TOP 10: Nejlepší filmy s Helen Mirren

Dame Helen Mirren natáčí filmy už přes půl století a objevila se ve všech možných žánrech – od biografických dramat přes romantické komedie a krimi thrillery až po cameo v posledním filmu z Rychle a zběsile ságy. Tento týden do kin vstupuje horor s Helen v hlavní roli, Winchester: Sídlo démonů (2018), o stavbě jedné z nejstrašidelnějších budov na světě. Při té příležitosti je nasnadě ohlédnout se za jejími dosavadními filmy.

Královna

Těžko topku zahájit jiným filmem než Královnou, která vynesla Mirren jejího (zatím) jediného Oscara. Mirren hraje britskou panovnici Alžbětu II. v době, kdy zemřela princezna Diana. Film se soustředí na soukromí královské rodiny, stejně tak i na jejich kontroverzní rozhodnutí zůstat ve Skotsku poté, co se dozvědí o Dianině smrti, a královnin vztah s novým premiérem Tony Blairem. Mirren si roli Alžběty II. zopakovala v divadelní inscenaci Audience, kterou měli diváci možnost vidět díky NT live přenosům v kinech.

Hlavní podezřelý

Mirren není jen velkým jménem stříbrného plátna. Jedna z jejích nejslavnějších rolí je televizní šéfinspektorka Jane Tennisonová. Mini série byla tak úspěšná, že se dočkala hned několika řad. Hlavní podezřelý diváky zaujal nejen kvalitními kriminálními případy a dějem, ale právě svou hlavní hrdinkou. První série vznikla v roce 1991, kdy sledovat Tennisonovou excelovat v čistě mužském prostředí bylo něco nového, neotřelého a fascinujícího. Poslední případ Tennisonová vyřešila v roce 2007.

Excalibur

Adaptace příběhu o králi Artušovi od Johna Boormana patří k těm nejklasičtějším, které kdy vznikly. Mirren neztvárnila nikoho jiného než Morganu a její pojetí této postavy je asi tím nejznámějším. Film měl premiéru na festivalu v Cannes, kde režisér snímku převzal cenu za umělecký přínos kinematografii. Ve filmu si vedle Mirren zahrál i Gabriel Byrne nebo Liam Neeson.

Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec

Tento již kultovní snímek Petera Greenawaye patří k nejosobitějším a  nejoriginálnějším kouskům v Helenině filmografii. Film zaujme nejen silným hereckým ansámblem v čele s Mirren, Michaelem Gambonem nebo Timem Rothem, ale především svým vizuálním pojetím. V době své premiéry film vyvolal velké pozdvižení svým zobrazením nahoty, násilí a obžerství zaobaleným ve fascinujícím artistickém pojetí.

Red

Mirren, známá za své dramatické role, se ve svých 65 letech rozhodla, že je na čase to změnit a ujala se role v akčním snímku RED (a později i v jeho pokračování). Ve filmu se objevila po boku Bruce Willise, Johna Malkoviche, Karla Utrbana a Morgana Freemana. Satirická komedie z prostředí špionů si našla mnoho fanoušků a Mirren dokázala, že rozhodně není na konci svých sil. Naopak, v druhém díle si sama vyžádala větší množství akčních sekvencí. Když se pak o pár let později nechala slyšet, že by si ráda zahrála ve vyloženě akčním fláku jako je Rychle a zběsile, scénáristé dlouho neváhali a napsali jí roli přímo na tělo. Po premiéře Mirren zmínila, že by nebyla proti další spolupráci, ale že příště chce sednout i za volant. Tak uvidíme.

Na odstřel

Žurnalistické drama se točí hlavně kolem postavy investigativního novináře ztvárněné Russellem Crowem, ale Mirren je herečka, která dokáže i z malé role vymačkat maximum. Mirren tady ztvárnila šéfredaktorku novin, která se svého svěřence sice snaží podporovat v jeho snaze dokázat vinu vysokého politika, ale zároveň si zanechává potřebný skepticismus a nadhled.

Holky z kalendáře 

Film podle skutečné události nás zavede do menšího britského města, kde se členky váženého dobročinného spolku rozhodnou nafotit kalendář, aby vybraly peníze na charitu. A všichni dobře víme, jaký typ kalendáře je nejpopulárnější. A dámám už dávno není dvacet. Jejich projekt se tak setká odmítnutím od vedení spolku, ale nakonec se přece jen vydá. A je z něj senzace. Kromě Mirren se diváci mohou těšit i na další britské ikony jako je Julie Walters, Celia Imrie nebo Penelope Wilton.

Gosford Park

Plejády výborných britských herců se divák dočká  v tomto snímku. Kromě Mirren jsou v dalších rolích viděni ku příkladu Maggie Smith, Derek Jacobi, Kristin Scott Thomas nebo Michael Gambon. I tohle je jen pár jmen z takřka třiceti aktérů, kteří se v tomto ironickém místopisu britského třídního systému režiséra Roberta Altmana podíleli. Mozaika příběhů ohraničená jedním venkovským šlechtickým sídlem a jedním víkendem představuje poměrně přesnou studií doby a mravů. Na pozadí tajemné vraždy jsou postupně odhalována tajemství všech zúčastněných.

Láska na kari 

Není vůbec překvapující, že tento film natočil režisér slavné Čokolády nebo snímků jako Pravidla moštárny, Co žere Gilberta Grapea nebo Hačikó – Příběh psa. K prvnímu jmenovanému má ale Láska na kari nejblíž. Nejen že film potěší každého milovníka gastronomie, ale nechybí ani příběh dvou rivalů na pozadí maloměsta nebo romantická zápletka.

Caligula

A zcela na konec film, který je jedním z nejkultovnějších. A taky nejčastěji zmiňovaným v Mirrenině filmografii. Caligula byl jedním z nejzvrácenějších panovníků starověkého Říma a tento film mu nedělá ostudu, všechna čest. Zvláště jeho “hardcore” verze, která se neštítí násilí ani nahoty. Některé scény jsou tak explicitní, že se od nich distancují i jejich tvůrci a vzniklo tak několik krotších verzí. Helen ale své scény nezatracuje, dokonce v rozhovoru řekla, že to byly jedny z mála nahých scén, které jí nevadily točit.