Natočí Danny Boyle novou Bondovku?

Veleznámý britský režisér, stojící mimo jiné za první i druhou částí Trainspottingu, Milionářem z chatrče, či survival dramatem 127 hodin, se možná ujme chystaného filmu s agentem 007. Nejnovější dobrodružství agenta s povolením zabíjet zatím nese pracovní název James Bond 25. Krom toho, že se jedná v pořadí o hezky kulaté číslo, půjde dost možná i o poslední film, kde Bonda ztvární Daniel Craig. 

Možnost, že Boyle usedne na režisérskou stoličku se postupně stává vysoce pravděpodobnou. Ačkoli se o projektu dosud (alespoň co se oficiálních zdrojů týče) mlčelo, v blízké budoucnosti se vzhledem k tomu, že je snímek ohlášen na příští rok, rozhodně dočkáme nějakých těch nových informací. Tedy nejen o tom, kdo bude film režírovat.

Ačkoli byla s projektem v minulosti spojována mnohá slavná jména, Danny Boyle se na „seznamu zvažovaných“ studii MGM a Eon, jež frančízu vlastní a produkují, vyskytl teprve nedávno. Takovýto filmový tvůrce by byl bezesporu velkou výhrou. Navíc se říká, že Boyle už dlouhá léta touží bondovku natočit. Jeho rozvrh do budoucna je pak dostatečně nezaplněný, aby na tak náročný projekt skutečně čas měl.

Tolik privilegovanému projektu jistě může řada věcí ustoupit. Z již dříve prokazatelně uveřejněných jmen zvažovaných režisérů pak jmenujme kupříkladu Denise Villeneuveho (Blade Runner 2049, Příchozí), Davida Mackenzieho (Za každou cenu) a Yanna Demangeho (71). Nicméně Villeneuve projekt odmítl pro přílišnou vytíženost kvůli chystanému remaku Duny, který před Bondem upřednostnil, ačkoli by dle vlastních slov s Danielem Craigem spolupracoval velice rád.

Tím pádem zůstávají jen Mackenzie a Demange. Je však velmi pravděpodobné, že před oběma zmíněnými studio upřednostní bezesporu nejzkušenějšího Boyla. Respektovaný oscarový režisér velkolepých dramat, ale i kupříkladu dnes už kultovního zombie hororu 28 dní poté by mohl být výtečnou volbou. Na zmíněném hororu mimochodem spolupracoval s herečkou Naomie Harris, která v nejnovějších bondovkách ztvárnila Moneypenny. Když jsme u zkušených režisérů, mluvilo se i o možnosti, že by na filmu pracoval Christopher Nolan. Ten však posléze účast také odmítl. Proto Boyleova možná účast vypadá velmi pravděpodobně, byť na první pohled možná trochu nečekaně.

Z toho co zatím víme úplně jistě, jmenujme fakt, že současný představitel Bonda; Daniel Craig se projektu po nějakých těch tahanicích upsal, tudíž si s nejvyšší pravděpodobností naposledy titulního agenta MI6 stoprocentně zahraje. Potvrzená je rovněž účast scénáristů Neala Purvise a Roberta Wadea, kteří měli co do činění s posledními šesti filmy série a scénář tak napíší i tentokrát. Christoph Waltz, jenž ztvárnil záporáka Blofelda v Spectre pak potvrdil, že si roli nezopakuje. James Bond 25 by měl být uveden do kin v listopadu 2019. Na bližší informace si musíme počkat.