TOP 10: Nejlepší letní muzikály

Léto už je v plném proudu a s ním jsou v kině letní komedie. Letos je na programu i muzikál Mamma Mia: Here we go again. Komedií a muzikálů rozhodně nebylo natočeno málo, připomeňme si tedy pár, co stojí za zhlédnutí, až se přes léto budete nudit.

La La Land

Šestinásobný oscarový vítěz určitě stojí za zhlédnutí, pokud máte rádi muzikály. Letní L.A. vás vtáhne do příběhu Miy (Emma Stone), mladé herečky, která chce prorazit v Hollywoodu. Její život ale nabere nové obrátky, když potká Sebastiana (Ryan Gosling). Ten je pianistou a sní o vlastním jazzovém baru. Jak napovídají ocenění, herecké výkony i hudba samotná jsou opravdu okouzlující.

Mamma Mia!

Tento muzikál je plný písní od ABBY a příběh se odehrává na řeckém ostrově. Mladá Sophie (Amanda Seyfried) se bude vdávat, ještě předtím chce ale poznat svého otce. Pročte si proto matčin (Meryl Streep) deník a zjistí, že existují celkem tři kandidáti. Film je hvězdně obsazen a známé písně v podání slavných herců si jistě užijete.

Pomáda

Kdo nezná Pomádu jako by nežil. Filmový muzikál z roku 1978 doslova obletěl celý svět a zapsal své písně do srdcí několika generací. Sandy (Olivia Newton-John) a Danny (John Travolta) strávili romantické léto na pláži, pak se ale vrátili ke svým středoškolským životům. Sandy se s rodinou přestěhuje a začne školní rok v nové škole. Jaké je ale její překvapení, když zde potká zrovna Dannyho. Kromě chytlavých refrénů je film plný i skvělých tanečníků v čele s Travoltou.

Vlasy

Vlasy byly natočeny v roce 1979 legendárním Milošem Formanem. Autory písní jsou Gerome Ragni a James Rado, hudbu složil Galt MacDarmot. Hlavní hrdina Claude Bukowski (John Savage) se vydává do New Yorku, kde má brzy nastoupit k vojenské službě. Při procházení se městem ale narazí na partu přívrženců hnutí hippies v Central parku a místo narukování se stane členem téhle povedené party.

West Side Story

Zástup muzikálů ještě zdaleka nekončí. West side story je další film na tomto seznamu oceněný Oskarem. Muzikál je z roku 1961 a jde o filmovou podobu divadelního muzikálu napsaného Leonardem Bernsteinem. Hlavním tématem příběhu je nenávist mezi pouličními gangy. Na začátku příběhu se do gangu Tryskáčů dostává Tonny (Richard Beymer), který se ale zamiluje do Marie (Natalie Wood). No a co by to bylo za příběh, kdyby Marie nebyla sestra vůdce druhého gangu – Žraloků. Jde vlastně o novodobého Romea s Julií.

My Fair Lady

V šedesátých letech byl natočený i muzikál My Fair Lady. Předlohou původnímu divadelnímu muzikálu byla divadelní hra G. B. Shawa Pygmalion. Film je o květinářce Lise Dolittle (Audrey Hepburn), která má naprosto příšerné nářečí a mluví zcela nespisovnou angličtinou. A tak když potká profesora lingvistky Henryho Higginse (Rex Harrison) stane se jeho novým lingvistickým projektem.

Ladíme

Poněkud modernějším muzikálem je film Ladíme z roku 2012. Hlavní postavou je Beca (Anna Kendrick), která nastoupí do nové školy a je odhodlaná se s nikým nepřátelit a zůstat zapřísáhlou samotářkou. To se ale změní, když jí naláká školní pěvecký sbor složený z dívek všeho druhu.

Prázdniny v Římě

Jak už název napovídá, tento film je léto samo. Klasika z roku 1953 je příjemnou romantickou komedií. Příběh je o mladé princezně Anně (Audrey Hepburn). Ta cestuje po Evropě a plní tak své státnické povinnosti. Role princezny už začíná být pro Annu příliš nudná a únavná, tak se pří návštěvě Říma rozhodne udělat si malé prázdniny. Pomáhá jí americký novinář Joe Bradley (Gregory Peck).

Někdo to rád horké

Další nesmrtelná klasika s letní tématikou je právě černobílý film Někdo to rád horké z roku 1959. Děj se odehrává v roce 1929 a hlavními hrdiny jsou dva muži: Joe (Tony Curtis) a Jerry (Jack Lemmon). Jde o dva muzikanty, kteří utíkají před gangstery, a tak se převléknou za ženy a vydají se s dívčím orchestrem na Floridu. Tam ale potkají Kane Kowalczyk, kterou hraje krásná Marilyn Monroe.

Víkend u Bernieho

Poslední letní komedií na tomto seznamu je Víkend u Bernieho. Bernie (Terry Kiser) je známý playboy a pořádá o víkendu skvělé večírky. Konečně se dočkají i Larry (Andrew McCarthy) a Richard (Jonathan Silverman) a jsou také pozváni. Vznikne ale menší problém, když Bernieho někdo zavraždí.