TOP 10: Nejlepší filmy o cestování v čase od roku 2000

Už 5. července bude mít premiéru surrealistický film Muž, který zabil Dona Quijota. Snímek bude v mnoha ohledech moderní variací na slavnou knihu, jakož i filmem, v němž krom fantaskního surreálna bude hrát roli právě i cestování v čase. Pojďme si tedy připomenout ty nejlepší filmy nového milénia, v nichž figuruje cestování skrze čas a případně i prostor…  

Donnie Darko

Jedna z prvních rolí Jakea Gyllenhaala a zároveň i jeden z bezesporu nejlepších mysteriózních sci fi filmů všech dob. Hlavním hrdinou je na první pohled obyčejný puberťák, trpící vizemi obrovského králíka, který jej hodlá dostat pod svůj vliv. Tento snímek je pohlcující svou atmosférou, a rozhodně celkem obtížný na pochopení, ale přesto, nebo právě proto je výborný.

Looper

Snímek, ve kterém si hlavní role v podobě starší a mladší verze téže postavy zahráli Bruce Willis a Joseph Gordon-Levitt. Titulní postava se živí jako Looper, nájemný zabiják, lišící se od toho klasického tím, že jeho klienti pochází z budoucnosti. Jak se zachová hlavní hrdina, žijící si do té chvíle bezstarostným životem, když se mu před hlavní octne jeho starší já? Zabije sám sebe v budoucnosti? To se dozvíte ve výtečném akčním sci fi od Riana Johnsona, momentálně milovaného a nenáviděného tvůrce osmé epizody Star Wars.

Zdrojový kód

Máme tu vlak jako hlavní prostředí. Dalším hlavním motivem je vyšetřování zločinu, přičemž navíc dojde i na cestování mezi paralelními realitami, respektive těly. Hlavní hrdina v podání bravurního Jakea Gyllenhaala má v rukou tisíce životů. Časová smyčka a vůbec cestování časem je nesmírně lákavé a oblíbené téma, a v tomto případě se režiséru Duncanu Jonesovi vše podařilo ukočírovat na jedničku tak, aby nakonec vznikl film, který nepůsobí přeplácaně a dává smysl.

Na hraně zítřka

Volná adaptace výborné mangy All You Need is Kill s hvězdným Tomem Cruisem nás zavede do budoucnosti, v níž lidstvo bojuje s hrozbou v podobě nebezpečných vetřelců Mimiků. Hrdina se ocitne v časové smyčce, během níž se probouzí neustále v ten samý den a následně jde do bitvy, v níž pokaždé umírá, postupně se v boji ovšem zdokonaluje. Pomůže mu to ale z časové pasti utéci a zachránit Zemi?

X-Men: Budoucí minulost

Setkání starých a nových tváří známých mutantů a uprostřed Wolverine, cestující v čase mezi dvěma těmito dějovými linkami k mladšímu Charlesi Xavierovi. V této části se představili Sentinelové, robotičtí, vyvíjející se nepřátelé X-Men a všech mutantů, které je bezpodmínečně třeba zničit, aby se předešlo genocidě. Zásadní roli zde má mutantka Mystique a její jedinečná DNA. Ale to už předbíháme. Tento návrat Briana Singera k sérii patří spolu s První třídou bezesporu k nejlepším částem série, byť zde to cestování v čase trochu skřípe, i tak je to povedený film.

Půlnoc v Paříži 

Woody Allen a jeho krásné romantické drama o zasněném pisálkovi, který se během dovolené se svou snoubenkou rád toulá Paříží a sní o minulých časech, až se jednou během noční procházky dostane do Paříže v minulosti, setká se s Hemingwayem, Dalím, Fitzgeraldem a také jednou osudovou ženou. Nebo ne? Jedním z bezesporu zajímavých témat krásného nostalgického snímku je rozdíl mezi různými generacemi, jakož i jakási tužba každého mladého člověka znát a žít v době předešlé.

Predestination 

Ethan Hawke ztvárnil hlavního protagonistu v adaptaci povídky „Všechny tvé stíny“ od spisovatele Roberta A. Heinleina. Příběh sleduje cestu tajného agenta na sérii cest časem, které mu mají zajistit pokračování jeho profese. Při tom musí využít i mladší verze sebe sama, aby mu pomohla v dopadení nebezpečného zločince, unikajícího skrze čas.

Interstellar

Snímek o lidstvu, které v blízké budoucnosti postupně ničí planetu. Snímek o cestě na kraj vesmíru. Snímek o lásce k bližním a o záchraně lidstva. Snímek o tom, co je na okraji vesmíru. A také o cestování v čase. Velkolepá sci fi bratří Nolanových sice možná není tak komplexní jako 2001: Vesmírná odysea (k níž jej bohužel leckdo přirovnává), a ačkoli je v mnoha ohledech podstatně přímočařejší, jde stále o výborné a místy i výbornými nápady nabité sci fi, které stojí za to vidět, pokud jste tak ještě neudělali.

Star Trek

J. J. Abrams a jeho filmové pojetí kultovního seriálu možná všechny úplně nenadchlo, přesto se jedná o povedenou žánrovou popcornovku s neotřelými nápady a výborným obsazením legendárních postav, která se dle mého názoru prostě povedla. A způsob, jakým se mladý kapitán Kirk dostal na palubu, je podobně kouzelný, jako nedávné první setkání se Hana Sola s Chewiem. Ostatně jako řada dalších odkazů na jiná díla, k čemuž se váže i ono cestování v čase…

Osudový dotek

Ashton Kutcher dokáže díky schopnostem, které zdědil po otci, cestovat v čase. Podle zápisků v dětství se rozhodne, že se navrátí do časů mladistvosti a napraví vše, co zpackal. A že se dá dohromady se svou životní láskou. Bohužel se mu vše tak nějak vymkne z ruky…