Víkendové tržby: Star Wars si podmaňují svět – už mají půlmiliardu!

Druhý nejlepší otevírací víkend v Americe všech dob a náběh na nejvýdělečnější film roku 2017. Poslední z Jediů nemá konkurenci.

  1. místo – Star Wars: Poslední z Jediů: 220 milionů, novinka
  2. místo – Ferdinand: 13,3 milionů, novinka
  3. místo – Coco: 10 milionů, 4. týden v žebříčku
  4. místo – Wonder: 5,4 milionů, 5. týden v žebříčku
  5. místo – Liga spravedlnosti: 4,2 milionů, 5. týden v žebříčku
  6. místo – Táta je doma 2: 3,8 milionů, 6. týden v žebříčku
  7. místo – Thor: Ragnarok: 3 miliony, 7. týden v žebříčku
  8. místo – The Disaster Artist: 2,6 milionů, 3. týden v žebříčku
  9. místo – Vražda v Orient expresu: 2,5 milionů, 6. týden v žebříčku
  10. místo – Lady Bird: 2,1 milionů, 7. týden v žebříčku

Hvězdné války jsou ohromná mašina na peníze a novinka Poslední z Jediů není žádnou výjimkou. Kritiky opěvovaný, mnohými fandy však také zatracovaný příspěvek do nejslavnější filmové ságy všech dob vstoupil do světových kin ve velkém stylu a nebýt dva roky staré epizody sedm, tak by šlo o nejrychleji vydělávající film historie. V Americe utržili Luke, Rey, Kylo a spol. famózních 220 milionů dolarů (Síla se probouzí brala však ještě o 27 mega více) a společně s penězi ze zbytku světa už jsou téměř na cifře půl miliardy dolarů. To není špatné na tři dny v kinech, že?

Nové Star Wars válí na všech frontách, a i když je vysoce pravděpodobné, že tržby již zmíněné rekordní Síly se probouzí nenapodobí (což je logické, ono je totiž rozdíl, když se na film čeká 10 let nebo dva roky), bude s téměř s jistotou nejvýdělečnějším filmem roku 2017. Jsem zvědavý, o kolik procent se epizodě 8 propadnou tržby následující víkend, ale jestli se bude pohybovat někde v mezích 48 % až 58 %, tak o účty studia Disney nemám vůbec strach.

Druhou novinkou týdne je animovaný Ferdinand, který se s nástupem Star Wars pochopitelně nemohl rovnat. A čísla také mluví za vše. Přepálený rozpočet 111 milionů dolarů, víkendové tržby 21 milionů dolarů celosvětově. Foxové to nebudou mít jednoduché, protože už tento týden přichází do kin Jumanji s Dwaynem Johnsonem.