TOP 7: Nejlepší filmy o umělcích

Do kin právě vstupuje snímek Tom of Finland, který popisuje život finského výtvarníka, který se proslavil především pornografickými kresbami s gay tématikou, čímž silně ovlivnil komunitu homosexuálů ve 20. století. A to je skvělá příležitost připomenout si některé z filmů, které rovněž pokusily zachytit život i dílo nejrůznějších umělců.

Žízeň po životě (1956)

Filmová adaptace stejnojmenného románu Irvinga zobrazuje tragický život Vincenta van Gogha. Nizozemského malíře hnala dopředu píle i cílevědomost, život mu však ztěžovala postupují psychická nemoc. Za pouhých deset let vytvořil van Gogh přes 750 a 1600 kreseb. Během jeho života se však prodala jediná malba. Kirk Douglas získal za roli Vincenta van Gogha Zlatý Glóbus i nominaci na Oscara. Tu však proměnil pouze Anthony Quinn, který ztvárnil van Goghova přítele malíře Paula Gauguina.

Séraphine (2008)

Séraphine Louis pracovala jako pradlena, uklízečka, pomáhala u řezníka i v klášteře. Nikdo netušil, že nepříliš pěkná padesátiletá žena všechen svůj volný čas věnuje svojí jediné vášni – malování. Všechny peníze utrácela za malířské náčiní a barvy tvořila podle svých tajných receptů. Malovala tak, jak jí našeptával Bůh a příroda. Séraphinin talent objevil až německý obchodník s uměním Wilhelm Uhde, který hledal v malém městečku Senlis klid. Koupil její první plátna a Séraphine se tak mohla věnovat pouze malířství.

Andrej Rublev (1966)

Andrej Rublev je považován za nejvýznamnějšího ruského středověkého malíře ikon. Ačkoli snímek vychází z Rublevova života pouze volně, vytváří realistický obraz středověkého Ruska – přírodní scenérie, vesnické chalupy, chrámy, život vesničanů i mnichů. Černobílý historický opus měl v době své premiéry v komunistickém Sovětském svazu velké problémy. Premiéru měl v roce 1966 v Moskvě, dalších pět let se v kinech promítat nesměl. Povolení dostala až v roce 1971 cenzurovaná a zkrácená verze.

Moje levá noha (1989)

Od Christyho Browna nikdo v životě moc nečekal. Přesto se stal úspěšným irským spisovatelem i malířem. Od narození trpěl mozkovou obrnou, mozek chlapce v nehybném těle však fungoval normálně. Díky pomoci své matky se levým chodidlem naučil psát i malovat a jeho levá končetina se pro něj stala pojítkem s okolním světem. Chodidlem napsal dokonce i své paměti, z nichž snímek vychází. V hlavní rolí zazářil Daniel Day Lewis a získal za ni oscarovou sošku.

Pollock (2000)

Život světoznámého newyorského abstraktního malíře Jacksona Pollocka nebyl jednoduchý. Jeho násilný a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, byl považován za obskurní a jen těžko získával obdivovatele. Soukromý život mu komplikovala vzpurná povaha, psychické problémy i sklony k alkoholismu. Film je režijním debutem herce Eda Harrise, který si zahrál i hlavní roli. Za roli Pollockovy manželky Lee Krasnerové získala v roce 2001 Marcia Gay Hardenová Oscara pro nejlepší herečku ve vedlejší roli.

Basquiat (1996)

Už jako náctiletý začal Jean-Michel Basquiat společně se svým kamarádem v ulicích Manhattanu kreslit graffity. V osmnácti odešel ze školy i z domu a potuloval se po ulicích s kamarády. Veřejnost si jeho díla začala všímat na začátku osmdesátých let, kdy začal vystavovat a zařadil se mezi zástupce neo-expresionistického hnutí. Setkal se rovněž s Andy Warholem, který se stal jeho přítelem i mentorem. Zatímco v osobním životě bojoval se závislostí na drogách a psychickými problémy, zájem o jeho dílo rostl. Basquiat zemřel v pouhých sedmadvaceti letech na předávkování kokainem a heroinem.

Frida (2002)

Americký film Frida vznikl na základě životopisného románu a hlavní roli mexické malířky si v něm zahrála Salma Hayek. Fridu Kahlo v dětství poznamenala obrna a v osmnácti letech přežila vážnou dopravní nehodu, při níž ji probodla kovová tyč. Právě v době, kdy byla po nehodě upoutána na lůžko, začala malovat. Snímek však vypráví i o bouřlivém manželství s mexickým muralistou Diegem Riverou, během něhož měli oba milostné poměry s jinými muži a ženami. Salma Hayek získala za svůj, pravděpodobně životní výkon, nominaci na Oscara.