TOP 20: Nejlepší filmy roku 2016 (1. část)

Rok se s rokem sešel, vyměnili jsme kalendáře a ještě pár dní budeme psát špatná data. Také přišel čas na zhodnocování a ohlédnutí za posledními dvanácti měsíci. Dali jsme v redakci hlavy dohromady a sestavili žebříček dvaceti filmů, které nás loni nejvíc zaujaly. Tady je první část.

20. X-Men: Apokalypsa

Další přírůstek do X-Men filmové rodiny. Po tisíci letech se probouzí mutant Apocalypse, první a nejsilnější z nich. Ten se načerpáním síly ostatních mutantů stal nesmrtelným a neporazitelným. Svět, který po probuzení nachází jej rozčaruje. Rozhodne se nastolit na světě svojí vládu a očistit lidstvo, s pomocí svých nových rekrutů (m.j. zklamaný Magneto). Podaří se druhé skupině, skupině profesora X svět zachránit?

19. Komorná

Jeden z nejvýraznějších jihokorejských režisérů současnosti Park Chan-wook a jeho zpracování knihy Sarah Walters Zlodějka. Příběh se rozhodl zasadit do japonsko-korejských reálií 20. – 30. let minulého století a vytvořil tak dynamický thriller prodchnutý erotickou atmosférou. O překvapivé zvraty není v tomto filmu nouze a divák téměř až do závěrečných titulků neví, jak se situace má doopravdy a kdo koho ve skutečnosti podvádí.

18. Sully: Zázrak na řece Hudson

Clint Eastwood se ve svém novém filmu inspiroval skutečným, byť až neuvěřitelným příběhem. V lednu roku 2009 byl kapitán „Sully“ Sullenberger nucen nouzově přistát chvíli po vzlétnutí kvůli střetu s ptáky. Nešlo to jinak, letadlo tedy řízeně skončilo na řece Hudson a díky zručnosti a pohotovosti kapitána a druhého pilota vyvázli všichni živí a bez větších zranění. Přestože média mluvila o hrdinovi a veřejnost mu děkovala, započaté vyšetřování správnosti jeho kroků hrozilo zničit mu kariéru a pověst.

17. Sebevražedný oddíl

Jedněmi milovaný a druhými zatracovaný film studia DC. Ve chvíli, kdy cítí Amanda Waller (Viola Davis) hrozbu, rozhodne se sestavit ten nejnepravděpodobnější tým, aby zachránil svět. Jejími (anti)hrdiny jsou zločinci nejhoršího kalibru, kteří jsou právě ve vězení. Ty vyzbrojí tím nejlepším, čím vláda disponuje, a pošle porazit záhadnou nepřemožitelnou entitu. Jak tohle může fungovat?

16. Hardcore Henry

Hlavní hrdina se probouzí, nic si nepamatuje. Má tak nějak umělé ruce a nohy. Prý se jmenuje Henry. Vedle sebe má ženu, co mu tvrdí, že ho miluje. Najednou do místnosti někdo vráží a začíná po nich střílet, ženu unáší. Kdo to byl? Nějaký mocný vůdce toužící po ovládnutí světa. V neznámém městě, kde se Henryho snaží všichni zabít, snad jen krom jednoho Brita, Jimmyho, má hrdina jasný cíl – přežít a zjistit, kdo vlastně je.

15. V zajetí démonů 2

Druhý díl filmu V zajetí démonů Jamese Wana, který slavil celosvětový fenomenální úspěch. Tentokrát manželé odcestují vyšetřovat paranormální aktivity do severního Londýna. Tam najdou zoufalou svobodnou matku, která spolu se svými čtyřmi dětmi obývá dům plný zákeřných duchů. Podaří se jim případ vyřešit? Na režisérskou stoličku opět usedl Wan zodpovědný za úspěšný první díl.

14. Smrt ve tmě

Rocky udělá naprosto cokoli, aby se vymanila z područí své násilnické matky a zachránila sebe i svou sestru před životem bez perspektiv, ke kterému by bez nějaké změny jistě směřovaly. Spolu se svými kamarády už pár domů vyloupili s vidinou toho, že získají prostředky a budou tak moc opustit rodný Detroit. Zatím jim to moc nevyneslo. Takže když se doslechnou o jistém starém slepci, který žije sám, snad jen ve společnosti údajného velkého bohatství, je to jasné… přece nemůže existovat snazší kořist. Muž se ovšem ukáže jako mnohem rovnocennější partner a zatímco je pronásleduje po svém domě, který zná do posledního smítka prachu, oni zjišťují, že se toho tam ukrývá mnohem víc…

13. Správní chlapi

Ryan Gosling a Russell Crowe jsou „správní chlapi“. Jako soukromý detektiv Holland March a nájemný ranař Jackson Healy spojují své síly, aby vyšetřili dva zdánlivě nesouvisející případy. Jedním z nich je zmizení jakési dívky, po které se shánějí příbuzní, druhým úmrtí slavné pornohvězdy.

12. Anthropoid

Pohled na kus české historie očima britského filmaře Seana Ellise. Film vychází ze skutečných událostí a vypráví o operaci Anthropoid. Cílem této operace byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha, třetího nejvýznamnějšího muže Třetí říše. Heydrich byl hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu, poprávu se mu přezdívalo pražský řezník. Jeho chování a vláda tak vedla londýnskou složku odboje k naplánování operace, která se navždy zapsala do dějin.

Snímek představuje pozoruhodnou ukázku britsko-české kooperace a rozhodně stojí za zhlédnutí.

11. REVENANT Zmrtvýchvstání

Leo má konečně Oscara! A pro režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu znamenal tento snímek druhou ceněnou sošku za režii v řadě (v roce 2015 ji získal za film Birdman).

Zkušený lovec Hugh Glass je roku 1823 se svým synem kdesi v lesích Jižní Dakoty na výpravě s lovci kožešin. Do cesty se jim staví jednak indiánské kmeny, jednak nezmapovaná a nehostinná příroda. Glassovi se osudným stane střed s medvědicí grizzly. Ačkoli neumře, je těžce zraněný. Skupina se tedy rozděluje, většina pokračuje dál a se zraněným a jeho synem zůstávají jen dva další muži. Následné chvíle jsou v podstatě jen čekání na Glassovu smrt. Ta ne a ne přijít, tak se tomu jeden z mužů rozhodne pomoci. Skončí tak, že zabije Glassova syna, který ho při aktu přistihl a ještě živého muže zaživa pohřbí. Ten se ovšem zázrakem zotaví a vydává se pro pomstu.

Pokračuj na Nejlepší filmy roku 2016 (2. část).