Nejlepší filmy z dílny Shanea Blacka

Už brzy vrazí do kin jeden z bezesporu nejočekávanějších filmů letoška. Ano, řeč je o snímku Predátor: Evoluce. Film se dle trailerů jeví vskutku zajímavě, a tak nezbývá než se na něj opravdu těšit. Nicméně nebylo by možná od věci si připomenout tvorbu člověka, který za ním stojí na pozici režiséra a podílel se i na scénáři. Shane Black rozhodně není nějakým filmovým nováčkem (je i herec a hned ve vůbec prvním Predátorovi si zahrál jednoho z vojáků) a svůj tvůrčí rukopis zanechal mimo jiné i kupříkladu v komiksovém universu filmového Marvelu…

Správní chlapi (2016)

Jedna velká nostalgická pecka s duem sympatických postav, která si s vytříbeným černým humorem utahuje z noirových stereotypů a zároveň se veze na vlně retra sedmdesátých let. Správná buddy detektivní střelená jízda s dokonale zamotanou zápletkou a vyšperkovanou gradací rozhodně stojí za pozornost. Shane Black film režíroval a spolu s Anthony Bagarozzim k němu napsal i scénář.

Naši recenzi na tento film si můžete přečíst zde.

Iron Man 3 (2013)

Počin, který odstartoval druhou fázi MCU. Pro někoho vybroušený klenot a „Skyfall marveláckých adaptací,“ pro jiného (mě nevyjímaje) jednoznačně nejhorší film MCU s jedním velkým a stupidním zvratem, který celý film dokonale zabíjí (ano, řeč je o „velkolepém odhalení Mandarinovy identity,“ nad nímž jistě zaplakal nejeden komiksový fanoušek). Tak či tak se jedná o obrovsky úspěšný počin, který má řadu velmi povedených momentů, byť zamrzí zejména trošku jalová motivace finálního záporáka, nedotažená Extremis, a pár dějových kiksů a nesrovnalostí. Ale ta finální akce s obleky stojí za to… Black opět režíroval a ustřihl si podíl na scénáři.

Naše recenze zde.

Kiss Kiss Bang Bang (2005)

Opět režie a scénář pod Blackovou taktovkou. Zároveň se jedná o filmařovu první spolupráci s hercem Robertem Downey Jr. Krom něj si další hlavní roli zahrál „bývalý Batman,“ Val Kilmer. Zápletka se točí okolo zlodějíčka, který chce žít poctivě a nachomýtne se k roli ve filmu. Na roli ho má připravit soukromý detektiv. Vše se ale nebývale a nečekaně zkomplikuje, jak už to tak bývá. Mysteriózní krimi komedie, co rozhodně stojí za zhlédnutí.

Poslední akční hrdina (1993)

Ano. Je to béčko. A tupé. Ale má své specifické kouzlo a celkem slušný nadhled. Navíc si utahuje z popkultury a jedné z jejích nejslavnějších tváří (hlavně tehdy); Arnolda Schwarzeneggera. Ten si ve snímku zahrál hlavní roli. Je tu pár povedených frků a tak trochu je tu možné skoro všechno. Aby ostatně nebylo ve vesmíru, kde si v Terminátorovi zahrál Sylvester Stallone, že… Black se v tomto případě podílel pouze na scénáři.

Poslední skaut (1991)

Kultovní akční pecka s Brucem Willisem v hlavní roli, natočená opět dle děje z pera Shanea Blacka. Film je nabitý nejen akcí, ale i slušnou dávkou povedených hlášek (o legendárním „motivačním monologu,“ který s povedeným dabingem dodnes koluje na sociálních sítích nemluvě) a pokud jste jej ještě neviděli, utíkejte to napravit!

Smrtonosná zbraň (1987)

Nu a zde se nám náš článek uzavírá. Klasika všech klasik, kterou Black na papíře pomohl stvořit. Tedy její první část v rámci série. Akční film o duu nesourodých, ale dokonale (ne)sehraných detektivů, z nichž jeden je mladý a dravý, a druhý „už je na tohle moc starej,“ a jejich patáliích je považován za perlu buddy movies a platí pro něj totéž co u Posledního skauta výše.