Co přijde po Avengers: Infinity War?

Po čerstvě zveřejněném traileru na film, ke kterému se komiksový filmový svět, zvaný MCU chystá prakticky od prvního dílu Avengers, jsou na místě radostná očekávání. Upoutávka naznačila velkolepé události s dalekosáhlými následky, které filmové universum Marvelu nadobro změní. Počítá se s úmrtím hned několika postav a celkově s nastartováním obrovské expanze dalších projektů, využívajících bohaté komiksové podhoubí, jež mají tvůrci k dispozici. 

A že vedení studia v čele s kreativním ředitelem Kevinem Feigem neponechává nic náhodě, si můžeme doložit už jen tím, že je známo číslo filmů, které jsou po čtvrtém filmu s Avengers v plánu. Infinity War bude znamenat konec jedné éry, zatímco po ní započne nová. Ta bude zatím čítat 20 filmů. Do té nás má uvést třetí část Strážců Galaxie. Co se týče vazby na dvoudílný filmový kolos, v němž dojde ke střetu všech charakterů se šíleným titánem Thanosem (na který čekáme už léta), máme tu Black PantheraAnt-Man and the Wasp a Captain Marvel. 

Feige dále k příležitosti desetiletého výročí filmového universa (že to ale letí) uvedl, že nová fáze má být naprosto odlišná od té současné. Zmínil také, že ke kormidlu se v budoucnu dostanou méně známé postavy. Navíc to vypadá, že uvidíme mnohem více, než bychom se opovažovali pomyslet. Oněch chystaných 20 filmů se má od těch, co doposud vznikly, lišit přímo diametrálně. Za deset let, právě tak jako v jejich průběhu, tudíž bude bezesporu nesmírně zajímavé porovnávat obě období.

Marvel, jakkoli platí díky pečlivému plánování, za něž sklízí obrovský úspěch (narozdíl od DC, kterému se uspěchané propojené filmové universum rozpadá pod rukama, o čemž ostatně svědčí i špatné výdělky Ligy spravedlnosti, jež se ovšem oproti Batman V Superman v mnoha ohledech polepšila), za výsadního hráče v rámci filmových sérií současnosti, je i terčem kritiky v řadě aspektů. Mimo jiné se v celé té plejádě dosud vydaných filmů málokdy vyskytl povedený záporák či antihrdina (čest výjimkám typu Loki, Vulture či Baron Zemo). Dále se opravdu hodně jelo podle stejných šablon, z nichž se málokterým filmům podařilo alespoň trochu vybočit (opět čest výjimkám). Onen unifikovaný, místy sterilnější styl snad budoucnost smaže. Díky nyní pevným základům by ostatně neměl být problém poskytnout filmům větší variabilitu, o věnování většího prostoru záporným a jiným vedlejším postavám nemluvě.

Dále by se také mohlo MCU zbavit často užívaného, byť neopodstatněného stigmatu, tkvícího v tvrzení, že „marvelovky“ jsou oproti kupříkladu DC málo temné a dospělé. Kdo ví kde se tento argument vzal (každý kdo alespoň trochu sleduje komiksový svět ví, že je to nesmysl). Snad jej s sebou přinesli humorní a rozjuchaní Strážci galaxie (ačkoli i oni umí v určitých momentech zahrát na vážnější notu, viz závěr druhého dílu). Přece jen si MCU odchovalo řadu diváků, které nyní může začít zásobit i kupříkladu (doufejme) erkovými filmy. Rozhodně by to u některých postav nebylo od věci a kupříkladu netflixovské adaptace v čele s aktuálním výborným Punisherem potvrzují, že i takovýto „hrubější“ vyprávěcí styl má své místo.

Shrneme-li to tedy, po událostech v dvoudílné Infinity War nastane jakési obrození Marvelu, resp. jeho filmového světa. Třetí Strážci galaxie posléze odstartují novou éru, následovat budou snímky okolo Spider-Mana (snad se tedy Sony s Marvelem dohodli), které pomohou připravit půdu do budoucna. Co bude dál, je samozřejmě zatím nejasné, nicméně ředitel The Walt Disney Company (pod kterou celý Marvel (mimo jiné) spadá); Bob Eiger tvrdí, že mají práva hned na 7000 postav. Je tedy bezesporu z čeho vybírat. Nemluvě o možném obchodu právě mezi Disneym a studiem Fox, zahrnujícím X-Men a F4.