Tomb Raider: Dosavadní filmová zpracování

Do kin se řítí nové filmové zpracování kultovní počítačové hry Tomb Raider. Hlavní představitelku Laru Croft nyní ve filmu norského filmaře Roara Uthauga ztvárnila oscarová Alicia Vikander. Ta převzala otěže po známé Angelině Jolie, jež postavě slavné archeoložky propůjčila tvář celkem dvakrát.

V roce 2001 měl premiéru snímek Lara Croft – Tomb Raider. Fanoušci byli moc zvědaví na výkon oscarové Angeliny Jolie. Film navíc režíroval Simon West, který měl za sebou úspěšnou akční klasiku Con Air. Jenže tolik očekávaná adaptace počítačové hry se vůbec nepovedla. Přestože byl výkon Jolie chválen ze všech stran, tak samotná herečka film nezachránila. Laře Croft – Tomb Raider byl vyčítán nesmysluplný příběh bez jakéhokoli emocionálního dopadu a naprosto jalová režie. Akční scény připomínaly videohru, což samozřejmě nemohlo být záměrné, když takovýto film za více jak sto miliónů dolarů pustíte do kin.

Uvádí se, že snímek stál 115 miliónů dolarů, což je na první adaptaci počítačové hry a v takový rok poměrně velká částka. I přes všechny negativní ohlasy si Lara Croft došla celosvětově ke 275 miliónům dolarů, což přimělo tvůrce k natočení pokračování.

Sequel přišel do kin o dva roky později s názvem Lara Croft – Tomb Raider: Kolébka života. Angelina Jolie si titulní postavu milovnice adrenalinových sportů a archeoložky s chutí zopakovala. Aby taky ne, když byla to jediné pozitivum z minulého snímku. Došlo tedy ke změnám. Režie se ujal výborný kameraman a režisér kultovní Nebezpečné rychlosti a povedeného katastrofického Twisteru Jan de Bont. Jenže ten měl na svědomí také příšerný druhý díl Nebezpečné rychlosti a průměrný horor Zámek hrůzy. Studio mu však dalo důvěru, i když snížilo rozpočet pokračování o dvacet miliónů.

Pomohlo to ale jen nepatrně. I když se všichni, od fanoušků po kritiky, shodnou, že Kolébka života je o fous lepší než první díl, tak opět převážilo zklamání z promarněné šance využít potenciál tak úspěšné počítačové hry. Kritici si znovu povzdechli nad nudnou režií i nad slabým příběhem. Snímek si však nevedl dobře ani po finanční stránce. Globálně vydělal v kinech druhý díl o Laře Croft zhruba 156 miliónů a na další pokračování se tak nedostalo.

Nový film Tomb Raider od norského režiséra Roara Uthauga bude mít tedy premiéru patnáct let po Kolébce života. Jak se předvede oscarová Alicia Vikander jako nová Lara Croft? Doufejme, že snímek bude alespoň lepší než filmy z počátku nového tisíciletí.