TOP 20: Nejlepší filmy roku 2016 (2. část)

Představujeme finalisty žebříčku Nejlepší filmy roku 2016. Umístil se mezi nimi váš favorit?

10. Orel Eddie

Příběh podle skutečnosti. Příběh chlapce, který měl sen, chtěl se stát olympionikem, chtěl reprezentovat svou rodnou zem, Velkou Británii. Vyzkoušel snad všechno, co se dalo, ale nic mu nadprůměrně nešlo, nic mu nesedlo. Až jednou objevil skákání na lyžích a nadchnul se pro to. Dokonce přesvědčil bývalého úspěšného skokana, aby ho trénoval. Cesta do cíle je ale stále daleko…

9. Spotlight

V době, kdy se ve všech médiích řešilo pouze 9/11, rozhodla se skupina novinářů přispívajících do The Boston Globe vydat jiným směrem. Jejich úsilí a neúnavná práce nakonec vedla k odhalení masivního skandálu zneužívání nezletilých představiteli místní arcidiecéze. Dopad nebyl pouze ve formě obžalování dotyčných, případ otřásl celou katolickou církví.

8. Příchozí

Na různých místech po celém světě přistanou tajemné vesmírné lodě. Následně je sestaven elitní tým plný špiček ve svém oboru, v čele s odbornicí na lingvistiku Louise Banks. Ta má za úkol spolu se svým týmem nějakým způsobem se s mimozemskými tvory pokusit navázat kontakt a zjistit, proč tu vlastně jsou. Zvládnou to v čase, který mají vymezený?

7. Osm hrozných

Další tarantinovka, tentokrát zasazená do drsné zimy. Nepříznivé počasí (tedy, to je alespoň první dojem) zažene osm neznámých cestujících do dřevěnice u Minnie, kde plánují přečkat chumelenici, než budou moci pokračovat. Zdá se, že vzhledem k vichřici budou muset strávit minimálně jednu noc. Vztahy jsou chladné a každý před ostatními něco tají, nikdo není tím, kým se jeví.

6. Kolonie

Za Pinochetova režimu existovala na jihu Chile, uzavřená komunita známá pod názvem Kolonie Dignidad. Navenek se prezentovala, hlavně ústy duchovního vůdce a zakladatele, bývalého nacistického lékaře Paula Schäfera, jako dobročinná misie. Poté, co zjistí, že její přítel tam byl odveden za podíl na kampani podporující prezidenta Allendeho, rozhodne se do ní Lena dobrovolně vstoupit. Teprve na vlastní kůži oba milenci zjistí, co se v kolonii všechno děje a k čemu její prostory slouží…

5. Rogue One: Star Wars Story

První z několika plánovaných spin-offů z „jedné předaleké galaxie“ vypráví příběh skupinky (nejen) rebelů. Ti musí ukrást plány Hvězdy smrti, nejobávanější zbraně Impéria, jež byla právě vyvinuta. V Hvězdě je totiž chyba, či chcete-li past, tu se ovšem bez plánů nepodaří najít a Hvězdu tak v chronologicky následující čtvrté epizodě zničit.

4. Doctor Strange

Stephen Strange je neurochirurg, špička ve svém oboru, pročež je patřičně arogantní a povýšený. Jenže v důsledku autonehody má tak poraněné ruce, že už svou profesi není schopný vykonávat. Poté, co vyzkouší snad všechny metody, které západní medicína nabízí, žádnou s valným úspěchem, rozhodne se zkusit hledat pomoc jinde. Vypraví se na mystické, odloučené místo známé jako Kamar-Taj. Brzy zjistí, že Kamar-Taj není jen chrámem uzdravení, ale i základnou pro boj s temnými silami, jež chtějí zničit naši realitu. Zanedlouho je, vybaven nově nabytými schopnostmi, nicen volit mezi návratem k životu, jaký znal a zapojením se do boje.

3. Zootropolis: Město zvířat

Zootropolis je metropole jako žádná jiná. Žijí tu vedle sebe zvířata ze všech koutů světa. S vidinou toho, že v Zootropolis může být každý čím chce, doráží do města optimistická strážnice Judy Hopkavá. Zde je ovšem konfrontována s krutou realitou – místo aby vyšetřovala zločiny, jak si vysnila, rozdává blokové pokuty. Ona se ovšem nevzdává a odhodlaně se chopí šance řešit první pořádný případ, i když to znamená vzít do party upovídaného a všemi mastmi mazaného lišáka Nicka Wilda.

2. Captain America: Občanská válka

Steve Rogers převzal vedení nově zformovaného týmu Avengers, který se nadále snaží chránit lidstvo. Jenže Avengers jsou takový kontroverzní spolek a trnem v oku mnohých. Když se navíc zapletou do dalšího incidentu, je rozhodnuto – bude vytvořen systém zodpovědnosti vedený vládní organizací, který bude na skupinu dohlížet a řídit ji. To rozdělí Avengers na dva tábory. Jeden, vedený Rogersem, hájí svobodu Avengers a je proti vládním zásahům. Druhý, vedený Tony Starkem, je překvapiv pro tento nápad. Jakou stranu si vyberete vy?

1. Deadpool

Wade Wilson, bývalý člen speciální jednotky se po diagnostikování pokročilého stádia rakoviny rozhodne podstoupit experimentální léčbu, známou převážně mezi X-menovskými mutanty. Ukáže se, že účinků léčby je mnohem více. Jednak pomohla od rakoviny, jak měla a jako bonus navíc Wade získal superschopnost sebeuzdravování. Dobré, ne? Bylo by, kdyby z pokusu nevyšel naprosto znetvořený. I proto celkem ochotně přijal jméno Deadpool spolu s červeným oblečkem.

Tak co, trefili jsme se vám do vkusu? Případně pokračuj na Nejlepší filmy roku 2016 (1. část).