Trailer #1: Kin (2018) – Sci-fi, co není sci-fi

A co kdyby dostal do ruky revolver? Byl by v příběhu jakýkoliv rozdíl? Dělá ze sci-fi sci-fi právě to, že je tam jedna věc, která se v realitě tady a teď (ještě) neděje? Isaak Asimov, guru literárního žánru fiction říkal, že sci-fi se zabývá “reakcí lidí na vědu a technologie.”

Na slíbený distopický thriller, jak stránky distributora (Lionsgate) slibují, to nevypadá. To, že se párkrát vystřelí ze zbraně, kterou ani ve státech neseženete, není nosným pilířem formy science fiction. Jedna vlaštovka jaro nedělá.

Trailer ukazuje spíš na patos se vším všudy, je tam rodina, bro-ship, vypadá to i na lásku, zradu, oddanost, to všecko samozřejmě až za hrob. A neopomeňme hlavního hrdinu – dětského hrdinu. Nejedno oko zůstane za slzavou clonou. 

Příběh vyhlíží extrémně plytce a nezajímavě. Klasické gangsta drama chlapců z periferie, ozvláštněno tím, že kluk najde future zbraň. Vypadá to zoufale prvoplánovitě a to, že se film prezentuje jako sci-fi, mu ješté přitěžuje. Ale třeba chtěl být trailer jen záhadný a to nej si nechat pro sebe. Prostě jen nalákat diváka, ať si zaplatí lístek a jde si doplnit ty díry v příběhu.

Message, co jsem si z celého traileru odnesla: Kin jde do kin. Vy tam nechoďte.