Ghost in the Shell (2017): Robotická Scarlett Johansson

Kultovní japonské anime Ghost in the Shell už jednou filmařům posloužilo. Byl to základní inspirační pilíř mezi filmovými fanoušky a širokou veřejností snad ještě kultovnějšího Matrixu. Zdá se, že nastal čas, aby byla předloha pod stejným jménem a v celé své kráse převedena na filmové plátno.

Tvůrci sází hlavně na Scarlett Johansson v titulcích. Už v Avengers se ukázalo, že její jméno ve spojení s akčním žánrem funguje více než dobře.

Scarlett na sebe bere roli Major, velitelky Sekce 9, speciální policejní jednotky, která bojuje proti těm nejhorším kyberzločinům. Příběh je zasazený do nedaleké budoucnosti. Svět je závislý na moderních technologiích a jakékoliv narušení či problém může mít fatální následky. Však i Major, hlavní hrdinka, není nic víc nic méně než hi-tech produkt, dokonalá kombinace člověka a robota. Disponuje lidským mozkem a vyspělým robotickým tělem, což jí má posloužit ve snaze dopadnout zločince, který se snaží zničit Hanka Robotics, lídra ve vývoji umělé inteligence.

Není to ovšem pouze objektivní zlo, co Major komplikuje život. Od chvíle, kdy ji začne dělat problémy jediná nedokonalá a ne na míru připravená věc v jejím těle – mozek, začnou ji tížit pochybnosti. Na mysl se jí s čím dál větší frekvencí vkrádají nesrozumitelné vjemy, které se zpočátku snaží potlačovat, ale posléze podněcují její zvědavost a přirozenou touhu přicházet záhadám na kloub. Jsou to snad otisky její předchozí existence? Pomohou jí najít cestu k jejímu lidskému Já, zjistit něco sama o sobě? Změní její pohled na svět? Nic totiž není tak, jaké se to jeví…

Jak již bylo zmíněno, velkým lákadlem a trumfem filmu je nepochybně Scarlett Johansson, jež se vtělila do hlavní postavy Major.  Sama se o snímku vyjádřila takto: „Film se odehrává ve městě, jaké jste dosud neviděli, ačkoliv jeho estetické řešení mi připomíná svět Blade Runnera, ale s modernějším kabátem, jaký umožňuje současná filmařská technika.“ Tvrdí, že zatímco většina současných sci-fi představuje svět budoucnosti jako nehostinný, většinou s až apokalyptickým rázem, do budoucnosti v podání Ruperta Sanderse se podle ní budete chtít podívat.

Ani v dalších rolích není o zajímavá jména nouze. Představí se například Michael Pitt (seriál Hannibal, Výchozí bod, Sedm psychopatů), Takeši Kitano (Samuraj), Pilou Asbæk (seriál Hra o trůny, seriál Borgen), Chin Han (seriál Arrow, Den nezávislosti: Nový útok), Michael Wincott (seriál Westworld, Hitchcock) nebo Juliette Binoche (Čokoláda, trilogie Tři barvy, Sils Maria).

Projekt vznikal podle stejnojmenné komiksové předlohy japonského autora Masamune Shirowa. O adaptaci do podoby scénáře se postaral Jamie Moss, který má na kontě například Ayerovy Krále ulice. A kdo že usedl na tu hlavní, režisérskou, stoličku? Ne až tak zkušený britský filmař Rupert Sanders. Na kontě má zatím jen jeden celovečerní snímek – Sněhurka a lovec – a dva kraťasy.

My jsme rozhodně zvědavi, jak počin dopadl. Dočkala se brilantní předloha kvalitní adaptace? Připíše si Scarlett na účet další zajímavou akční hrdinku? To vše se dozvíme již 30. března, kdy film startuje v našich kinech.