TOP 10: Nejlepší česká dramata 21. století

Do kin vstoupil československý snímek Pátá loď režisérky I. Grófové. Pojďme si při této příležitosti připomenout některá z dramat, která se tuzemským filmařům v posledních letech povedla.

Musíme si pomáhat (2000)

Bolek Polívka a Anna Šišková jako manželský pár řídící se heslem v názvu filmu. Za druhé světové války u sebe tak pod nátlakem okolností, i přes hrozivé nebezpečí, ukryjí mladého židovského uprchlíka. Dramatický příběh je, jak už je tomu u tvůrčího dua Hřebejk a Jarchovský zvykem, vyprávěn s odstupem a nadsázkou.

Babí léto (2001)

Vlastimil Brodský se zde představuje v roli věčně mladého pětasedmdesátníka, nepoučitelného snílka, pábitele a recesisty. Na rozdíl od své milující a ustarané manželky (Stella Zázvorková) se odmítá poddat stárnutí, naopak život bere jako jednu velkou výzvu.

Tmavomodrý svět (2001)

Příběh, jež v sobě mísí prvky válečného dramatu, milostného příběhu i vyprávění o přátelství, obětech a hrdinech. Protagonisty jsou zde dva čeští piloti stíhaček ve službách RAF za druhé světové války (Ondřej Vetchý, Kryštof Hádek). Snímek sleduje jejich osudy jak v naší kotlině, tak i za mořem, vypráví o jejich přátelství, milostných vzplanutích…

Rok ďábla (2002)

Snímek, který kombinuje hrané scény (jak fiktivní, tak založené na realitě) s unikátními archivními záběry hlavních aktérů – J. Nohavici, K. Plíhala a skupiny Čechomor. Vypráví příběh z let 1992-2000 o člověku, který se snaží vymanit z područí společnosti, alkoholu a médií. Sám hlavní hrdina říká: „Být Nohavicou v roce 2000, to je hodně o samotě.“

Želary (2003)

40. léta minulého století – okupace. Eliška, její milenec Richard a jejich společný přítel doktor Chládek, kteří spolu pracují v jedné nemocnici, jsou všichni zapojeni do odboje. Jednoho dne zachrání Eliška transfúzí život jistému horalovi Jozovi. Když je pak její odbojová skupina odhalena, Jozo souhlasí s tím, že jí pomůže. Mladá žena je tak ze dne na den nucena opustit svůj městský život a sžít se s novou identitou.

Karamazovi (2008)

Do polského Krakova přijíždí na alternativní festival pražská divadelní skupina se svým představením Bratři Karamazovi. V průběhu filmu divák sleduje prolínání se zkoušky představení spolu s reálnými životy aktérů  a všech zapojených.

Pouta (2009)

Československo 1982, totalita, ze které, zdá se, není východiska. Příběh se soustředí na Antonína (Ondřej Malý) – psychopatického příslušníka tajné policie. A protože ho veškeré okolní dění nudí, namíří protagonista veškerou svou energii k mladé Kláře. Není to láska, není to zalíbení, je to touha, chtíč kombinované s tím, že nesnese, když je žena s někým jiným. Tento hon jej obrací jednak proti nepřátelům režimu, ale ve výsledku i proti lidem z vlastních řad.

Protektor (2009)

Soukromé drama na pozadí konfliktu světové velikosti. Píše se rok 1938. Herečka Hana slaví obrovské úspěchy v branži a je obletována ctiteli, pročež její manžel Emil, rozhlasový reportér, nepřekvapivě žárlí. Pak jim ale okupace obrátí život naruby. Hana je totiž původem židovka, její kariéra upadá, samotný život je potenciálně v nebezpečí. Toho využije Emil a ve snaze zachránit a zároveň ovládnout Hanin život zůstává v  rasově smíšeném manželství. Tento přístup má však na jejich vztah i životy fatální následky.

Ve stínu (2012)

Napínavý detektivní příběh zasazený do 50. let minulého století. Ze začátku vypadá případ jako celkem banální krádež v klenotnictví. Postupem času ale kapitán Hakl (Ivan Trojan) odhaluje, že pravda bude mnohem zapeklitější a z případu se stává politická kauza.

Kobry a užovky (2015)

Užovka (Matěj) ve svých skoro čtyřiceti nemá partnerku ani práci a vlastně neví, co sám se sebou. Jeho bratr Kobra (Kryštof) je nezodpovědný, fetuje a stále bydlí s matkou (Jana Šulcová), která je většinu času opilá. Má velké sny a plány, ale všechno nakonec končí u toho, že vykrade další chatku. Ve chvíli, kdy se zdá, že by Užovkův život mohl nabírat dobrý směr, objeví se Kobra.