TOP 10: Nejzásadnější filmové návraty

Jedna z nejlepších věcí, které si fanoušek může přát k Vánocům, je návrat nějaké filmové klasiky. Ideálně nějaké, která definuje jeho dětství, dospívání, nebo jiné životní období, které dodávalo filmu víc kvality, než měl. Tento týden dostanou takový dárek fanoušci devadesátkového filmu Jumanji. Podívejme se nyní na jiná filmová pokračování, která se vynořila po celých dekádách.

Barva peněz (1986)

Scorseseho snímek navazuje na film z roku 1961 Hazardní hráč, jehož hrdinou byl vášnivý přeborník v kulečníku Rychlý Eddie (Paul Newman), který svou zálibou ohrožuje vlastní manželství, finance i zdraví. O 25 let později se vrátil, aby trénoval mladého Vincenta (Tom Cruise). Ten je mu podobný nejen talentem na kulečník, ale i mladickou arogancí. Vysloužilý Eddie se tak vrací k hazardnímu hraní a Vincent naopak začíná pronikat do jeho tajů.  Jejich velká ega je postupně postaví proti sobě.

Terminátor 3: Vzpoura strojů (2003)

Po 12 letech se z budoucnosti vrátil drsný android americké výroby s rakouským přízvukem. Terminátor 3 se hodně ohlížel na nostalgickou notu a kombinoval přímé odkazy na scény z minulých dvou filmů s jejich jemnou parodií. Oproti prvním dvěma kouskům byl třetí Terminátor o dost odlehčenější a komediálnější, bohatě to ale vynahradil dosud nejtemnějším závěrem celé série.

Rambo: Do pekla a zpět (2008)

Zahořklý válečný veterán John Rambo přinášel nejen neskutečně super akci, ale především ve svých filmech upozorňoval na socio-politické problémy společnosti. První film ukazoval, jak se společnost chová k americkým veteránům. Druhý film poukazoval na to, jak se k nim chová vlastní vláda a zároveň na situaci v poválečném Vietnamu. Trojka alarmovala ohledně sovětské invaze do Afghánistánu. Po dvaceti letech si Rambo našel další světový problém, na který upozornit, a sice situaci v Barmě. Situaci plnou chaosu, brutality a beznaděje. Lepší prostředí pro návrat si Rambo nemohl vybrat. V pokračování osmdesátkové série si Rambo pokládá otázku, jestli se bez násilí dá žít. A k naší zvrhlé radosti rázně odpovídá, že ne.

Rocky Balboa (2006)

Příběh kariérního vzestupu a nacházení stále těžších výzev jednoho pouličního rváče, který se probil na vrchol, patří k nejoblíbenějším sériím. Film z roku 2006 zachycuje zestárlého šampiona v době, kdy truchlí po mrtvé manželce a vede restauraci. Do ringu ho vrátí rozruch, který nastane okolo mladého šampiona Dixona. Ten nemá zrovna nejšťastnější kariéru. Chybí mu totiž pořádný soupeř.  Pro oba muže je to příležitost, jak dosáhnout vrcholu. Dixon může svou kariéru rozjet, Rocky zase s velkým zabouchnutím dovršit.

Star Wars (obecně)

George Lucas se uměl držet svojí značky. Kromě vylepšování již natočených kusů představil zcela novou trilogii, která předchází té původní. Fanoušci sci-fi se vrátili do starého známého světa, aby popatřili na mládí a začátky jednoho z nejoblíbenějších padouchů filmové historie. A to nebyl poslední návrat Hvězdných válek. Před dvěma lety jsme se posunuly za události staré trilogie a zažili příchod nových postav, ale starých vzorců, které dělaly původní Star Wars tak oblíbenými.

Smrtonosná past 4.0 (2007)

John McClane je po 12 letech zkušenější, sebevědomější a snad i hubatější. A stále se ocitá v nesprávný čas na nesprávném místě. Čtvrté dobrodružství jednoho z nejoblíbenějších akčních hrdinů zkoumá situaci, kdy se drsňák z devadesátkové akční školy dostane do křížku s kyberteroristy. Žádní staromódní namakanci se samopaly, ale schopní hackeři a mistryně kung-fu. A proti nim starší chlap, který má víc než bohaté zkušenosti se střílením gaunerů. Vznikl tak jeden z nejzábavnějších akčních filmů po roce 2000, který míchá to nejlepší z moderních thrillerů s tím nejlepším z devadesátkových akčňáků.

Predátoři (2010)

Predátor měl návrat trochu komplikovanější. Předcházely mu totiž dva ne moc dobře přijaté a ještě hůř natočené crossovery s Vetřelcem, kterým se podařilo na nějakou dobu pohřbít slávu obou franšíz. Samostatní Predátoři se ale vrátili k tomu, co fungovalo v prvním filmu, a vycházely ze starých postupů. Film tak po vzoru jedničky vsadil drsňácké postavy do neprostupné a zdánlivě nekonečné džungle, a nechal je poznávat strach a smrt z rukou nelidských a téměř neviditelných nepřátel. A stejně jako v jedničce, film vrcholí klimatickým soubojem mimozemského zabijáka s odhodlaným hrdinou, který místo neosvědčené mušky vrhání se do akce po hlavě zvítězí pomocí vynalézavosti a taktického citu.

Prometheus (2012)

Stejně jako v případě Star Wars, i vetřelčí sága se po letech vrací před události klasické série. To, co vypadalo jako velkolepý návrat, se však díky nesmyslnému rozhodnutí studia změnilo v jeden z nejnenáviděnějších blockbusterů. Samozřejmě si našel i zastánce. Prometheus totiž má nesporné kvality, ale také nesporné nedostatky. Na jedné straně je tu filosoficko-náboženský podtext o (ne)smyslu lidské existence, na straně druhé vážné scenáristické nedostatky. V každém případě film započal vlastní sci-fi sérii, která se sice odehrává ve stejném fikčním světě, jako Vetřelec, ale jinak se orientuje spíš na otázku lidství a hledání místa v životě.

Vinnetou se vrací (1998)

Dvoudílný televizní film nejen že měl nevalné kvality sám o sobě, ale také zásadně popřel ten nejsrdceryvnější moment celé série. Také vám nechalo v srdci hlubokou ránu, když jste statečného náčelníka Apačů viděli umírat? Opakujete si tu scénu se slzou v oku? No, můžete ji zase klidně zatlačit, protože Vinnetou přežil, skryl se v horách, zestárl, ztloustl a pomohl bezbranným osadníkům přemoci dřevařského magnáta Juraje Kukuru, který se rozhodl hledat dřevo v kamenné pustině. A zbavit se osadníků. Nebo tak něco. Scénář napsal sám Pierre Brice, který ve svém starém kostýmu vypadá jako hodně smutný cosplay.

Blade Runner 2049 (2017)

Tenhle případ se objevil v kinech dost nedávno a návrat to byl přímo parádní. Film vrátil staré známé atributy příběhu, ale podal je zásadně jinak. V prvním filmu byly ponuré aspekty na pozadí v zásadě jednoduchého příběhu, pokračování mapovalo vývoj bezútěšného světa, který vidíme skrze komplikovanou zápletku. První Blade Runner sledoval postavy, které se v ponuré budoucnosti snaží přežít, aniž by měly šanci nebo snahu cokoli změnit. Blade Runner 2049 začíná hrou o osud nastaveného světa, která změní především osudy jednotlivých postav. Přitom film hraje s tím, co je na prvním Blade Runnerovi nejopojnější – s podněcováním přemýšlení o různých významech snímku, provázené magickou prací s mizanscénou.