TOP 7: Nejlepší filmy bratrů Coenových

Než vyrazíte do kina na Suburbicon: Temné předměstí, hodí se zrekapitulovat pár dalších filmů od bratrů Coenových.

Fargo

Když bratři prohlásili, že jejich filmy jsou o hloupých, chamtivých lidech, kteří se stanou obětí vlastních intrik, rozhodně se trefili v případě Farga. V černé komedii si loserovský obchodník s auty najme dvojici kriminálníků, aby unesli jeho ženu a on tak mohl vyrazit z bohatého tchána výkupné. Protože jsou ale účastníci na všech stranách až fatálně neschopní, vyústí zdánlivě jednoduchý plán v kolotoč vršení mrtvol, který utne až těhotná policistka.

Tahle země není pro starý

Román Cormaca McCarthyho jakoby byl přímo napsaný pro poetiku bratrů Coenových. Stejně jako v komediálním Fargu, i zde je naše pozornost dělena mezi nájemného vraha, fyzicky nekompetentního strážce zákona a muže, který se stal štvancem vlastního rozhodnutí. Nejvýraznější postavou je zde šílený profesionální zabiják Anton Chigurgh, nepřemožitelné monstrum, které samo sebe pokládá za nástroj osudu. V dusném pouštním thrilleru je ale o poznání méně komediálních momentů a o poznání více pesimismu, brutality a pasáží znepokojivého klidu.

Zbytečná krutost

Debut bratří Coenových vypadá jako vážně se beroucí thriller, ve skutečnosti je ale promyšlenou parodií na film noir. Stejně jako v typickém filmu noir zde máme zlého manžela, nevěrnou ženu, mužného, ke všemu odhodlaného milence, a slizkého soukromého detektiva. Jediným rozdílem je, že na rozdíl od typické ženské postavy z filmu noir, která obvykle ví ze všech postav nejvíc a osnuje nejvíc intrik, žena ze Zbytečné krutosti neví téměř nic. Vlastně zde nikdo neví téměř nic, a tak se většina zúčastněných navzájem pozabíjí díky sérii nedorozumění a neoprávněného podezřívání.

Millerova křižovatka

Gangsterská pastiš, natočená v coenovském stylu. Hlavní postavou je gangster Tom Reagan, který se umí svižně pohybovat mezi loajalitou ke svému mafiánskému šéfovi a vztahem k šéfově milence. Brzy se ale bude muset naučit pohybovat svižněji, protože se zaplete jak do počínající války gangů, tak i do intrik milenčina slizkého bratra. Tom sice není moc dobrý střelec a prát se taky zrovna neumí, ale zase umí výborně používat mozek. Jeho jedinou šancí na přežití využití ještě komplikovanější sítě intrik, než užívají jeho protihráči.

Big Lebowski

Stejně jako Zbytečná krutost, i Big Lebowski převrací žánrová schémata filmu noir. Hlavní hrdina, Jeff „Dude“ Lebowski, je absolutní vágus a věčně zhulená životní troska. Jednou ho ale navštíví dva gauneři, kteří si ho spletou s bohatým jmenovcem. Kultovní komedie vešla do povědomí jako jeden z nejlepších filmů bratří Coenových díky cynickému humoru a pojetí hlavního hrdiny, ve kterém se kloubí zoufalství promrhaného života i charisma Jeffa Bridgese.

Bratříčku, kde jsi?

V šílené komedii, která variuje Homérovu Odyseu, utíkají tři zločinci z vězení. Jejich putování je o dost těžší, že se film odehrává ve třicátých letech na americkém jihu. Musí se tak potýkat nejen s nekompromisními strážci zákona, ale i s ozbrojenými burany, Ku-Klux-Klanem, vilnými pradlenami a dalšími nástrahami venkova. Mimo jiné také stihnou s potulným zpěvákem nahrát píseň, která se přes noc stane hitem.

Opravdová kuráž

Remake klasického westernu s Johnem Waynem se nejen nebojí syrovosti, ale ukazuje emancipaci, jak má vypadat. Hlavní hrdinka Mattie je vůdčí postavou společenství, které doplňují dva ostřílení strážci zákona, a zároveň zůstává křehkou dívkou. Jejím spoluhráčem je drsňák Bridges, v dnešní době příjemně politicky nekorektní postava, která střílí zločince bez ohledu na rasu či náboženské vyznání.