Febiofest do Prahy přiveze Marka Gatisse a Catherine Deneuve

Febiofest slaví 25. Narozeniny. Nový ročník v Praze v Praze vypukne již tento čtvrtek a následně se přesune do regionů. Na jeho zahájení přijede slavná francouzská herečka Catherine Deneuve a britský herec a scénárista Mark Gatiss.

Catherine Deneuve na slavnostním zahájení v Obecním domě převezme cenu Kristián a následně v pátek představí film Arnauda Desplechina Vánoční příběh. Festival představí Desplechinovu tvorbu ve speciální sekci, ve které diváci budou mít možnost zhlédnout jeho snímek Ismaelovy přízraky, který zahajoval 70. Ročník Mezinárodního filmového festivalu v Cannes. V programu jsou nejen jeho další filmy, ale také masterclass s režisérem a hercem Hippolytem Girardotem.

Dalším významným hostem festivalu je britský herec Mark Gatiss. Ten je známý především z prken londýnských divadel, ale čeští fanoušci ho nepochybně znají z populárního seriálu BBC Sherlock s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli, kde si Gatiss zahrál Holmesova bratra Mycrofta a také se podílel na scénáři, nebo z Hry o trůny. Gatiss je ale i výzanamným queer aktivistou a na Febiofest přijede představit seriál Queers, ve kterém nejen hraje, ale také ho produkuje.

Festival vlastní sekcí uctí též díla tří dalších tvůrců: Leose Caraxe, Kornéla Mundruczó a české herečky Daniely Kolářové. V čele letošní poroty festivalu stojí Marta Kubišová. Porota, která má 33 členů, hodnotí filmy v sekci Nová Evropa. Vítězný snímek na konci festivalu získá cenu Grand Prix.

Febiofest bude probíhat v Praze od 15. do 23. března v kinech Cinestar na Andělu a Černém mostě, Ponrepu a v kině Národního filmového archivu. Následně se festival přesune do regionů.