The Circle: Big Brother nového tisíciletí s hrůzným tajemstvím

Přestože je Orwellova novela 1984 řazená mezi utopie, s nástupem nejvyspělejších moderních technologií se jejímu scénáři sledování na každém kroku až nebezpečně přibližujeme. Nový snímek The Circle s Emmou Watson a Tomem Hanksem v hlavních rolích ukazuje, že vědět je (pod záminkou blaha světa) sice dobré, ale vědět všechno dává sledujícím nepředstavitelnou moc nad celou společností, ale hlavně nad jejími jednotlivci.

Zakladatel společnosti Bailey (Tom Hanks) The Circle přišel s vizí, která měla změnit svět. Lidé se podle jeho názoru chovají lépe, když jsou monitorováni a neustálý dohled mikrokamer rozmístěných všude po světě pomáhá okamžitě řešit problémy, nebo je dokonce předvídat. Vytvoří proto elitní „kruh důvěry“ ze zaměstnanců, kteří jsou pověření monitoringem a analýzou získaných videomateriálů. Pro mladou a talentovanou Mae (Emma Watson) se zaměstnání v The Circle stává vysněným povoláním. O to více je nadšená, když je do firmy přijata a velmi rychle se se svými povinnostmi a kolektivem asimiluje. Jedním z přátel, které v práci potkává, je i Ty (John Boyega), který však kolegyni začne „otvírat oči“. Jejich nadřízený Bailey totiž technologie monitoringu využívá ve vlastní prospěch. Mae tak začne odhalovat hrůzné tajemství a začíná hrozit, že jí kdysi obdivovaný vizionář začne zvědavou dívku považovat za nepohodlnou..

Snímek vznikl na motivy stejnojmenné knihy Davea Eggerse z roku 2013. Jamese Ponsoldta Eggersův námět zaujal svou aktuálností: „Je pravda, že do určité míry se film odehrává ve světě, ve kterém už dnes žijeme,“ uvedl režisér. Trailer The Circle opravdu vypadá, jako by se příběh odehrával klidně teď v jedné ze společností v Sillicon Valley. Přestože snímek na mnoha místech Ameriky nebude pro kritiky přístupný před oficiální premiérou (což většinou nebývá dobré znamení o kvalitě filmu), Emma Watson má v posledních letech s výběrem hereckých angažmá velmi šťastnou ruku. Stále ještě opanuje tuzemská kina se svou Kráskou a zvířetem a už bude k vidění v dalším snímku. Hanks navíc upustil od „věčně mladého looku“ symbologa Langdona, takže pokud tohle v kombinaci s Johnem Boeygou a strašidelně realistickým námětem není dostatečně lákavé, pak těžko říct, co je. The Circle bude mít v Česku premiéru 27. dubna.