Tereza Nvotová: Slovenská režisérka odkrývající silná společenská témata

dafilms.cz

V době velmi vyostřené politické situace na Slovensku vstoupí brzy do kin dokumentární snímek Mečiar mapující kariéru bývalého premiéra. Život této osobnosti, která byla v čele sousední země v době rozpadu Československa, natočila herečka a režisérka Tereza Nvotová, jejíž tvorbu si proto při této příležitosti přiblížíme.

Třicetiletá Nvotová je dcerou populární slovenské herečky Anny Šiškové a režiséra Juraje Nvoty, a proto není její orientace na kinematografii pro nikoho jistě překvapením. Vystudovala pražskou FAMU a po studiích už v České republice zůstala. Jako herečka se začala angažovat už v dětství, převážně se orientuje na televizní filmy či seriály (Gympl s (r)učením omezeným), ale diváci měli šanci ji zahlédnout třeba ve snímku Martin a Venuše nebo 10 pravidel jak sbalit holku. Coby režisérka debutovala filmem Ježíš je normální!, v němž s odstupem času reflektovala své zkušenosti z křesťanského vzdělávání v rámci Hnutí víry.

Větší pozornost na sebe však Nvotová přitáhla až režií dramatu Špína vyprávějícím příběh teenagerky Leny, které znásilnění obrátí život vzhůru nohama tak extrémním způsobem, že skončí hospitalizovaná na psychiatrii. Emočně silný námět snímku a výborný herecký výkon Dominiky Morávkové v hlavní roli pomohly k osmi nominacím na Českého lva a výhře dvou Cen české filmové kritiky. Nvotové posledním snímkem je již zmíněný dokument Mečiar, který bude mít zcela určitě větší ohlasy u sousedů, ale obsah se týká i Česka. O Vladimíru Mečiarovi se ve snímku prostřednictvím archivních záběrů vyjadřuje i řada tuzemských osobností jako je například Petr Pithart, Václav Havel nebo Michael Kocáb a tento politický dokument bude v českých kinech k vidění poprvé 8. března v rámci festivalu Jeden svět.