TOP 5: Nejlepší filmy od vizionáře Jamese Camerona

V souvislosti s obnovenou premiérou digitálně restaurovaného Terminátora 2 s podtitulem Den zúčtování, jenž bude nově promítán i ve 3D, jsme se rozhodli vypsat nejlepší pětici snímků, které James Cameron, režisér mj. výše zmíněného trháku, natočil. Třebaže jich nemá na kontě moc.

Vetřelci

Pokračování kultovní sci-fi, se kterou přišel o pár let dříve další skvělý filmař Ridley Scott. Cameron sice nepřišel na nic nového, nicméně z trochu nudného příběhu se mu přece jenom podařilo udělat slušnou krvavou řežbu. Hlavní představitelka Sigourney Weaverová se tu proti nespočtu příšer vyřádila takovým způsobem, že mnozí fandové řadí tento sequel před originál od Scotta.

Titanic

Snímek, který udělal z Camerona pana Režiséra. Třebaže je Titanic neskutečně dlouhý film (194 minut), jak si Cameron u producentů vydupal, tak jeho kvality jsou nesporné. Leckoho odrazuje naivní milostný příběh na palubě největší lodi své doby nebo již zmíněná stopáž. Technická stránka tohoto donedávna nejvýdělečnějšího filmu všech dob je ale natolik dokonalá, že to jsou malichernosti. Titanic si doplul pro 11 Oscarů.

Terminátor

Zdařilé sci-fi, které proslavilo hlavně Arnolda Schwarzenegge​ra v roli kyborga T-800, jenž byl poslán z budoucnosti s jediným cílem, zabít Sarah Connorovou dřív, než porodí potomka, jenž se v budoucnosti stane vůdcem lidí ve válce proti strojům. V osmdesátých letech patřil tento film vůbec k nejlepším akčním snímkům.

Avatar

Film, který změnil trend kinematografie a otevřel cestu třetímu rozměru na stříbrném plátně. Dodnes v kině nebyl žádný snímek využívající 3D, jenž by se po technické stránce mohl rovnat Avatarovi. Možná tak Gravitace od Cuaróna. Ať už patříte mezi fanoušky tohoto Cameronova díla nebo nikoliv, filmu se nedá upřít dokonalost každého záběru, o kterou se režisér pár let snažil. Z Avatara se stal nejvýdělečnější film všech dob, když překonal hranici 2,7 miliardy dolarů. V plánu jsou hned čtyři pokračování!

Terminátor 2: Den zúčtování

Možná nejlepší snímek, jenž „železný Jim“ natočil. V pokračování svého díla změnil postavu Schwarzeneggera na kladnou. Opět byl poslán z budoucnosti, tentokrát ale kvůli ochraně malého Johna Connora, na kterého si brousí zuby nový prototyp Terminátora, T-1000. Ve dvojce se zlepšila akce i triky. Technická stránka tak byla ve své době opět perfektní. Nyní se Terminátor představuje v remasterované verzi a ve 3D, tak se běžte do kina přesvědčit, jak nový kabát tomuto 20 let starému filmu sluší.

 P.S.: James Cameron natočil ještě Pravdivé lži, Propast a horor Piraňa 2: Létající zabijáci, což byl jeho první celovečerní film.