TOP 8: Nejlepší historická dramata

S příchodem Oklamaného do kin se podíváme na žebříček nejlepších historických dramat, které stojí za to vidět. Kvalitní historické reálie, k dokonalosti dotažené kostýmy a detaily, to jsou obvykle ingredience, bez kterých se žádný věrohodný historický film neobejde. Silný příběh, to je zase základ úspěchu dramatu. Které filmové počiny tyto předpoklady splňují nejlépe?

Schindlerův seznam

Jeden z nejznámějších filmů v historii, který si vydobyl sedm Oscarů, se odehrává kdy jindy, než v temné éře holocaustu. Příběh nacisty Oskara Schindlera, který se rozhodne vsadit všechno na záchranu tisíce židů, natočil Steven Spielberg s děsuplnou atmosférou podbarvenou skutečností, že je film založený na skutečných událostech.

Gladiátor

Fenomenální výkon Rusella Crowa v historickém dramatu Gldiátor o životě generála, který se propadne ve společenském žebříčku na pozici otroka. Ovládne gladiátorskou školu a hodlá se pomstít novému císaři. Pětinásobný oscarový snímek doprovází legendární hudba Hanse Zimmera.

Patriot

Zuřící vřava o nezávislost Spojených států, uprostřed které se Mel Gibson pere se svou přirozeností zůstat nadále obyčejným osadníkem, kterého okolní svět mimo jeho pole nijak nezajímá, anebo se pustit do boje, na jehož konci najde jeho rodina bezpečí a klid – až budou USA svobodné. A kromě Gibsona si užijete pohled i na fenomenálního Heatha Ledgera.

Statečné srdce

A one-man show Mela Gibsona pokračuje i ve Statečném srdci z roku 1995, kde se stal jako William Wallace psancem poté, co bránil svou ženu. Typický hollywoodský trhák pracuje nejvíce s motivy zrady a svobody. Vysloužil si pětici Oscarů a jeden Zlatý glób.

Králova řeč

Oproti neohroženým středověkým válečníkům, které jste mohli sledovat v předchozím příkladu, Králova řeč sází na docela jiného hrdinu v postavě koktavého nejistého krále Jiřího V. ten se musí zhostit nelehkého úkolu převzetí trůnu po smrti svého otce. Naštěstí má na pomoc neohroženou ženu Helenu Bonham Carter, která mu sežene terapeuta řeči. Tím začíná nelítostný boj se sebou samým, na jehož konci čeká krále přednes v rádiu.

Argo

Do prostředí horkého Teheránu v době vrcholu íránské revoluce vás přenese thriller Argo. Kontroverzní záchrana šesti amerických rukojmích ukrytých v domě velvyslance, nebyla celé roky známa. A působí natolik šíleně a neuvěřitelně, že se do filmu skvěle hodí. Ben Affleck postaví falešný filmový štáb, který hodlá točit parodii na Star Wars. A mise může začít.

Zachraňte vojína Ryana

Trojice Steven Spielberg, Mat Damon a Tom Hanks je sázka na jistotu, pokud hledáte hluboký kinematografický zážitek. Opět je tu Druhá světová a tentokrát se blížíme k vylodění v Normandii. Kapitán sledující nebezpečí, do kterého se blíží jeho posádka, však není zdaleka připraven na to, co je na březích Francie čeká.

Kladivo na čarodějnice

A máme tu zástupce českého skvostu a to pro silné žaludky. Film natočený podle románu Václava Kaplického a záznamů dochovaných z procesů v 17. století. Kladivo na čarodějnice zobrazuje hrůzy výslechů a mučení pěkně naturalisticky a s notnou dávnou děsu a plíživé moci, kterou v době procesů občané neviděli. I proto se dlouhou dobu hřál v trezoru, aby neevokoval éru stalinismu, kterou nápadně připomíná.