TOP 10: Nejlepší filmové podvody za posledních 20 let

Do kin právě vstupuje kriminální příběh Králové zlodějů, který je natočen podle skutečného případu, který před pár lety ohromil policii i veřejnost. Během velikonočního víkendu zmizely z úschovny klenotů v Hatton Garden šperky a peníze za více než 200 milionů liber.

Hlavou celé akce byl 77letý Brian Reader (Michael Caine), který se svou partou seniorů dokázal naplánovat a provést jednu z nejodvážnějších a nejdokonalejších loupeží. V následující topce se podíváme na další podařené podfuky, které jsme mohli v kině vidět v posledních 20 letech.

Dannyho parťáci (Debbie a její parťačky)

Lupič Danny Ocean je mužem akce. Ještě neuplynulo ani čtyřiadvacet hodin od chvíle, kdy byl propuštěn z věznice v New Jersey a už plánuje další kšeft. Chytrá, svižná a vtipná komedie s Georgem Clooney, Bradem Pittem a Mattem Damonem  se dočkala dvou pokračování a tento rok i seuqel s ženským obsazením v čele se Sandrou Bullock a Cate Blanchett.

Podfukáři

Skupina čtyř špičkových iluzionistů „Four Horseman“ v napínavé hře na kočku a myš s FBI a finančními magnáty. Team iluzionistů se kromě přípravy svých show zabývá také organizací bravurních a efektních bankovních loupeží zaměřených proti zkorumpovaným finančníkům. Během svých grandiózních vystoupení pak tito novodobí Robinové Hoodové nejenže loupež v přímém přenosu provedou, ale následně nechají „zabavené“ peníze pršet na ohromené diváky. Hvězdně obsazený snímek se v roce 2016 dočkal pokračování a třetí díl je připravovaný na rok 2019.

Dokonalý trik

Existuje tajemství, kvůli kterému byste zabíjeli? V tomto napínavém a vzrušujícím thrilleru od režiséra Christophera Nolana uvidíte Hugh Jackmana a Christiana Balea v rolích dvou soupeřících kouzelníků, jejichž snaha předčít jeden druhého se změní ve smrtelnou past. Scarlett Johansson jako půvabná asistentka se stane figurkou i hráčem v jejich soupeření.

Loupěž po italsku

Jejich geniální plán byl promyšlen do nejmenších detailů a proveden naprosto bezchybně. Konečně, každý z nich byl špičkovým profesionálem ve svém oboru a Charlie by za svůj tým dal ruku do ohně. Zdařil se i únik, přestože to byl jeden z nejstřeženějších paláců v Benátkách. Ale jeden z nich zradil a právě Steveovi spadl do klína přímo pohádkový poklad. V remaku britského filmu z roku 1969 si zahráli Mark Wahlberg, Charlize Theron, Edward Norton a další.

Baby Driver

Talentovaný mladý řidič, který zajišťuje zločincům únik z místa činu, je ve své práci tím nejlepším z oboru i díky hudbě, kterou si během ní pouští. Když se Baby setká s dívkou svých snů, vnímá to jako příležitost opustit život zločince a začít znovu. Poté, co je ale mafiánským bossem přinucen zúčastnit se další akce, která je předem odsouzena k neúspěchu, ocitá se v ohrožení jeho život, láska i svoboda.

Mizerové

Sehraný policejní tandem Burnett – Lowrey se prohání v černém Porsche ulicemi Miami a bravurně řeší banální případy. Ale tentokrát je čeká tvrdá práce a šéf drogového gangu Fouchet, který nezanechává žádné stopy a uznává jen mrtvé svědky. Odvážnou loupež heroinu museli provést profesionálové, kteří měli své spojky i v policejních řadách. Jediným svědkem, který může pomoci je vyděšená call girl Julie, jež se nakonec odhodlá zavolat svému příteli Mikeu Lowreymu.

Sbal prachy a vypadni

Eddy je brilantní karbaník. Sto tisíc liber, které dal společně s kamarády dohromady, by mohl během jediného večera několikanásobně rozmnožit. Risk je zisk, ale ne vždycky. Eddy narazil na profesionály a za několik hodin prohrál 600 000 liber. Počty profesionálních hráčů jsou jednoduché. Eddy a jeho kámoši Tom, Bacon a Soap musí do týdne sehnat půl miliónu nebo začnou pomalu přicházet o prstíčky. Film z roku 1998 patří k tomu nejlepšímu, co pro nás natočil britský režisér Guy Ritchie.

Loupež ve velkém stylu

Morgan Freeman, Michael Caine a Alan Arkin se dávají dohromady jako celoživotní kamarádi Wille, Joe a Al, kteří se rozhodnou poprvé v životě už jako důchodci užít si život naplno. Najednou se ale ukáže, že jejich penzijní fond zeje prázdnotou. V zoufalé snaze platit účty a přežít kvůli svým blízkým se trojice kamarádů odhodlá riskovat všechno a přepadnout banku, která je připravila o jejich peníze.

Spojenec

Newyorský detektiv Keith Miller je typický drsný polda, jehož kariérnímu postupu brání obvinění z nezákonného jednání, která se s ním táhnou od posledního většího případu. Je tu ale nová kauza s přepadenou bankou a desítkami rukojmích. Miller se musí postavit proti zřejmě nejrafinovanějšímu zločinci, jakého za svou kariéru potkal. Když se vyjednávání mezi policií a chladnokrevným stratégem vyostřuje, vstupuje do hry vlivná právnička. A situace se opět o něco víc komplikuje. Detektiv Miller si čím dál víc začíná uvědomovat, že pravidla této hry na kočku a myš nejsou tak jednoznačná a že nelze přesně určit strany dobra a zla

Počátek

Dom Cobb je zkušený zloděj, absolutní špička v nebezpečném umění extrakce: krádeže cenných tajemství z hloubi podvědomí během snění, kdy je mysl nejzranitelnější. Cobbova vzácná schopnost z něj učinila vyhledávaného hráče v zákeřném světě korporátní špionáže, ale také z něj udělala uprchlíka a stála ho všechno, co kdy miloval. Teď dostane Cobb šanci na vykoupení. Jedna poslední akce mu může vrátit normální život, ale jen pokud se mu podaří provést nemožné – vnuknutí.