TOP 7: Nejlepší thrillery z jedné místnosti

Drew Goddard je zpět! Jeho Chata v horách, kterou i režíroval, a Marťan, jehož pro změnu natočil Ridley Scott, patří ve svém žánru ke špičce, proto není divu, že Zlý časy v El Royale jsou očekávanou lahůdkou. Tzv. “One room thrillerů” je povedených velmi málo, ale i tak jsme pro vás dali dohromady TOP filmy tohoto žánru, které opravdu stojí za to vidět.

Čekej do tmy

Poslední film Audrey Hepburn před několikaletou dovolenou, kterou si vzala kvůli svým dětem. A “rozlučka” stála opravdu za to. Snímek vznikl na motivy divadelní hry od Fredericka Knotta, která měla premiéru zhruba rok před tím, než už šel film do kin. Audrey Hepburn zde hraje slepou ženu, kterou přijde do bytu vydírat trojice mužů pátrající po panence, ve které jsou ukryty drogy. Závěrečná scéna patří mezi nejděsivější momenty ve svém žánru.

Přiznání

Scénárista Stephen Belber napsal v roce 2000 hru s názvem Tape, která se o rok později dočkala zfilmování od režiséra Richarda Linklatera. Belber napsal pro celovečerní snímek i scénář, tudíž bylo jasné, že je dílo ve správných rukou. Opravdu přátelství vydrží úplně všechno? I po několika letech? Na tuto otázku se snaží odpovědět film s českým názvem Přiznání, ve kterém excelují Robert Sean Leonard a Ethan Hawke.

Okno do dvora

Klasika od mistra žánru Alfreda Hitchcocka nominovaná na čtyři Oscary je známá především díky skvělému budování napětí a hereckým výkonům. Fotograf v podání Jamese Stewarta je kvůli zlomené noze odkázán pouze na kolečkové křeslo a jeho jedinou zálibou se stane sledování sousedů skrze dalekohled. Jeho nový koníček jej však pohltí natolik, že začne podezřívat jednoho nájemníka z vraždy své manželky. Pokud jste čirou náhodou legendární Okno do dvora ještě neviděli, máte co napravovat.

Tísňové volání

Nenápadná pecka, která upoutala pozornost na Mezinárodním festivalu v Karlových Varech. Dánský thriller sleduje celou dobu pouze jednoho hrdinu – operátora tísňové linky, kterému se dovolá žena v ohrožení. Muž se pustí do vyšetřování jejího případu na vlastní pěst. Jediné, co k tomu potřebuje, je telefon. Byť kamera po celou dobu snímku nespustí hlavního hrdinu z dohledu, výsledek je naprosto ohromující.

Ponorka

Ještě předtím, než se německý režisér Wolfgang Petersen stal v USA známý jako realizátor monumentálních akčních snímků jako Troja, Poseidon nebo Dokonalá bouře, natočil v roce 1981 klaustrofobický thriller z druhé světové války známý jako Ponorka. Děj filmu sleduje několik mladých mužů svedených nacistickou propagandou. Několik z nich je navíc bez jakýchkoli zkušeností. Všichni však chtějí jediné – přežít!

Misery nechce zemřít

Předlohu od Stephena Kinga převedl na stříbrná plátna režisér Rob Reiner, který proslul díky filmům jako Stůj při mně nebo Když Harry potkal Sally. Trochu odlišnější a hlavně temnější látka však matadorovi vůbec nedělala problém, ba naopak. Díky skvělým hereckým výkonům (Kathy Bates si odnesla Oscara) a mrazivé atmosféře si divák tento snímek velmi snadno oblíbí.

Hnus

O svého času průlomový snímek se postaral polský filmař Roman Polanski, pro něhož to byl první anglický film. Pro britské cenzory to byl pěkný oříšek, protože režisér naservíroval opravdu drsný pohled na rozpad osobnosti, která má sexuální zábrany. Snímek je plný násilí a děsu, ale také skvělých hereckých výkonů. Zhlédnutí tohoto snímku nenechá snad žádného diváka chladným.