TOP 6: Nejlepší filmy s Alicií Vikander

Do kin právě vstupuje nový Tomb Raider, v němž Angelinu Jolie v roli archeoložky Lary Croft nahradila Alicia Vikander. Pojďme si připomenout nejlepší role této švédské herečky.

Královská aféra (2012)

Snímek vychází ze známého příběhu dánské historie a odehrává se na konci sedmdesátých let osmnáctého století na dvoře duševně nemocného krále Kristiána VII.. Zaměřuje se především na utajovaný vztah mladičké královny Karoliny Matyldy Hannoverské s německým lékařem jejího manžela Johanem Struenseem. Osvícenec Strunsee postupně využívá důvěry krále, který dosud vládu nad zemí ponechával v rukou státní rady, a proměňuje Dánsko na osvíceneckou monarchii.

Anna Karenina (2012)

Kdo by neznal rozsáhlý román ruského spisovatele Lva Nikolajeviče Tolstého, který popisuje tragickou lásku mezi aristokratkou a manželkou státního úředníka Annou Kareninou a mladým důstojníkem Vronským. V hlavních rolích nejnovější filmové adaptace světoznámého díla se představili Keira Knightley a Aaron Taylor-Johnson. Alicia Vikander ve snímku ztvárnila vedlejší roli Kitty Ščerbacké, mladičké dívky, se kterou se měl Vronskij oženit.

Ex Machina (2014)

Caleb (Domhnall Gleeson) vyhrál ve firemní soutěži hlavní cenu – týden na chatě geniálního vědce Nathana (Oscar Isaac), který uprostřed lesů vytvořil unikátní technologický výtvor, robotku Avu (Alicia Vikander). Součástí experimentu se po svém příjezdu stává i Caleb, jeho úkolem je jednoduchá sociální interakce s Avou, kterou Nathan pečlivě zaznamenává a testuje tak možnosti umělé inteligence. Účast v pokusu začne Caleba brzy obtěžovat a to ještě neví, že mu Nathan o experimentu neřekl zdaleka všechno.

Dánská dívka (2015)

Příběh romantického dramatu s transgender tématikou začíná v polovině 20. let minulého století v Kodani a popisuje dosud šťastné manželství dvou umělců – krajináře Einara a portrétistky Gerdy. Vše začíná nejdříve v žertu, kdy Gerda Einara požádá, aby jí stál v dámských šatech modelem. Právě tenhle okamžik ale změní manželům život, protože si Einar následně začíná uvědomovat rysy ženskosti, které v sobě dosud potlačoval. Alicia Vikander získala za roli Gerdy sošku Oscara za nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli.

Světlo mezi oceány (2016)

I v tomto snímku se Vikander vrátila do minulosti, konkrétně do 20. let 20. století, tentokrát do Austrálie. Hrdina první světové války Tom Sherbourne, kterého si zahrál Aliciin skutečný manžel Michael Fassbender, po hrůzách, které zažil na západní frontě, hledá klidné útočiště. Stane se strážcem majáku na Janusově ostrově na západě Austrálie a ožení se s milující ženou. Bohužel Isabel po dvou potratech zjistí, že pravděpodobně není schopna donosit dítě, což uštědří jejich světu velkou ránu. Až jednou moře na břeh vyplaví člun, na němž je kromě mrtvého muže i malé dítě…

Krycí jméno U.N.C.L.E. (2015)

V akční komedii zasazené do šedesátých let a období studené války se v hlavních rolích kromě Vikander představili Henry Cavill a Armie Hammer. Agent CIA Napoleon Solo (Cavill) dostane tajný úkol – ve východní části Německa má najít automechaničku Gaby Teller (Vikander), dceru pohřešovaného jaderného fyzika a bývalého nacisty, a dostat ji do Západního Německa. Plán mu mírně komplikuje odvěký nepřítel, agent KGB, Ilya Kuryakin (Hammer). Kvůli světovému ohrožení jsou ale nuceni dlouholeté nepřátelství odložit a společně překazit plány mezinárodní zločinecké organizace.