Neznámý voják: Železná srdce po seversku

Fenomenální úspěch Dunkerku nebo Nejtemnější hodiny napovídají, že téma druhé světové války je v kinematografii stále aktuální. Toho se chytlo i Finsko, které se v novém snímku Neznámý voják rozhodlo poodhalit pozadí historie obrany země proti agresorovi v podobě Sovětského svazu.

Stalinova lačnost po území vyústila mimo jiné v roce 1939 v tzv. Zimní válku, která stála SSSR Organizaci spojených národů. Napadené Finsko však mělo výhodu domácího prostředí a houževnatost armády, která byla ochotná za opětovné získání území položit život. Příběh je vyprávěn perspektivou několika mužů z jednotky, které válka společně s jejich blízkými a milovanými nepředstavitelně změnila. Film Neznámý voják vznikl na motivy bestselleru spisovatele Väinö Linny, který byl sám účastníkem zmíněného ozbrojeného konfliktu a syrově popisuje průběh a důsledky války.

Film režíroval Aku Louhimies, který se po čtyřleté pauze vrátil k natáčení po krimi 8-Ball a opět se přiklonil ke spolupráci s hercem Eero Ahoem, jenž za roli v tomto válečném dramatu získal ocenění. Film plný emocí na pozadí válečné vřavy vstupuje do kin už 3. května.