Víkendové tržby: Piráti vyhráli, ale nepřesvědčili. Pobřežní hlídka zklamala

Americký prodloužený víkend v rámci Dne obětí války nepřinesl žádný hlad po filmových novinkách. Vetřelec zažil rekordní úpadek návštěvnosti.

  1. místo – Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta: 62,2 milionů, novinka
  2. místo – Strážci Galaxie Vol. 2: 19,9 milionů, 4. týden v žebříčku
  3. místo – Pobřežní hlídka: 18,1 milionů, novinka
  4. místo – Vetřelec: Covenant: 10,5 milionů, 2. týden v žebříčku
  5. místo – Všechno, úplně všechno: 6,2 milionů, 2. týden v žebříčku
  6. místo – Diary of a Wimpy Kid: The Long Haul: 4,4 milionů, 2. týden v žebříčku
  7. místo – Dámská jízda: 3,9 milionů, 3. týden v žebříčku
  8. místo – Král Artuš: Legenda o meči: 3,2 milionů, 3. týden v žebříčku
  9. místo – Mimi šéf: 1,7 milionů, 9. týden v žebříčku
  10. místo – Kráska a zvíře: 1,5 milionů, 11. týden v žebříčku

Kapitán Jack Sparrow vplul opět po šesti letech do světových kin a tentokrát z toho žádná komerční událost nebude. Noví Piráti z Karibiku s podtitulem Salazarova pomsta zažili na domácí americké půdě druhý nejslabší otevírací víkend v rámci série (hned po Prokletí Černé perly), ale Deppa a spol. opět ženou ke světlejším zítřkům diváci ve zbytku světa. Tam totiž Piráti debutovali jako dvanáctý nejúspěšnější snímek historie, což jen potvrdil rostoucí zájem neamerických fanoušků o tuto filmovou značku. Celkově si po prvním víkendu studio Disney přišlo na 270 milionů a první místo v box-office.

To ve finále samozřejmě nejsou vůbec zlá čísla, ale ta Amerika už o věčně podnapilého piráta prostě ztratila zájem. Kdysi nesmírně populárním bukanýrům ještě pomůžou pondělní výdělky, protože v USA dnem volna slaví tzv. Memorial Day, ale žádná velká finanční injekce to také nebude. Pirátská sága se tedy zřejmě přidá k dalším filmovým sériím (Rychle a zběsile, Transformers), kterým s každým dalším dílem ubývají diváci v amerických kinech, ale v zahraničí, především ve východní Asii, trhají jeden kasovní rekord za druhým.

To druhá novinka právě uplynulého víkendu – restartovaná Pobřežní hlídka s Dwaynem Johnsonem – těžce pohořela. Přisprostlá letní komedie s finančními ambicemi blížících se stylu 21 Jump Street diváky příliš nezaujala a vydolovala z amerických kin slaboučkých 18 milionů za třetí místo. Docela tvrdý direkt pro star-power Dwayna Johnsona, který ještě umocňují prachbídné ohlasy a recenze. Těžko říct, jak se snímku povede ve zbytku světa, ale moc růžově bych to pro tuto znovuzrozenou devadesátkovou klasiku neviděl. Dvojky se s největší pravděpodobností nedočkáme.

Tolik k nováčkům a pokračujeme starými známými. Druhý díl komiksových Strážců Galaxie bere ve svém čtvrtém týdnu v žebříčku druhé místo s výnosy kolem 20 mega. Vytoužená miliarda v tomto případě asi nepadne, na to se čínské tržby pohybují až moc za hranicí očekávání, ale i tak má studio Disney na krku další zasloužený megahit. Star-Lord se svými kumpány naplno zazáří už příští rok, kdy spojí síly s Avengers v Infinity War.

Na čtvrtém místě paběrkuje nový Vetřelec: Covenant. Pokračování klasické sci-fi ságy se oproti minulému debutujícímu víkendu propadlo o děsivých 71 % (na 10,5 milionů) a už nyní je zcela jasné, že tentokrát nezničitelný šmejd z vesmíru skončí v červených číslech. V Americe rozhodně, zbytek světa ještě jakž takž šlape, ale ani tam se k tržbám předchozího Promethea se svým aktuálním dobrodružstvím nemá šanci přiblížit.

Zbytek žebříčku se nese v duchu očekávaných výsledků. Teenagerská romantika podle knižní předlohy Všechno, úplně všechno obsadila páté místo (6,2 milionů), šestku bere road-movie Diary of a Wimpy Kid: The Long Haul (4,4 milonů) a na sedmý flek spadla komedie Dámská jízda (3,9 milionů). Král Artuš se svojí Legendou o meči pokračuje v nepřesvědčivých výkonech na osmém místě (3,2 milionů) a devátým místem po devíti týdnech v žebříčku o sobě dává vědět animovaný Mimi Šéf (1,7 milionů). Top 10 uzavírá disneyovka Kráska a zvíře (1,5 milonů).

Za týden se podíváme na zoubek otvíráku Wender Woman, která se bude snažit zachránit pošramocenou pověst komiksáren ze stáje DC Comics.