TOP 7: Nejlepší filmy Javiera Bardema

V souvislosti s blížící se premiérou mysteriózního thrilleru matka! od Darrena Aronofskyho (Černá labuť, Wrestler) jsme vám představili pětici filmů, ve kterých zazářila hlavní představitelka Jennifer Lawrence. Nastal čas vám tedy přiblížit TOP 7 snímků, v nichž se blýskl její herecký kolega z matky! Javier Bardem.

Než se setmí

Životopisný snímek zachycující strasti kubánského literáta a disidenta Reinalda Arenase, který kvůli své homosexuální orientaci musel vydávat své knihy přes známé v zahraničí, neboť Castrův režim homosexualitu nepovoloval. Drama vyneslo Bardemovi první nominaci na Oscara.

Tahle země není pro starý

Bratři Coenové v plné síle převedli na plátno stejnojmenný román od Cormacka McCarthyho. Bardem si střihnul roli psychopatického vraha Antona Chigurha, který je najat, aby svému zaměstnavateli našel a přinesl zpět ztracený kufřík s penězi. Španělský rodák si za vskutku brilantní herecký výkon vysloužil nominaci na Oscara, kterou proměnil.

Biutiful

Film Alejandra Gonzáleze Iñárritu vypráví příběh o bývalém narkomanovi Uxbalovi. Tomu diagnostikovali rakovinu, kvůli níž mu zbývají dva měsíce života. Uxbala se snaží zajistit budoucnost svých dětí, ale čekají ho nepříjemné konfrontace jak s bývalým kamarádem, tak s bývalou manželkou. Bardem byl za svůj výkon nominován na Oscara.

Vicky Christina Barcelona

Jeden z mnoha a mnoha filmů klasika Woodyho Allena se odehrává v Barceloně, kam odjíždějí na dovolenou dvě mladé Američanky Vicky a Christina. Tam potkají malíře Juana Antonia, jemuž tvář propůjčil právě Bardem. Antoniovi se obě slečny líbí, což se však příčí jeho žárlivé exmanželce. Roztomilé komediální drama se Scarlett Johansson, Rebeccou Hall a Penelopé Cruz se jen tak neokouká.

Skyfall

Jedna z nejlepších bondovek, která zároveň sloužila i jako oslava 50 let Jamese Bonda na stříbrném plátně. Skyfall bylo ale i dost osobní, zejména díky záporákovi, kterého ztvárnil právě Bardem. Nešlo o maniaka, co chce ovládnout svět, ale o zhrzeného muže toužícího po jedné jediné věci – po pomstě.

Hlas moře

Španělský snímek od režiséra Alejandra Amenábara (Ti druzí) sleduje příběh Ramona Sampedra, který je 30 let upoután na lůžko v důsledku úrazu, jenž jako mladý utrpěl. Ramon se snaží za pomoci své právničky důstojně ukončit svůj život prostřednictvím eutanazie. To se mu snaží rozmluvit žena z vesnice, podle které má cenu žít svůj život za každých okolností. Poutavé drama podle skutečných událostí získalo Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Bardem byl nominovaný na Zlatý glóbus.

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta

V Americe kritiky sestřelený snímek, který si to však dle našeho názoru vůbec nezaslouží. Norský režisérský tandem Joachim Rønning a Espen Sandberg se dokázal poprat s novými postavami, které vůbec nejsou otravné, a také s akcí, která byla místy opravdu pompézní. Bardem zde ztvárnil kapitána Salazara, který lační po krvi Jacka Sparrowa, neb ten ho před lety obalamutil. Salazarova pomsta v lecčem připomíná první díl, který byl hravý, vtipný a svižný.