Víkendové tržby: Zabiják s bodyguardem si vystříleli první místo

Akční komedie s Ryanem Reynoldsem a Samuelem L. Jacksonem sesadila z trůnu hororovou Annabelle, zatímco novinka Stevena Soderbergha svými výdělky zklamala.

  1. místo – Zabiják & bodyguard: 21,6 milionů, novinka
  2. místo – Annabelle 2: Zrození zla: 15,5 milionů, 2. týden v žebříčku
  3. místo – Loganovi parťáci: 8 milionů, novinka
  4. místo – Dunkerk: 6,7 milionů, 5. týden v žebříčku
  5. místo – Velká oříšková loupež 2: 5,1 milionů, 2. týden v žebříčku
  6. místo – Emoji ve filmu: 4,3 milionů, 4. týden v žebříčku
  7. místo – Spider-Man: Homecoming: 4,2 milionů, 7. týden v žebříčku
  8. místo – Girls Trip: 3,8 milionů, 5. týden v žebříčku
  9. místo – Temná věž: 3,7 milionů, 3. týden v žebříčku
  10. místo – Wind River: 3 miliony, 3. týden v žebříčku

Debut v rámci očekávání. I tak by se dal v jedné větě shrnout otevírací víkend zahláškované akční jízdy Zabiják & bodyguard. V té se opět předvedli v té nejlepší formě Ryan Reynolds a Samuel L. Jackson a bylo z toho slušných 21,6 milionů dolarů. Určitě si říkáte, jak je možné takovou cifru považovat za kasovní úspěch? Poměrně jednoduše – snímek pořídilo studio Lionsgate za střízlivých 29 mega, takže pokud budou americké tržby finišovat někde kolem 70 milionů, tak se bude slavit.

Reynolds tedy potvrzuje, že dokáže naplnit sály i bez červenočerného kostýmu Deadpoola a matador Jackson si jen málokdy připíše nějaké to komerční fiasko. Jsem zvědavý, jak se bude této dvojici dařit ve zbytku světa, ale viděl bych to na podobné výdělky, které ohlásí Amerika. Druhé místo tento týden zbylo na dvojku Annabelle (je to vůbec pokračování? Nějak se v těch moderních hororech neorientuji), která si připsala dalších 15,5 milionů.

Těžký direkt schytala (mnou) očekávaná novinka Logan Lucky s trochu necitlivě zvoleným českým distribučním názvem Loganovi parťáci. Jak správně tušíte, tak se jedná o další snímek režiséra Dannyho parťáků Stevena Soderbergha, nicméně dějově tyto filmy nemají vůbec nic společného. Hvězdně obsazená lupičská komedie (Craig, Driver, Tatum) odstartovala až na třetím místě  s bídnými osmi miliony, což je i při ani ne třicetimilionovému rozpočtu slabota. Kvalitou však Logan Lucky nechává konkurenci daleko za sebou – jeho recenze se pohybují ve výrazně nadprůměrných hodnotách.

Vynikající Dunkerk je po zásluze považován za jednoho z horkých oscarových favoritů a daří se mu i po finanční stránce. Intenzivní válečné drama se pomalu blíží k celosvětové hranici 400 milionů dolarů a to je prostě parádní výkon. Tento týden z toho bylo v Americe jen čtvrté místo, ale nezapomínejme, že novinka Christophera Nolana bojuje v kinech už pátý víkend v řadě. To Velká oříšková loupež 2 na pětce má jiné starosti a je ráda alespoň za nějaké ty drobné, které jí možná pomůžou v odvrácení velké komerční katastrofy. Anebo taky ne.

Od šestého do desátého místo se nepřihodilo nic zásadního. Poslušně se za sebou seřadili animák Emoji ve filmu (4,3 milionů), marvelácký Spider-Man: Homecoming (4,2 milionů), letní komedie Girls Trip (3,8 milionů) a nepřesvědčivá adaptace knižní legendy Temná věž (3,7 milionů). Top 10 pak s třemi miliony uzavírá chválená žánrovka Wind River s Jeremy Rennerem a Elizabeth Olsen. Představitel komiksového ostrostřelce Hawkeye osobně představil tento snímek i českému publiku v rámci MFF v Karlových Varech.