TOP 7: Nejlepší filmy s časovou smyčkou (od roku 2010)

Prožívat jeden den znovu a znovu může být někdy zábavné, někdy užitečné, ale také nebezpečné nebo v případě Tree z filmu Všechno nejhorší přímo děsivé. Tree se na své narozeniny totiž dostane do časové smyčky, která se vždy restartuje poté, co ji zavraždí maskované individuum. Na to, v jakých jiných filmech se hrdinové ocitli v momentech, které už jednou (nebo vícekrát) prožili, se podíváme v naší další topce.

Zdrojový kód (2011)

Zdrojový kód je vojenský experiment, který umožňuje kapitánu Colteru Stevensovi existovat v paralelní realitě – v těle jiného muže, Seana. Seanovu identitu může nicméně využívat pouze po dobu osmi minut. Kód je ale schopný poslat Stevense do stejného časového úseku vícekrát. Získává tak více času, aby odhalil atentátníka, který má na svědomí výbuch vlaku a chystá větší útok v centru Chicaga.

Looper (2012)

Takzvaní loopeři jsou velmi dobře placení nájemní vrazi, kteří mají prostý úkol – zabít a zbavit se těla. Hlavně nenechat cíl utéct. Jejich práce je specifická v tom, že „oběti“ jsou jim posílány z budoucnosti přímo před hlaveň určeného loopera. Joe patří mezi velmi úspěšné loopery a užívá si pohodlného života až do té doby, než se se mu před nabitou pistolí objeví jeho starší já.

Lásky čas (2013)

Tim dospěl a jeho otec mu sdělí tajemství – všichni muži v jejich rodině mají jedinečnou možnost vracet se zpátky v čase do chvil, které sami prožili. Pro stydlivého mladíka je to skvělá zpráva, má tím rázem více pokusů získat dívku svých snů. Ale jak si brzy uvědomí, vracení se zpátky do minulosti a napravování svých chyb není bez následků. Jedinou změnou totiž přijde o vše, co do té doby zažil.

Na hraně zítřka (2014)

Alternativní název filmu Live Die Repeat přesně vystihuje, o co v tomhle filmu jde. Podplukovník Bill Cage se s nulovou zkušeností na bojovém poli ocitne uprostřed bitvy proti mimozemským útočníkům. Nepřekvapivě zemře jen pár minut po výsadku, ale ne před tím, než zabije Alphu. Hned na to se ale probere na začátku toho samého dne a je nucen se znovu vydat do bitvy a zemřít… S každým dalším prožitím toho dne se ale Cage učí, jak přežít bitvu a snaží se přijít na to, jak Zemi zachránit.

Predestination (2014)

Australské sci-fi, které se snaží využít fenomén časového paradoxu na maximum. Ethan Hawke hraje tajného agenta, jehož práce spočívá v tom, že se vrací do minulosti a zabíjí zločince ještě před tím, než spáchají svůj zločin. Při jeho poslední misi musí opět vydat do minulosti ve snaze chytit zločince, který mu stále uniká a k jeho dostižení musí využít i svého mladšího já.

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti (2016)

Poslední film Tima Burtona podle best-selleru Ransoma Riggse se soustředí na mladého chlapce Jakea. Tomu nechal jeho dědeček po smrti několik záhadných stop, které chlapce vedou k objevu dalších světů a časových rovin. Nachází kouzelné místo známé jako sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, kde se zdá, ze je všechno možné. A právě tam Jake, který si v běžném kolektivu vždy připadal zvláštně a nikdy neměl pocit, že zapadá, konečně začne cítit, ze někam patří. Postupně ale objevuje další a další tajemství.

X-Men: Budoucí minulost (2014)

Zde už samotný název zavání paradoxem. Děj se odehrává ve dvou časových rovinách, minulosti a budoucnosti. V té budoucí hrozí X-Menům definitivní zánik, a proto je Wolverine, který nestárne, pověřen úkolem vrátit se do minulosti a zabránit tomu, aby se z bývalých přátel profesora Xaviera a Magneta stali nepřátelé na život a na smrt. Jedině spolu totiž mohou v budoucnosti čelit síle, na kterou ani jejich mutantí schopnosti nestačí.