Režisér Avengers chystá sólovku Batgirl

Jedněmi nenáviděný, druhými milovaný… Tak či tak, zajisté jde bezesporu o jednu z nejvýznamnějších osobností popkulturního světa. Joss Whedon, který dal mimo jiné filmovému světu oba díly Avengers, či kupříkladu kultovní seriály Buffy, přemožitelka upírů a Firefly, a dokonce i jednu dobu psal pro Marvel komiksovou sérii Astonishing X-Men, má nyní „přeběhnout“ k DC.

Jeho novým dílem, které bude nejen režírovat, ale i k němu napíše scénář, má být samostatný snímek Batgirl, tedy civilním jménem Barbary Gordon. Což je opravdu zajímavá, dosti propracovaná postava, jež je navíc (stejně jako její otec, komisař Jim Gordon) pro svět a život Bruce Waynea dosti zásadní. Whedon už v minulosti několikrát prokázal, že silné ženské hrdinky jsou jeho doménou právě tak, jako je jeho silnou stránkou perfektně fungující chemie mezi postavami a výborně vystavěné dialogy. Což jsou přesně ty ingredience, které by Batgirl rozhodně slušely… Vypadá to tak jako další příslib závanu svěžího větru do světa adaptací z DCEU.

Ve Variety o projektu psali jako o druhém filmu (po letošní Wonder Woman) z DCEU, kde je ústřední postavou ženská hrdinka. Což znamená, že by Batgirl byla uvedena dříve, než plánovaný spin-off Sebevražedného oddílu; Gothem Sirens, sólový film Harley Quinn, v němž se po jejím boku, jak už název seskupení vypovídá, objeví Catwoman a Poison Ivy… Ten bude režírovat David Ayer. Pořadí uvedení se však ještě samozřejmě může změnit, vše je ve fázi příprav. Ostatně v poslední době by na odkladu či nějakých změnách v DCEU nebylo nic divného. Ve Warner Bros. se však tento projekt za poslední měsíc hnul kupředu.

Whedon, který se po kontroverzi okolo role Black Widow v Avengers: Věk Ultrona a řadě dalších reakcí, víceméně stáhl do ústraní a přestřihl veškeré své vazby s filmovým světem Marvelu (původně měl režírovat velký filmový event Avengers: Infinity War, který nyní chystají bratři Russoové), se tak opět vrací do „velké hry.“ Byť tentokrát pod hlavičkou jiného komiksového giganta. Což ovšem není nic neobvyklého. Muž, který tenkrát přivedl na filmové plátno Avengers (a má tak díky tomuto bez legrace přelomovému projektu nemalý podíl na popularitě komiksových filmů dneška), je tak zpět. A podle mého to je navzdory vší kritice (ať už více, či méně oprávněné) rozhodně důvod k radosti a nadšeným očekáváním.