Kdo byl Touko Laaksonen alias Tom of Finland

Do kin právě vtrhl životní příběh výstředního umělce z Finska, který ve své době svými tématy šokoval a pomohl otevřít společenské otázky, které byly do té doby tabu. kdo vlastně Touko Valio Laaksonen byl a co dokázal?

Tento umělec, později známý pod přezdívkou Tom of Finland, zpočátku svého života ničím zvláštním nevynikal. Narodil se ve dvacátých letech rodině spadající do střední třídy, oba jeho rodiče byli učitelé. Když mu bylo devatenáct, přestěhoval se do Helsinek, kde začal studovat reklamu. A právě tady se poprvé projevil jeho kreativní pohled na lidské tělo. Začal totiž malovat erotické mužské obrázky. Nejdříve je schovával, ale pak se rozhodl je zničit. Poté, co Stalin napadl se svými vojsky Finsko, Touko narukoval a stal se z něj voják. Zde zjistil, že ho muži, zvláště ti v uniformách, skutečně přitahují.

Svou zálibu v erotických malbách uplatnil v následujících letech, kdy nejprve jako umělec na volné noze a později jako zaměstnaný malíř šokoval nejen Finsko svými odvážnými díly. Pro LGBT komunitu se stal hlasem, který i přes svou až přílišnou expresivnost nešlo umlčet. Jeho díla veřejnost popudila (často byla cenzurovaná), ale rovněž otevřela možnost diskuze o sexualitách všeho druhu. Není tak divu, že nyní o něm vznikl snímek, který blíže přibližuje jak jeho orientaci, tak především jeho díla a symboliku z ní vyvstávající.