TOP 10: Nejlepší české filmy podle skutečné události

Do kin na začátku září vstupuje nový český film Všechno bude, pod nějž se podepsal slovinský režisér Olmo Omerzu. Snímek sleduje dva nezletilé kamarády, kteří ukradnou auto a vydávají se na cestu. Tvůrci se inspirovali skutečnou událostí, pojďme si tedy připomenout další české filmy natočené podle skutečnosti.

Dukla 61 (2018)

Dvoudílný televizní film Davida Ondříčka se stal objevem první poloviny letošního roku. Milan Šlachta pracuje jako revírník v havířském Dole Dukla. Jeho manželka Marie je v domácnosti, jak se na správnou ženu horníka sluší a patří, a jejich osmnáctiletý syn, navzdory nechuti rodičů, jde ve šlépějích svého otce. Nastupuje do stejného dolu, aby se mohl postarat o svou těhotnou přítelkyni. Čas v ušmudlaném Havířově plyne poklidně až do 7. července 1961, kdy v dole vypuká požár. Na povrchu se pak komunistická mašinérie místo záchrany uvězněných snaží ututlat největší důlní neštěstí Československa.

Já, Olga Hepnarová (2016)

Černobílý působivý snímek je příběhem nešťastné mladé ženy, která nenávidí společnost tak usilovně, že se nebojí vraždit. Je 10. července 1973 a Hepnarová usedá za volant nákladní auta a plnou rychlostí vjíždí do lidí na tramvajové zastávce na Strossmayerově náměstí v Praze. Finální bilance je osm mrtvých, sama Hepnarová je, jako poslední žena v Československu, popravena o rok a půl později. Film se více než samotným tragickým činem zabývá tomu, co v životě Hepnarové předcházelo. Zvrácenou mladou ženu věrně představila polský herečka Michalina Olszańska.

Hořící keř (2013)

Rodící se svobodu v Československu před půl rokem utnuly sovětské tanky a lidé začínají propadat apatii. Právě z té je chce vyburcovat mladý student Jan Palach, když se polije benzínem, zapálí a vyběhne na Václavské náměstí. Hořící keř vypráví především o postupující normalizace a o tom, co se odehrálo po Palachově smrti. Hlavní postavou je advokáta Dagmar Burešová (Táňa Pauhofová), která zastupuje Palachovu rodinu ve zdánlivě beznadějném soudním boji. Pokud byste po zhlédnutí neměli Palacha dost, podívejte se na nový snímek Jan Palach, který končí tam, kde Hořící keř začíná.

Atentát (1964)

Ačkoli se v posledních letech mluvilo především o Anthropoidu, neměli bychom zapomenout, že stejné téma zpracoval ve filmu Atentát v roce 1964 i režisér Jiří Sequens. A výsledek je v mnoha ohledech lepší než verze nová. Atentát se odehrává v jednom z nejtemnějších období české historie, nad okleštěným územím Čech a Moravy vládne tvrdou rukou zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich. Exilová vláda proto na jaře 1942 vybere skupinku parašutistů a pověří je důležitým úkolem – zabít Heydricha. Právě o tom, jak celá akce probíhala a jaké měla následky, vypráví působivý černobílý snímek.

Milada (2017)

Režisér David Mrnka si pro svou prvotinu vybral postavu statečné ženy, která odmítla slevit ze svých morálních principů a zaplatila za to svým životem. Snímek začíná v roce 1937 a obsáhne angažovanost Milady Horákové ve 30. letech, její boj za práva žen, účast ve druhém odboji i nacistické a komunistické vězení. Jak končí asi není nutné dlouho popisovat. Milada Horáková zemřela jako jedna z obětí nechvalně proslulých zinscenovaných procesů v 50. letech.

Proč? (1987)

Ve své době šlo o nebývale otevřený a závažný snímek. Vychází ze skutečné události, kdy fotbaloví fanoušci pražské Sparty během cesty vlakem na utkání do Banské Bystrice zdemolovali několik vagónů a atakovali ostatní cestující i průvodčí. Režisér Karel Smyczek se nezabývá jen popisem skutečností, ale ukazuje i primitivní fanouškovské chování a to, jak snadno lze dav zfanatizovat a podlehnout agresivitě.

Masaryk (2016)

Snímek se odehrává v letech 1937 až 39, kdy je diplomatická kariéra Jana Masaryka na vrcholu. Tehdejší velvyslanec ve Velké Británii se přesto na několik měsíců ztrácí z veřejného života a utíká do Ameriky, kde se v sanatoriu snaží vyrovnat s odkazem svého otce, pocitem viny kvůli Mnichovu i zklamání z Edvarda Beneše. Režisér Julius Ševčík zachytil Masaryka jako extravagantního bohéma, který miluje ženy, hudbu a který se snaží uniknout sám před sebou pomocí alkoholu i drog.

Metanol (2018)

Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí…

Příběh kmotra (2013)

Příběh Kmotra je inspirován bestsellerem Jaroslava  Kmenty „Kmotr Mrázek“. Popisuje vzestup a pád člověka, který se od kšeftu s digitálními hodinkami  posunul až na pozici šedé eminence české politiky. Ve filmu Příběh Kmotra se střetnou dva světy – víra v právo silnějšího a chytřejšího a víra ve spravedlnost. Touha po úspěchu reprezentovaném materiálním bohatstvím a touha sloužit dobru, právu a zásadám civilizované společnosti. Budeme sledovat strhující souboj představitele zákona a pořádku s člověkem, který řád přizpůsobuje svým vlastním potřebám.

Gangster Ka (2015)

Radim Kraviec alias Káčko se vyznačuje vysokou inteligencí a talentem pro dokonalý podvod. Kde jiní sahají po zbrani, on využívá lsti a armády právníků i monstrózního kapitálu. Mrknutím oka okrádá stát o miliardy korun. Je si ale dobře vědom hranice, kterou nesmí překročit.