Ku Klux Klan ve filmu

BlacKkKlansman 16. srpna dorazil do kin po celém světě a může se chlubit převážně pozitivními reakcemi. Zaobírá se tématikou a motivy Ku Klux Klanu (nebo také zkráceně KKK). Určitě není prvním filmem, který se tímto tématem zabývá. Pojďme se tedy podívat na osm nejlepších filmů, ve kterých ne nutně KKK hrál hlavní roli, ale alespoň se zde objevil a nějakým způsobem zasáhl do děje.

Člen klanu

Nepříliš populární snímek z roku 1974, který se BlacKkKlansmanovi nepodobá pouze tématikou, ale i samotným názvem. Do angličtiny film totiž překládáme jako “The Klansman“. Dostáváme se do doby, kdy v Americe Ku Klux Klan vládne neomezenou pravomocí zvanou lynč. Jednoho dne je znásilněna mladá bílá žena, což vyvolá vztek a krveprolití napříč oběma válčícími rasami.

Místa v srdci

Místa v srdci vyhrála hned několik filmových ocenění. Byli to Oscaři za nejlepší hlavní herečku a původní scénář. Svou cenu si taktéž vysloužila na Zlatých glóbech. Povedený 112minutový snímek z roku 1984 nás vrhne do dob hospodářské krize a vypráví o Edně Spaldingové. Tentokrát se podíváme do texaského městečka Waxahachie. Žijí zde zvláštní lidé. Jedním z nich je slepý Will, který vyniká tím, že je nedůvěřivý. Wayne, Margaret a Viola jsou slušní lidé v milostném trojúhelníku. A pak je tu černoch Moze. Ti všichni stejně jako Edna v sobě mají víru, odvahu, lásku a obrovskou vytrvalost, s níž bojují o své místo na slunci.

Zrození národa

Starý válečný romantický snímek Zrození národa pochází z dílny D. W. Griffitha. Sám si sepsal scénář, film zrežíroval a ještě pomohl s hudbou. Pro někoho může být obtíží fakt, že Zrození národa je už přes 100 let starý film. Vypráví o vzniku snahy o zrušení otroctví, přes občanskou válku, kapitulaci generála Lee a atentátu na prezidenta Lincolna, až k poválečnému údobí a vzestupu Ku-Klux-Klanu. Pokud snímku nechcete věnovat plných 190 minut, doporučujeme sáhnout po zkrácené dvouhodinové verzi.

Hořící Mississippi

Hořící Mississippi si na ČSFD drží místečko v žebříčku nejlepších filmů. Konkrétně se svými 85 procenty zabralo 264. místo. V roce 1964 dojde ve státě Mississippi ke vraždě tří aktivistů za občanská práva. Dva z nich jsou běloši a tím posledním je černoch. V krátkém časovém intervalu shoří i dřevěný kostel, který sloužil jako volební místnost pro občany s tmavou pletí. Případu se chopí dva agenti – Alan a jeho kolega Rupert. Společně se snaží dopátrat viníky.

Nespoutaný Django

Velice kvalitní snímek od Quentina Tarantina se řadí mezi nejlepší filmy všech dob a fanoušky bychom našli po celém světě. Ačkoliv Django netěží naplno z ku-klux-klanské tématiky, rozhodně se vyplatí jej vidět. Naštěstí neexistuje moc lidí, kteří toto mistrovské dílo neviděli.

Otcovy hříchy

Alabamské město Birmingham je po bombovém útoku, jenž se odehrál 15. září 1963, obráceno vzhůru nohama. Oběťmi útoku byly čtyři černošské holčičky. Pachatelé z řad Ku-klux-klanu však nebyli nikdy usvědčeni a užívali si svobody. Po více než pětatřiceti letech se k událostem vrací Tom Cherry, jenž byl v době atentátu ještě malý kluk. Je synem jedním z pachatelů. Pomalu začíná cítit, že přichází chvíle vykonat spravedlnost nad svým milovaným tatínkem.

Čas zabíjet

Napínavý thriller od Joela Schumachera, jehož předlohou byla kniha od Johna Grishama, zaznamenal obrovský úspěch. Dvou a půlhodinové kriminální drama oslovilo díky skvělému hereckému obsazení (Matthew McConaughey, Sandra Bullock, Samuel L. Jackson, Kevin Spacey) úspěch napříč všemi filmovými nadšenci. Příběh pozoruje dva mladé chlápky, kteří se snaží z každodenního stereotypu dostat tím, že jezdí po městě dodávkou a otravují zdejší obyvatele. Jednou to však přepísknou a hodí po mladé černošské dívce předmět, díky němuž mladá holčina upadne. Chlapci jí odvezou do blízkého lesa, kde jí znásilní. Dívčina se pokusí spáchat sebevraždu, avšak neúspěšně. Najdou jí okolní děti a utíkají za jejím otcem. Ten se rozhodne, že zajde za místním právníkem a zeptá se, zda by jej obhajoval, kdyby něco udělal. Den před soudem vezme otec zákon do svých rukou.

Bratříčku, kde jsi?

Vracíme se do Mississippi. Tři trestanci Everett, Delmar a Pete jsou vzájemně spoutáni a utíkají z vězení. Mají v plánu najít poklad, který by je obohatil o 1 200 000 dolarů. Na cestě potkávají bluesmana Tommy Johnsona, který se k nim připojí a společně u místního hudebního vydavatele nahrají písničku, která se stane přes noc hitem jihu. Jenomže získat poklad a ve zdraví přežít extempore s Ku-Klux-Klanem nebude zrovna hračka.