Víkendové tržby: Král Artuš fiaskem, Strážci Galaxie pokračují v krasojízdě

Moderní fantasy režiséra Guye Ritchieho v Americe otevřela výrazně pod očekávání. Lépe se vedlo i polonahé Amy Schumer.

  1. místo – Strážci Galaxie Vol. 2: 63 milionů, 2. týden v žebříčku
  2. místo – Dámská jízda: 17,5 milionů, novinka
  3. místo – Král Artuš: Legenda o meči: 14,7 milionů, novinka
  4. místo – Rychle a zběsile 8: 5,3 milionů, 5. týden v žebříčku
  5. místo – Mimi šéf: 4,6 milionů, 7. týden v žebříčku
  6. místo – Kráska a zvíře: 3,8 milionů, 9. týden v žebříčku
  7. místo – How to Be a Latin Lover: 3,7 milionů, 3. týden v žebříčku
  8. místo – Lowriders: 2,4 milionů, novinka
  9. místo – The Circle: 1,7 miliony, 3. týden v žebříčku
  10. místo – Baahubali: The Conclusion: 1,5 milionů, 3. týden v žebříčku

Bohužel se naplnily ty nejhorší možné předpovědi. Výpravný Král Artuš a jeho Legenda o meči americké diváky absolutně nezajímá a pro režiséra Guye Ritchieho je to nepříjemný políček přes tvář. Rozporuplné recenze zámořských novinářů možná někoho od návštěvy kina odradily, ale celkově studio Warner Bros až trestuhodně promarnilo reklamní kampaň a propagaci. Přeplácané a zmatené ukázky, nezajímavé promo,… tímto způsobem se monstrózní akční fantasy prostě prodat nedá.

V řeči konkrétních čísel si Artuš došermoval pro vysloveně ubohých 14,7 milionů dolarů. Snímek má uváděný rozpočet kolem 175 mega (auvajs!) a pokud se má jakž takž zaplatit, musel by celosvětově trhnout něco kolem 550 až 600 milionů. To samozřejmě nehrozí ani omylem a Warneři budou chtě nechtě sčítat ztráty a dost možná ještě přehodnotí nabubřelé plány týkající se jejich nadcházejícího třetího dílu Sherlocka Holmese. Ten by měl mít s Artušem společného režiséra a pro britského rodáka nejsou jeho poslední výkony žádnou hitparádou v životopise (špionážní retro Krycí jméno U.N.C.L.E. vydělalo slaboučkých 109 milionů).

Z Krále Artuše prostě žádný hit nebude a s tím samozřejmě padají i plány ohledně jakéhosi rozšířeného filmového vesmíru. Další příběhy se stejnými nebo příbuznými hrdiny měly následovat, ale teď s nimi rozhodně nepočítejte. Legenda o meči sice možná převrací vzhůru nohama zažitá žánrová pravidla a servíruje chytlavou akci, ale v kinech nemá šanci. Debutový víkend na třetím místě je jednoznačný propadák. Škoda.

První flek se 63 miliony tedy v klidu obhájila marvelovka Strážci Galaxie Vol. 2. Povedené vesmírné dobrodružství navazuje na tradici druhých filmů v rámci Marvel Cinematic Universe. Většina dvojek (Kapitán Amerika: Zimní voják, Thor: Temný svět, Iron Man 2) přišla po otevíracím víkendu přibližně o 57 % diváků a Strážci pokorně drží basu a pohybují se v podobných číslech. I přes mírné zklamání v podobě čínských tržeb si Baby Groot a spol. připisují jeden komerční úspěch za druhým. Aktuální celosvětové tržby se pohybují kolem 630 milionů. Pro komiksového giganta Marvel je to další jasná trefa do černého.

Na druhém místě se poměrně slušně prezentovala komička Amy Schumer, která se svojí Dámskou jízdou přihrála studiu Fox 17,5 milionů. Jistě, není to žádné terno, ale vzhledem ke svému čtyřicetimilionovému rozpočtu se tato eRková komedie má šanci zaplatit. Uvidíme, co na bloňdaté duo Amy Schrumer-Goldie Hawn řeknou diváci mimo USA.

Pokračujeme obvyklou žánrovou směsicí minulých týdnů a to Rychle a zběsile 8 na čtvrtém místě (5,3 milionů a 1,1 miliardy celosvětově), animovaný Mimi šéf na pětce (4,6 milionů a 456 milionů), muzikálová pohádka Kráska a zvíře jako šestka (3,8 milionů a 1,2 miliardy) a komedie How to be a Latin Lover bere šťastnou sedmičku (3,7 milionů a 26 milionů). S příchodem očekávaných letních megahitů se s tyto snímky budou pomalu loučit s nejlepší desítkou box-office.

Osmé místo vybojoval další nováček a to levné drama Lowriders. Nic moc o tomto snímku nevím, ale debutová čísla na mě působí sympaticky – film byl promítán v 295 sálech a vydělal skoro 2,5 milionů – lepší průměr na kino měli tento týden jen Strážci Galaxie. Do top 10 se ještě vtěsnaly filmy The Circle a Baahubali 2: The Conclusion, které příští týden semele nový Vetřelec s podtitulem Covenant. Už nyní si pokračování legendární série přišlo na slušných 42 milionů z necelé dvacítky zemí mimo Spojené státy.