TOP 12: Nejzajímavější filmy podzimu

Léto už se chýlí ke konci a pauzu si dávají i velkorozpočtové blockbustery, kterých byla v prosluněných prázdninových měsících plná kina. Ovšem ani podzim nenabídne zrovna okurkovou sezónu a pár klenotů rovněž naservíruje. Pojďme si představit ty nejzajímavější.

To

Stephen King. Legenda literárního světa přinesla do kinematografie řadu děl, která byla vděčnými tématy adaptací. To patří vůbec k autorovým nejpopulárnějším knihám a tak se napjatě očekávalo, jak dopadne jeho další převedení na plátna. A první reakce diváků dávají vědět, že se tenhle biják povedl. Vražedné řádění klauna jménem Pennywise slibuje zkrátka dramatickou podívanou, kterou by nikdo neměl minout. (Premiéra 7. září)

Kingsman: Zlatý kruh

První díl nám představil stylové a slušně vychované tajné agenty, kteří nepostrádali ani smysl pro humor. Slušná akce, skvělé obsazení, vtip a svěžest. Tohle všechno dělali z prvního Kingsmana povedenou špionážní jízdu. Druhý díl slibuje, jak už tomu u pokračování bývá, více všeho. Zběsilejší dynamické scény, více zábavných hlášek a pár známých jmen navíc. Přesvědčit se o tom, zda obstojí v souboji se starším sourozencem, budeme moci už za chvíli. (Premiéra 21. září)

Wind River

Thrillerová pecka, která uchvátila nejen diváky filmového festivalu v Karlových Varech. Vyšetřování záhadného úmrtí indiánské dívky dostane na starost čerstvě povýšená agentka FBI Jane Bannerová. Ta zažije v indiánské rezervaci Wind River, kde bylo tělo dívky nalezené, šok – na tak drsné podnebí a podmínky nebyla slečna z města připravená. Průvodcem a pomocnou rukou se nezkušené vyšetřovatelce stane stopař Cory. Společně s ním  se snaží vyřešit záhadnou smrt. Film láká na skvěle odsýpající příběh, který každého rychle vtáhne. (Premiéra 28. září).

Blade Runner 2049

Kyberpunkový opus Ridleyho Scotta v roce 1982 udělal rozvířil ve své době klidné vody kinematografie. Získal si miliony milovníků, kteří ocenili jeho vizuální kabátek i hluboké filozofické úvahy. Blade Runner se stal kultem a Harrisonovi Fordovi přidal další zářez v seznamu ikonických postav. Takový úspěch nemohl dlouho zůstat u ledu a bylo jen otázkou času, kdy se nedaleké budoucnosti podíváme znovu. A letos na to došlo. Režie se ujal progresivní Denis Villeneuve, který o svých velkých kvalitách přesvědčil Sicariem a Příchozími. Věhlasná jména, návrat do známého a oblíbeného prostředí a oku lahodící efekty. To je jen pár důvodů, proč by si do futuristické Ameriky měl udělat skrze stříbrné plátno návštěvu každý. (Premiéra 5. října)

Hora mezi námi

Střet s drsnou přírodou musí absolvovat dva sobě cizí lidé, které svedla dohromady společná cesta. jejich putování za záchranou po letecké havárii bude plné překážek a útrap. Jaký trumf Hora mezi námi skrývá? Jsou to herci. Kate Winslet a Idris Elba jsou opravdu zvučná jména, která slibují skutečnou kvalitu. Chemie mezi ústředními protagonisty bude zcela jistě na dostatečně vysoké úrovni. Tohle bude víc než jen nudné cestování nehostinnou krajinou. (Premiéra 5. října)

Sněhulák

Kriminálek není nikdy dost a tak tu máme Sněhuláka. V čem se liší od konkurence? Především hlavním protagonistou. Toho ztvárnil totiž Michael Fassbender. A jen tohle jméno slibuje (téměř vždy) kvalitní podívanou. Harry Hole je detektiv s geniální myslí, ale jedním velkým démonem – alkoholem. To však není jediná překážka v detektivově životě. Tou další je totiž nerozluštěný případ sériového vraha, který na místech činu nechává jako výsměch sněhuláky. Vyšetřující Hole tak musí zapojit veškeré své schopnosti, aby celé záhadě přišel na kloub. Podle ukázek a dostupných materiálů se můžeme těšit na mrazivou (doslova) detektivku, která si v ničem nezadá se severskou drsnou filmovou školou. Žádné výbuchy, ale ponurá atmosféra, přesvědčiví herci a klíčivost. (Premiéra 12. října)

matka!

Darren Arofonsky je známý tím, že ve svých dílech sází především na hluboké psychologické úzkostné sondy, které se kdekomu dostanou pod kůži. A stejně by tomu tak mělo být i v nejnovějším díle. Manželský pár v podání Javiera Bardema a Jennifer Lawrence žije v idylickém manželském svazku, ale to se náhle změní. Jejich poklidné soužití uprostřed panenské přírody naruší zástupy hostů, kteří způsobují rozbroje mezí párem. Jméno režiséra i herců jsou známkami toho, že se nedočkáme jen fádního filmu. Aforonsky je pro mnohé velice progresivním tvůrcem s nezaměnitelným rukopisem. A jeho unikátní styl nikdy nepřinesl něco obyčejného a nudného. To je jeden z hlavních důvodů, proč na režisérovu novinku jít. (Premiéra 19. října)

Jigsaw

Kdo by neznal legendární sérii o velice kreativním vrahovi s poněkud pokřiveným morálním kodexem. Pokračování hororové série SAW znovu vsadí na nejrůznější důmyslné smrtelné pastičky a brutalitu. V pořadí již osmý díl se odehrává více jak deset let po smrti Johna Kramera a představí nám několik nových velice intenzivních momentů. Kdo si chce znovu hrát? (Premiéra 26.října)

Thor: Ragnarok

Třetí díl sledující příběhy komiksového boha hromu jde jinou cestou než jeho předchůdci. Sází na skvělý soundtrack a stylizací se snaží přiblížit se populárním Strážcům galaxie. Thor zažije první ryze vesmírné dobrodružství, ovšem dočkáme se i návratu starých známých. Hulk i Doctor Strange nebudou chybět a samolibému hrdinovi okoření jeho výpravu napříč planetami. Thor slibuje něco jiného než předtím a kromě toho nás všechny naladí na větší projekty ze stáje Marvelu, které se nezadržitelně blíží. (Premiéra 26.října)

Suburbicon: Temné předměstí

Gardner Lodge, otec a manžel v jedné osobě, odhaluje nebezpečná tajemství skrývající se v na první pohled poklidné předměstí zvaném Subricon. Postupně rozplétá rozsáhlou síť lží a intrik, kterých je skutečně hodně. Proč by divák tento počin neměl minout? Protože hlavní roli ztvárnil Matt Damon a celé dílo nabízí skutečně netradiční, těžko popsatelnou atmosféru. (Premiéra 9. listopadu)

Vražda v Orient Expresu

Klasika královny detektivek Agathy Christie našla již několikrát své místo na stříbrném plátně. Čím svět obohatí nejnovější adaptace? Především vynikajícím obsazením. Willem Dafoe, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Daisy Ridley, Penélope Cruz, Michael Peña, Judi Dench – to jsou skutečně jména, které zná téměř každý. kromě toho s emůžeme těšit na zajímavou vizuální stránku, Branaghův monstrźní knírek a možnost srovnat tuto verzi se svými předchůdci. (Premiéra 9. listopadu)

Liga spravedlnosti

Týmovka Batmana a jeho kolegů ze stáje DC slibuje epičnost a přímou odpověď na Avengers od Marvelu. Celý projekt je nadějně očekávaný, ovšem najde se i velký počet pesimistů. Ti se bojí, že film nedosáhne potřebných kvalit a bude jen dalším pomyslným propadákem temnějšího výrobce komiksů. (Premiéra 16. listopadu)