragické, děsivé a zkrátka oblíbené protivníky Pána času, bránícího naději a rozmanitost vesmíru.

Souhlasíte s naším výčtem? A jaká monstra připadala v seriálu nejlepší/nejděsivější vám? Letošní ročník WHOCONu se uskuteční 23.–25. listopadu na gymnáziu na třídě Kapitána Jaroše v Brně.