TOP 10: Nejlepší filmy Johna Carpentera

Ve čtvrtek měl premiéru nový horor Halloween, který navázal na stejnojmenný film z roku 1978. Všichni fanoušci tohoto strašidelného žánru či této hororové klasiky samozřejmě měli velká očekávání a zatím to s hodnocením vypadá velice slibně. Původní film natočil režisér John Carpenter, který se na nové verzi podílel pouze hudebně. A protože pan Carpenter se řadí mezi ty lepší režiséry, kteří se v dnešní době mohou zdát trochu opomenutými, připravili jsme si pro vás seznam sedmi filmů, které ve své dlouholeté kariéře natočil a které by si určitě žádný filmový nadšenec neměl nechat ujít.

Přepadení 13. okrsku (1976)

V Los Angeles panuje velká kriminalita, žije zde spousta gangů, kteří prodávají drogy, zabíjejí a kradou. Potom, co policie zabije některé z jejich členů, se gangy začnou mstít, což vede k válce mezi gangstery a strážci zákona. Nejnebezpečnější gang ve městě si za svoji oběť vybere 13. okrsek, který chce úplně vyhladit. Nebezpečí ale hrozí i zajatým kriminálníkům, kteří musejí s policií spolupracovat, aby si zachránili život. Jeden z prvních snímků Johna Carpentera rozhodně zadrnká na vaše nervy a nepřipustí, abyste odtrhli oči od obrazovky.

Halloween (1978)

Vždy, když někde slyším jméno John Carpenter, vybaví se mi horor Halloween, který dodnes patří mezi jeho nejznámější filmy. Příběh filmu se odehrává v roce 1978 o Halloweenu, kdy Michael Myers, který v patnácti letech zabil celou svoji rodinu kromě nejmladší sestry, uteče z psychiatrické léčebny s cílem najít a zabít jediného žijícího člena, který o vlásek unikl kruté smrti. Právě díky tomuto filmu se odstartovala herecká kariéra tehdy 20leté Jamie Lee Curtis, která si svou roli zopakovala i ve filmu z letošního roku.

Elvis Presley (1979)

Asi bude pro někoho překvapením, že za režií životopisného snímku o králi rock’n‘rollu Elvisovi Presleym stojí právě John Carpenter, pro kterého jsou specifické spíše hororové filmy a thrillery. Do hlavní role božského Elvise vybral herce Kurta Russella, což byla sama o sobě velmi zajímavá volba, se kterou ale Carpenter nešlápl vedle. Snímek zachycuje vrchol Elvisovy pěvecké kariéry a jeho podmanění si všech fanoušků dobré hudby. Snímek byl u diváků velmi úspěšný a vysloužil si i nominaci na Zlatý Glob v kategorii nejlepší televizní film.

Mlha (1980)

Malé Kalifornské městečko Antonio Bay slaví sté výročí svého založení. Zničehonic se objeví reinkarnované přízraky šesti námořníků, kteří byli před sto lety oloupeni a zabiti a s nimi přichází i zlověstná smrtící mlha – mstitelka dávných zločinů… MLHA patří ke klasickým autorským snímkům Johna Carpentera, ve kterém se mu podařilo spojit dobré filmařské řemeslo se znalostí klasických horrorových postupů. Tvůrce do nich vmísil i trochu černého humoru, kterým zvýraznil základní tezi každého správného horroru, podle níž nemá zlo ve svých projevech nikdy konce.

Útěk z New Yorku (1981)

Newyorský poloostrov Manhattan se stává obrovským vězením nenapravitelných zločinců a vyvrhelů, světem se svými vlastními zákony odkud není úniku. Sem se zřítí letadlo s prezidentem USA (DONALD PLEASENCE), který pád přežije a stává se nedobrovolným rukojmím těchto šílenců. Na jeho záchranu se vydává Snake Plisken (KURT RUSSEL), který je zkušeným válečným veteránem. Začíná nebezpečná záchranná mise… Tento kultovní Carpenterův sci-fi snímek patří k základním titulům skupiny filmů, které líčí pochmurnou vizi blízké buduocnosti.

Věc (1982)

Mysteriózní sci-fi film, který je řazený mezi nejlepší filmy Johna Carpentera, přitom jeho obsah zní dost zvláštně. Film se odehrává na Antarktidě a začíná tím, že se norští vědci z neznámého důvodu snaží zabít prchajícího psa. Tomu se ovšem podaří přežít a uteče se schovat k přítomným americkým vědcům, kteří zde provádějí své vlastní výzkumy. Postupem času všichni zjišťují, že pes je infikovaný mimozemským virem a živé tvory využívá jako své hostitele. Proto Američanům nezbývá nic jiného, než se pokusit nepřátelskou „věc“ zabít a doufat, že ji nikdo z blízkých v sobě nemá. Film byl natočen podle povídky od spisovatele Johna Wooda Campbella Jr. a hudby se ujala světová jednička Ennio Morricone.

Christine (1983)

V americkém městečku Libertyville žijí dva kamarádi, Dennis Guilder a Arnie Cunnigham. Arnie je zakřiknutý chlapec s ošklivým akné na obličeji, kterého ovládají jeho ambiciózní rodiče, má jediného přítele Dennise, který ho chrání před útoky spolužáků. Jednoho dne se jejich přátelství naruší, když si Arnie přes odpor rodičů koupí zničený Plymouth Fury z roku 1958 od podivínského veterána Rolanda LeBaye, celé léto na autě pracuje a auto se zázračným způsobem zotavuje ze šrámů a naježděných let. Po vzoru Le Baye vozidlu říká Christina. Matka Regina odmítá, aby auto stálo u jejich domu a Arnie je nucen si pronajmout stání u místního podnikatele se špatnou pověstí, Willa Darnella. Arnie auto opraví, zázračně se mu lepší i jeho pleť. Díky svému lepšímu vzhledu se stává objektem touhy své krásné spolužačky Leighy Cabbotové, která s ním začne chodit. Dennis ani Leigha z auta nemají dobrý pocit, Arnie se začíná postupně měnit v někoho jiného.

Starman (1984)

Jeff Bridges jako zamilovaný mimozemšťan – i tak by se dal popsat další snímek z Carpenterovy tvorby s názvem Starman. V 80. letech se věnoval hlavně sci-fi tvorbě, která byla a je u jeho fanoušků dost oblíbená. Starman je mimozemšťan, který přiletěl na Zemi, aby ji pozoroval. Uvízne ovšem ve Wisconsinu nedaleko domu krásné Jenny, které nedávno zemřel manžel. Starman na sebe vezme jeho podobu a rozhodne se s Jenny navázat kontakt. Je to právě ona, kdo musí Starmanovi pomoct dostat se k mateřské lodi, aby se včas vrátil domů. Během cesty to mezi nimi zajiskří a vzájemně se do sebe zamilují.

Vládce temnot (1987)

Kněz Loomis objeví ve sklepě opuštěného kostela v Los Angeles nádobu obsahující podivnou zelenou kapalinu. Profesor Birack, přizvaný k objasnění této záhady, zjistí, že tekutina je esencí samotného Satana, který se připravuje na ovládnutí celého světa.

Šílenství (1994)

Jednoho dne náhle zmizí spisovatel Sutter Cane (Jürgen Prochnow), kterému zbývá dopsat poslední kapitolu jeho nového bestselleru. Případu se ujme pojišťovací agent John Trent (Sam Neill), který se vydá do městečka, jež bylo autorovou inspirací pro sérii jeho příběhů. Brzy po příjezdu zjišťuje, že místní obyvatelé jsou velice zvláštní a až podezřele se podobají postavám v knize. John se domnívá, že by mohlo jít jen o nějaký trik, aby se zvýšily prodeje autorových knih, ale co když celé město má něco společného s jeho zmizením?