Víkendové tržby: Rychle a zběsile 8 pár kilometrů od miliardy

Nejslavnější filmová automobilová značka sice v Americe nezáří, ale ve zbytku světa jede na plné otáčky. Nováčci neměli tento týden šanci.

  1. místo – Rychle a zběsile 8: 38,7 milionů, 2. týden v žebříčku
  2. místo – Mimi šéf: 12,7 milionů, 4. týden v žebříčku
  3. místo – Kráska a zvíře: 9,9 milionů, 6. týden v žebříčku
  4. místo – Born in China: 5,1 milionů, novinka
  5. místo – Loupež ve velkém stylu: 5 milionů, 3. týden v žebříčku
  6. místo – Šmoulové: Zapomenutá vesnice: 4,8 milionů, 3. týden v žebříčku
  7. místo – Unforgettable: 4,8 milionů, novinka
  8. místo – Gifted: 4,5 milionů, 3. týden v žebříčku
  9. místo – The Promise: 4,1 milionů, novinka
  10. místo – Ztracené město Z: 2,1 milionů, 2. týden v žebříčku

Ať už si o Rychlé a zběsilé sérii myslíte cokoliv, její obrovský komerční potenciál prostě nelze přehlížet. Aktuální osmička je plná našlapané akční jízdy a diváci vlastně asi nic jiného nechtějí. Tržby v USA sice klesají rychlejším tempem, než jak tomu bylo u předchozího dílu, ale celosvětové výdělky už přesáhly metu 900 milionů dolarů. A to není málo ani ne za dva týdny v kinech.

Studiu Universal se tato ohraná písnička náramně vyplácí. Vin Diesel a jeho kumpáni táhnou hlavně v Číně (neskutečných 193 milionů, wow!) a třeba taková japonská premiéra je teprve v plánu. Asijský filmový trh je nesmírně důležitým hřištěm pro každý ambiciózní blockbuster současnosti. Vůbec bych se nedivil, kdyby se závěrečná honička budoucí devítky odehrávala buď v Pekingu či Soulu.

Nováčci tedy už druhý víkend za sebou neměli šanci, a proto zůstala většina umístění beze změny. Stříbrnou pozici obhájil animák Mimi šéf s velice solidním poklesem návštěvnosti o 20 %. Podobnými čísly se může pochlubit miliardová Kráska a zvíře na třetím místě. Aktuální bilance této disneyovky je 471 milionů dolarů z USA (10. nejlepší výkon historie) 1,1 miliardy celosvětově.

Nejlépe z debutantů se dařilo americko-čínskému dokumentu pod záštitou studia Disney Born in China. Má jít o realisticky zpracovaný příběh dvou pand s hlasem Johna Krasinskiho jako vypravěče. Že vás to moc nenalákalo? Američtí diváci reagovali podobně a vynesli snímku slabých pět milionů dolarů a čtvrté místo. O nějakých vyšších ambicích však asi ani nemohla být řeč.

Následuje Loupež ve velkém stylu na pátém místě (5 milionů) a noví Šmoulové s podtitulem Ztracená vesnice (4,850 milionů) na šestce. Zatímco z modrých potvůrek je nepříjemné komerční zklamání, tak prvně zmíněný snímek začíná platit za slušnou trvalku. Ze všech snímků aktuálního box-office si drží nejnižší pokles návštěvnosti.

Sedm flek připadl erotickému psycho-thrilleru Unforgettable v hlavních rolích s kráskami Katherine Heigl a Rosario Dawson. Podprůměrné recenze a ohlasy však napovídají, že máme co do činění s jedním z nejslabších filmů roku 2017. Nic moc režisérský debut pro producentku Denise Di Novi. Otvírák za 4,8 mega však nemusí tvůrce tolik mrzet, protože rozpočet celého projektu nebyl ani trojnásobný a až snímek odkoupí televize, tak se účty dost možná dostanou do černých čísel.

Rodinné drama Gifted s Chrisem Evansem statečně bojuje na osmém místě – oproti minulému týdnu jde o zlepšení o dvě příčky. O stupínek níže odstartoval historický snímek The Promise, který mapuje události rozpadu Osmanské říše po první světová válce a také neblaze proslulou Arménskou genocidu z let 1915 až 1918. Famózní herecký ansámbl (Oscar Isaac, Charlotte Le Bon a Christian Bale) však před stříbrné plátno příliš diváků nenalákal a vydělal bídné čtyři miliony. A to šlo o širokou distribuci přesahující 2 200 kinosálů.

Na desáté místo poskočilo výpravné dobrodružství Ztracené město Z, ve kterém Charlie Hunnam pátrá v Jižní Americe po zaniklé amazonské civilizaci. Film debutoval už minulý týden ve čtyřech kinech a nyní si polepšil o 610 promítacích míst.