Víkendové tržby: Odvážná Vaiana vládne už tři týdny v kuse

Pařba o Vánocích těsně nestačila na chválenou disneyovku, která slaví třetí po sobě jdoucí prvenství v žebříčku návštěvnosti.

  1. místo – Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa: 18,842 milionů, 3. týden v žebříčku
  2. místo – Pařba o Vánocích: 17,5 milionů, novinka
  3. místo – Fantastická zvířata a kde je najít: 10,785 milionů, 4. týden v žebříčku
  4. místo – Příchozí: 5,6 milionů, 5. týden v žebříčku
  5. místo – Doctor Strange: 4,631 milionů, 6. týden v žebříčku
  6. místo – Spojenci: 4 milionů, 3. týden v žebříčku
  7. místo – Noční zvířata: 3,193 milionů, 4. týden v žebříčku
  8. místo – Místo u moře: 3,155 milionů, 4. týden v žebříčku
  9. místo – Trollové: 3,110 milionů, 6. týden v žebříčku
  10. místo – Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny: 2,3 milionů, 6. týden v žebříčku

Vyrovnaný souboj svedly dva žánrově velmi odlišné snímky – animovaná Odvážná Vaiana čelila náporu debutující erkové komedie Pařba o Vánocích. O milion a nějaké ty drobné byla nakonec úspěšnější prvně jmenovaná, která zkompletovala vítězný hattrick na poli amerického box-office.

Pro Vaianu to však bude poslední první místo, protože za týden startují nové Hvězdné války, ale celkový profit se rozhodně bát nemusí. Jen v USA stihla nasbírat krásných 145 milionů (což je za stejnou dobu v kinech o něco lepší výsledek, než kterým se mohlo pyšnit třeba takové Ledové království) a škoda jen těch celosvětových tržeb, kvůli kterým se povedená pohádka asi jen tak nepodívá mezi nejlepší komerční desítku filmů roku 2016.

Lepší start si jistě představovala přisprostlá taškařice s názvem Pařba o Vánocích. Necelých 18 milionů není kdovíjaké terno, ale vzhledem k poměrně nízkým pořizovacím nákladům, se dá očekávat, že se film bez problémů zaplatí. A dokonce bych si i tipnul, že se bude snímku dařit o dost lépe mimo Ameriku. Ale to se najisto dozvíme až v následujících dnech a týdnech.

Pařba ale nebyla jediným nováčkem tohoto víkendu. Ve velmi omezené míře odstartovala (15. místo) také očekávaná hudební chuťovka La La Land od tvůrců geniálního Whiplash. Jeden z aktuálních oscarových favoritů byl promítán v pouhých pěti kinech a dokázal vydělat naprosto famózních 855 tisíc dolarů. To je jen tak mimochodem historicky desátý nejlepší výkon v podobném distribučním měřítku.

Filmy na místech tři až šest bych s dovolením pojal trochu sprinterským tempem. Postupně se za sebe seřadili staří známí a to úspěšný návrat do světa Harryho Pottera Fantastická zvířata a kde je najít, mysteriózní scífko Příchozí, více než půlmiliardový Doctor Strange a mírné zklamání z dílny Roberta Zemeckise Spojenci. Výsledky těchto fláků jsou tak nějak v mezích očekávání. To nejzajímavější z tohoto týdne se událo na následujících pozicích.

O celých devět místo totiž oproti minulému týdnu poskočilo drama Noční zvířata režiséra Toma Forda. Snímek bojuje v amerických kinech už čtvrtý víkend, ale až nyní se dočkal širšího distribučního nasazení. Jde o další želízko v ohni pro nadcházející oscarovou sezónu a některé ohlasy dokonce mluví o nejlepším filmu roku 2016 vůbec. Ford je považován za jednoho z nejoriginálnějších tvůrců současného Hollywoodu a jeho noční zvířata jsou toho prý jasným důkazem.

Osmička patří dalšímu skoro-nováčkovi a to rodinnému dramatu Manchester by the Sea, které nese český název Místo u moře. Hlavní roli zde hraje můj velký oblíbenec Casey Affleck a také jde prý o velmi povedený snímek (8,6 bodů z 10, 97 % kladných recenzí na Rottenech) s ambicemi na zisk nějaké té odborné ceny. Do českých kin se film dostane až začátkem února 2017.

Umístění v nejlepší desítce udrželi ještě Trollové a válečný hit Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny. Co se týče celkových čísel, tak šlo o necelých 13 procent slabší víkend oproti tomu minulému, ale za týden už to ale bude jiná písnička. Do kin totiž vstoupí očekávaný a téměř jistý hit Rogue One: Star Wars Story. Startovat ale bude i drama Collateral Beauty: Druhá šance, které oslní především famózním obsazením. Hlavní role totiž obsadila jména jako Will Smith, Kate Winslet, Keira Knightley či Edward Norton.