Víkendové tržby: Power Rangers nevyzráli na Krásku a zvíře

Nováčci tohoto týdne Strážci vesmíru, Život a CHiPs  se marně snažili sesadit z trůnu stále populárnější disneyovku.

  1. místo – Kráska a zvíře: 88,347 milionů, 2. týden v žebříčku
  2. místo – Power Rangers: Strážci vesmíru: 40,5 milionů, novinka
  3. místo – Kong: Ostrov lebek: 14,425 milionů, 3. týden v žebříčku
  4. místo – Život: 12,6 milionů, novinka
  5. místo – Logan: 10,145 milionů, 4. týden v žebříčku
  6. místo – Uteč: 8,681 milionů, 5. týden v žebříčku
  7. místo – ChiPs: 7,6 milionů, novinka
  8. místo – The Shack: 3,785 milionů, 4. týden v žebříčku
  9. místo – LEGO Batman: 1,970 milionů, 7. týden v žebříčku
  10. místo – The Belko Experiment: 1,807 milionů, 2. týden v žebříčku

Zpívající Emma Watson pokračuje v nadstandardních výkonech a blíží se raketovým tempem k hranici jedné miliardy dolarů. Z Krásky a zvířete je (očekávaný) hit, který má dost dobře nakročeno stát se nejvýdělečnějším filmem letošního roku, který může ohrozit tak maximálně dvojka Strážců Galaxie (premiéra 4. května), nové Star Wars (premiéra 14. prosince) nebo nějaký ten animák, o kterých ale nemám vůbec přehled. Na nového Spider-Mana či Justice League bych příliš nesázel.

Studio Disney si mastí kapsu opravdu nehorázným způsobem. Po rekordním otevíracím víkendu přišel pro Krásku a zvíře střídmý úpadek divácké přízně (ani ne o 50 %), což v celkovém součtu hodilo cifru kolem 88 milionů dolarů. Bavíme se o čtvrtém nejlepším druhém víkendu všech dob. Mimo Ameriku je to také solidní hitparáda, protože zbytek světa hlásí výdělky přes 373 milionů. Pokud snímku vydrží tohle zběsilé tempo, tak by měl padnout i šampión loňského roku, kterým nebyl nikdo jiný než třetí Kapitán Amerika s podtitulem Občanská válka (1,153 miliardy dolarů).

Jen těžko mohl někdo tipovat, že by marketingově silná pohádka Kráska a zvíře přišla o prvenství v box office. Nováčci tento týden nepatřili k těm nejočekávanějším titulům, ale takoví Power Rangers: Strážci vesmíru vydělali možná více, než se původně čekalo. Moderní předělávka béčkové klasiky let minulých odstartovala svoji pouť po amerických kinech s 40,5 miliony. Osobně jsem tipoval o dost méně a filmu možná pomohla masivní a celkem i povedená internetová kampaň v posledních dnech a týdnech. Od morfujících bojovníků se nedá samozřejmě očekávat kdovíjaký finanční hodokvas, ale na svých pořizovacích 100 mega by si měli bez problémů vydělat.

Tři týdny od premiéry se slušně daří i audiovizuálně skvostnému Kongovi. Ostrov lebek sice neláme kasovní rekordy, ale své diváky si rozhodně našel. Necelých 15 milionů z právě uplynulého víkendu. přičemž celosvětová půlmiliarda by měla být bez problémů pokořena. Warneři v tomto případě rozhodně nemusí sčítat ztráty, jak jim mnozí zlí jazykové předpovídali.

Výrazně za očekáváním však debutovalo drsné sci-fi Život. Hvězdně obsazená „vykrádačka“ původního Vetřelce otevřela na čtvrtém místě s 12,6 miliony a studio Sony tak musí jen doufat, že se snímek podaří prodat mimo USA, kde však už tradičně není žánrová poptávka tak výrazná jako na domácí americké půdě.

Pátý a šestý flek drží fantastický Logan, respektive chválený horor Uteč. Jackmanova eRková rozlučka s Wolverinem boduje na všech kontinentech a pomalu se blíží ke kulaté šestisetmilionové cifře a nízkorozpočtová duchařina válcuje mnohem dražší konkurenci až s neuvěřitelnou lehkostí. Jen v Americe za chvíli překoná hranici 150 milionů.

Na sedmém místě odstartovala infantilní komedie CHiPs z hlavy tvůrce Daxe Sheparda. Průměrné až podprůměrné recenze se nejspíš zásadně podepsaly pod mizerným diváckým zájmem v kinech za velkou louží. Ani ne osm milionů je prostě bída, ale rozhodně se nejedná o překvapivý výsledek.

Zbytek nejlepší desítky uzavírají Sam Worthington se svým dramatem The Shack (3,785 milionů), vtipný a hravý LEGO Batman (1,970 milionů) a horor/thriller The Belko Experiment (1,807 milionů). V celkovém součtu si aktuální žebříček polepšil přibližně o 63 % oproti stejnému období v minulém roce.